externe

Video – Talibanii au cantat de bucurie in momentul in care au intrat pe aeroportul Kabul

Talibanii au inaltat o oda lui Allah in momentul in care au intrat pe aeroportul din Kabul, la scurt timp dupa plecarea ultimului soldat american. Tot ei au decretat recent ca este interzisa muzica in public.

Iata momentul in care un taliban intoneaza o rugaciune de multumire.

Talibanii, noii conducatori ai Afganistanului, au marsaluit triumfal marti dimineata pe aeroportul din Kabul dupa plecarea ultimilor militari americani, insotiti de oamenii lor in uniforme de forte speciale si fluturand steaguri, relateaza AFP.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a condus un grup de oficiali pe pista, iar expresia sa in general impasibila a fost inlocuita de aceasta data cu un suras larg, comenteaza agentia franceza de presa.

Membrii fortelor speciale talibane, numite ‘Badri 313’, echipati cu ghete si veste bej imaculate peste tinuta de camuflaj, au stat la fotografii, ridicand arme automate americane si fluturand drapelul alb pe care este scrisa cu negru declaratia de credinta, Shahada.

Mult timp considerat unul dintre cele mai sigure locuri din tara, aeroportul civil din Kabul a fost devastat. Pe jos, la aproape toate intrarile puteau fi vazute cartuse goale.

Pe parcursul celor 15 zile care au urmat preluarii controlului de catre talibani asupra capitalei la 15 august, imprejurimile aeroportului au fost ocupate de o mare multime care a incercat cu disperare sa se urce in avioanele de evacuare ale comunitatii internationale, orchestrate de SUA.

Insa multi afgani au ramas blocati in exteriorul acestei zone de o serie de baraje ale talibanilor. Marti, toate aceste posturi de control, cu exceptia unuia singur, au fost ridicate de pe drumul care duce la aeroport.

Asigurarea securitatii aeroportului international Hamid Karzai din Kabul este o chestiune-cheie. Talibanii au spus in multe randuri ca nu vor accepta ajutorul militar international.

In incinta, zeci de avioane si elicoptere, donate de Washington armatei regulate afgane, au fost distruse de trupele americane inainte de plecarea lor, pentru a nu mai putea fi folosite.

Aproximativ 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine, care costa un milion de dolari bucata, si 27 de vehicule usoare Humvee au fost de asemenea scoase din functiune de armata americana la incheierea podului aerian creat timp de doua saptamani, care a permis evacuarea a circa 123.000 de persoane din tara, in mare majoritate afgani.

SUA si-au distrus de asemenea sistemul de aparare antiracheta C-RAM, care a oprit luni un tir de rachete al gruparii Stat Islamic asupra aeroportului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Florin Piersic a fost operat: „A fost extrasa proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsa si implantarea unei proteze tip spacer”

Florin Piersic a fost operat, joi, starea sa fiind stabila, au transmis medicii. El a…

7 minute ago

Ziua Europei: Cum poate Romania sa devina o tara cu adevarat europeana (P)

Catalin Drula, presedinte USR Am sarbatorit Ziua Europei alaturi de colegii mei din USR si…

3 minute ago

Simion si Neamtu s-au dus la curtea lui Gigi Becali sa-i ceara bani. Replica bogatasului: „Am dat bani si PSD-ului”

Liderul AUR, George Simion, si Mihail Neamtu l-au vizitat joi pe Gigi Becali la palatul…

3 ore ago

Ucraina a lovit la 1.500 km distanta o rafinarie a Gazprom: „O drona cu raza lunga de actiune ‘a facut o vizita’ in republica Baschiria”

Un atac ucrainean cu drona a vizat o rafinarie rusa din republica Baschiria, situata la…

2 ore ago

Zaharova, delir: „Din punct de vedere istoric, limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana”. Maia Sandu, acuzata de „nazism”

Politica presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabila cu experimentele celui de-al Treilea Reich in…

4 ore ago