externe

Victorie majora contra Rusiei a lui Scholz la Beijing. Xi Jinping condamna amenintarile lui Putin privind utilizarea armelor nucleare in Ucraina – Video

Liderul chinez Xi Jinping a formulat vineri cea mai directa critica la adresa razboiului purtat de Vladimir Putin in Ucraina, avertizandu-l pe presedintele rus sa nu recurga la arme nucleare si cerandu-i cancelarului german Olaf Scholz, aflat in vizita, sa faca presiuni pentru negocieri de pace, anunta Politico.

Avertismentul lui Xi vine la putin peste o luna dupa ce Putin a amenintat Ucraina cu un atac nuclear, semn ca fortele ucrainene au zguduit Kremlinul cu progresele lor impotriva invadatorilor din est.

Comunitatea internationala, a declarat Xi, ar trebui „sa se opuna impreuna utilizarii sau amenintarilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declaratii preluate de Xinhua, agentia de presa de stat a Chinei. Lumea ar trebui, de asemenea, „sa pledeze pentru ca armele nucleare sa nu poata fi folosite, un razboi nuclear sa nu poata fi purtat, pentru a preveni o criza nucleara” in Europa sau Asia, a adaugat Xi.

Liderul chinez, care in urma cu doar cateva saptamani a obtinut un al treilea mandat, a cerut Germaniei si Europei sa „joace un rol important in a face apel la pace si a facilita negocierile”.

Xi a cerut, de asemenea, „imbunatatirea situatiei umanitare” in zonele de criza, in special in timpul iernii.

Cu toate acestea, liderul chinez, care inainte de razboi s-a referit la Putin ca fiind cel mai bun prieten al sau, s-a oprit in a cere Rusiei sa se retraga, o cerere cheie pentru Ucraina si sustinatorii sai occidentali.

In septembrie, Putin a recunoscut public pentru prima data ca Xi are „intrebari” si „ingrijorari” cu privire la razboi. La scurt timp dupa acea intalnire dintre liderii chinez si rus, Putin a ridicat miza si a evocat ideea ca ar putea fi folosite arme nucleare. „Pentru a apara Rusia si poporul nostru, vom folosi, fara indoiala, toate resursele de armament de care dispunem”, a declarat Putin. „Aceasta nu este o cacealma”.

„Nu ne putem permite o noua escaladare”, a declarat premierul chinez demisionar Li Keqiang, in cadrul unei conferinte de presa. Referindu-se la Scholz, care se afla langa el, Li a spus: „Amandoi … speram ca aceasta criza sa se incheie in curand”.

Manifestarea opozitiei lui Xi fata de amenintarile nucleare ale lui Putin a fost salutata ca o victorie diplomatica majora de catre Scholz, care s-a confruntat saptamani intregi cu critici pentru ca s-a indreptat prea mult spre Beijing.

„Am cazut de acord ca amenintarea cu atacuri nucleare este iresponsabila si periculoasa”, a declarat Scholz reporterilor, referindu-se la intalnirea sa cu Xi. „I-am spus presedintelu ca este important ca China sa-si utilizeze influenta asupra Rusiei”.

Scholz a adus cu el o delegatie de mari companii si, de asemenea, a aprobat recent o tranzactie a unei companii chineze de stat pentru a achizitiona o parte a unui terminal din portul Hamburg, important din punct de vedere strategic.

Inainte ca conferinta de presa sa se incheie fara nicio intrebare din partea reporterilor, Scholz a adus in discutie escaladarea tensiunilor de peste stramtoarea Taiwan.

„Orice schimbare a status quo-ului din Taiwan poate avea loc doar prin acord reciproc si in mod pasnic”, a spus el, adaugand ca a ridicat, de asemenea, problema incalcarii drepturilor omului impotriva minoritatii musulmane din China in Xinjiang.

Scholz a facut aluzie la coercitia economica exercitata de Beijing impotriva Lituaniei atunci cand tara baltica a urmarit o apropiere mai mare de Taiwan, spunand: „Este, de asemenea, important sa fie clar: masurile economice impotriva statelor membre individuale ale UE sunt indreptate impotriva intregii piete interne a UE, iar sanctiunile impotriva parlamentarilor UE sunt, de asemenea, inacceptabile pentru noi.”

Desi Scholz nu a pus accentul pe accentul comercial al calatoriei sale, gazda sa chineza a avut grija sa trimita un mesaj clar intreprinderilor germane, pe care China le considera o sursa majora de stabilitate in relatiile UE-China, altfel subrede.

„Continuam sa fim pregatiti sa ajutam Germania sa acceseze piata noastra”, a declarat premierul Li reporterilor la conferinta de presa, facand apel la o relatie „solida si stabila” cu Germania. „Sustinem o lume multipolara, comertul liber si dorim sa ne intalnim cu partenerul nostru pe picior de egalitate.”

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

4 mai, Ziua Nationala a Inimii. Bolile cardiovasculare, principala problema de sanatate in Europa

In fiecare an, in 4 mai, este aniversata Ziua Nationala a Inimii. A fost instituita…

16 minute ago

Cum va fi vremea de Paste? Vreme calda, dar cer inorat si ploi izolate

In zilele care vor urma, in anumite regiuni ale tarii, mai ales in prima zi…

49 de minute ago

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

11 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

13 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

13 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

13 ore ago