Victorie majora impotriva Gabrielei Firea. Decizie definitiva a instantei, Firea nu le mai poate interzice cetatenilor sa participe la sedintele de consiliu

news

Centrul de Resurse pentru participare publica si ActiveWatch au castigat procesul intentat impotriva primarului Capitalei, Gabriela Firea. Cele doua organizatii au obtinut o decizie definitiva a instantei care stabileste ca Primarul General si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au incalcat drepturile cetatenilor.

Centrul de Resurse pentru participare publica si ActiveWatch au obtinut in instanta, prin decizie definitiva, anularea articolului 50 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Consiliului General. Articolul continea o procedura abuziva, cu privire la participarea cetatenilor la sedintele de Consiliu General si, mai ales, la posibilitatea ca acestia sa ia cuvantul, arata cele doua organizatii intr-un comunicat de presa transmis redactiei aktual24.ro.

„In opinia noastra, confirmata de decizia instantei de judecata, acest articol a dus la grave incalcari ale drepturilor cetatenesti, depasind cadrul legal. In acest moment, dupa un proces intentat inca din septembrie 2017, conform sentintei judecatoresti, pronuntata in sedinta publica in data de 20 iunie, Art. 50 al Regulamentului aprobat prin HGCMB nr. 52/28.02.2017 este anulat.

Mentionam ca organizatiile au solicitat in scris, atat Primarului General, cat si membrilor Consiliului General, sa puna in dezbatere publica Regulamentul, anterior votului (februarie 2017), atragand atentia asupra elementelor pe care le-am identificat ca fiind incalcari ale legii, insa demersurile noastre au fost ignorate. Ulterior, am facut numeroase demersuri pentru a convinge membrii CGMB sa modifice procedura prin care cetatenii pot lua cuvantul in cadrul sedintelor CGMB.

Articolul anulat in instanta a fost folosit de actuala conducere a Primariei Municipiului Bucuresti, in repetate randuri, pentru a restrictiona accesul cetatenilor in sala in care au loc sedintele de Consiliu General. Situatia a culminat cu scandalul din iunie 2017, cand cetatenii prezenti au fost acuzati ca au ‘atacat’ sediul Primariei. Mai mult, atat reprezentantii celor doua organizatii, cat si alti cetateni, au incercat in nenumarate randuri sa ia cuvantul in fata Consiliului General, respectand prevederile articolului contestat in instanta, dar niciodata nu le-a fost permis acest lucru.

Consideram ca aceasta decizie confirma lipsa de transparenta si de disponibilitate a conducerii Primariei Municipiului Bucuresti si a majoritatii din Consiliul General. Acestia interpreteaza textele de Lege mai degraba in dispretul principiilor democratiei participative si refuzand, sistematic, dialogul cu cetatenii si reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale, in special cu cele critice la adresa Primariei.

(…) In final, reiteram solicitarea constanta din ultimii trei ani catre reprezentantii Consiliului General si catre Primarul General de a respecta prevederile legale si de a da dovada de transparenta.

In aceasta perioada, Primaria Municipiului Bucuresti a fost condusa aproape exclusiv prin hotarari de Consiliu General care nu au fost dezbatute public si in care exprimarea punctului de vedere al cetatenilor a fost imposibila daca cetatenii au intentionat sa exprime opinii defavorabile conducerii institutiei. Acest mod de a coordona o institutie publica nu poate decat sa subrezeasca increderea cetatenilor in actul de guvernare si sa vaduveasca orasul de solutii optime pentru locuitorii lui”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: