externe

Vietnam si SUA, alianta militara neasteptata. SUA au livrat Vietnamului echipament militar pentru a face fata provocarilor Chinei

Secretarul american al apararii Lloyd Austin a incercat joi sa dea un impuls relatiilor de securitate cu Vietnamul, care s-au adancit constant pe masura ce ambele tari observa tot mai alarmate activitatile Beijingului in Marea Chinei de Sud, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

In ciuda relatiilor militare mai stranse, la peste patru decenii dupa incheierea razboiului din Vietnam in 1975, administratia presedintelui Joe Biden a transmis ca exista limite in relatii pana cand Hanoiul face progrese in domeniul drepturilor omului.

Vietnamul a devenit cel mai vocal adversar al revendicarilor teritoriale chineze in Marea Chinei de Sud si a primit echipament militar american, inclusiv nave pentru paza de coasta.

Inaintea unei intalniri cu omologul sau vietnamez la Hanoi, Austin a declarat ca Statele Unite nu au cerut Vietnamului sa aleaga intre tari. „Unul dintre obiectivele noastre centrale este sa ne asiguram ca aliatii si partenerii nostri au libertatea si spatiul pentru a-si face graficul propriului viitor”, a declarat Austin.

El nu a mentionat China, dar exista perceptia in Asia conform careia China face ca tarile sa aleaga intre ea si Statele Unite, pe masura ce tensiunea creste intre cele doua mari puteri.

Miercuri, o nava de razboi a US Navy s-a aflat in tranzit prin Stramtoarea Taiwan. Desi astfel de operatiuni sunt de rutina, de obicei ele infurie Beijingul.

Vietnamul „vrea sa stie ca SUA vor ramane angajate militar, (si) isi vor continua prezenta in Marea Chinei de Sud”, potrivit lui Greg Poling, de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.

Cele doua parti au semnat un „memorandum de intelegere” pentru Universitatile Harvard si Texas Tech in vederea crearii unei baza de date ce ar putea ajuta in cautarile vietnameze ale celor disparuti in razboi.

Duminica, Statele Unite au livrat 3 milioane de doze de vaccin Moderna anti-COVID-19 Vietnamului, crescand cantitatea oferita de SUA prin intermediul Mecanismului COVAX, schema globala de distribuire echitabila a vaccinurilor, la 5 milioane de doze.

Potrivit lui Poling, exista o limita in legatura cu cat de repede si de departe se simt vietnamezii confortabili fata de adancirea legaturilor.

Expertii spun ca exista ingrijorari persistente in Vietnam legate de predecesorul lui Biden, Donald Trump, care s-a retras din Parteneriatul Trans-Pacific comercial in 2017.

Exista de asemenea limite fata de cat de departe sunt dispuse Statele Unite sa aprofundeze relatiile inainte ca Vietnamul sa-si imbunatateasca situatia privind drepturile omului.

Vietnamul a trecut prin reforme economice si schimbari sociale ample in ultimele decenii, dar Partidul Comunist aflat la putere mentine un control puternic asupra mass-media si tolereaza putin disidenta.

Luna aceasta, Marc Knapper, desemnat de Biden pentru a fi urmatorul ambasador american in Vietnam, a promis ca va spori legaturile de securitate, dar a adaugat ca ele ar putea atinge intregul lor potential doar daca Hanoiul face progrese semnificative in domeniul drepturilor omului.

Intr-o intalnire cu Austin joi dimineata, presedintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc a declarat ca asteapta cu nerabdare o viitoare vizita in Vietnam a vicepresedintelui SUA Kamala Harris.

Harris ar putea calatori in Vietnam si Singapore in august, a declarat luni pentru Reuters o sursa familiara cu problema.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: sua vietnam

Recent Posts

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

6 minute ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

41 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

56 de minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

2 ore ago