Vietuitoarele marine din largul coastelor braziliene, tot mai afectate din cauza cocainei deversate accidental in ocean

externe

cocaina, ocean, Brazilia, vietuitoare marine, afectate

Pe langa poluantii deja cunoscuti, Golful Santos – un oras din statul Sao Paulo (Brazilia) care gazduieste cel mai mare port maritim din America Latina – a fost afectat de un nou contaminant care este acum prezent nu numai in apa, ci si in sedimente si organisme marine din intreaga regiune de coasta din Sao Paulo: cocaina.

Drogul provoaca efecte toxicologice grave la animale precum midii, melci si pesti (anghile), potrivit rezultatelor analizelor de laborator efectuate de cercetatorii de la Universitatea Federala din Sao Paulo (UNIFESP). Din acest motiv, acesta este considerat in prezent un contaminant emergent ingrijorator, scrie publicatia de stiinta Phys.org.

Cercetatorii au gasit ibuprofen, paracetamol si diclofenac, printre alte medicamente, in esantioane de apa colectate in regiune, precum si cocaina intr-o concentratie echivalenta cu cea a cafeinei – un indicator traditional de contaminare, deoarece aceasta este consumata nu numai in bauturi precum cafeaua, ceaiul si bauturile racoritoare, ci si prezenta in diverse medicamente.

„Este o concentratie uriasa de cocaina daca ne imaginam consumul de cofeina”, a declarat Camilio Dias Seabra, profesor la UNIFESP. „Aceste constatari au fost foarte surprinzatoare”, a adaugat el.

Analizele de laborator au aratat ca factorul de bioacumulare a cocainei in midiile brune era de peste o mie de ori mai mare decat concentratia din apa. „Acesta este un factor de bioacumulare ridicat. Prin urmare, fructele de mare din Golful Santos pot fi contaminate de cocaina, dar nu numai de cocaina”, a precizat Seabra.

Cercetatorii au efectuat, de asemenea, studii pentru a evalua efectele expunerii la cocaina asupra midiilor brune. Rezultatele analizelor au aratat ca, dupa o saptamana de expunere, animalele aveau niveluri ridicate ale doi neurotransmitatori: dopamina si serotonina. Aceasta schimbare a fost interpretata ca un raspuns neuroendocrin care ar putea afecta sistemul reproductiv al acestor animale.

Potrivit lui Seabra, pe baza studiilor geochimice ale probelor de sedimente din estuar, se estimeaza ca cocaina s-a acumulat in estuarul Santos inca din anii 1930, dar concentratiile de droguri din regiune au crescut vertiginos in ultimele decenii.

Una dintre explicatiile acestei cresteri este ca regiunea este una dintre principalele rute de trafic de droguri din America de Sud catre Europa. In plus, regiunea, ca si alte parti ale tarii si ale lumii, se confrunta cu problema cresterii numarului de consumatori de droguri ilicite, cum ar fi cocaina si crack.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: