Viktor Orban ia in calcul sa iasa din sala cand se va vota la summitul UE ajutorul financiar pentru Ucraina

externe

Viktor Orban, Ucraina, zona-tampon, UE, NATO, Rusia

Seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a sugerat duminica intr-un interviu ca acesta din urma s-ar putea abtine la urmatorul summit european la votul privind ajutorul financiar european oferit Ucrainei, desi spera in continuare ca pana atunci sa fie gasita o solutie acceptabila pentru toate statele membre, relateaza Agerpres.

„Nu este ceea ce dorim sa facem, dar este imprevizibil”, a spus Gergely Gulyas, seful de cabinet al lui Orban, intr-un interviu acordat televiziunii private ATV si preluat duminica de agentia EFE. El a raspuns astfel dupa ce a fost intrebat daca la summitul european din 1 februarie ceilalti lideri europeni i-ar putea cere lui Orban sa iasa la o cafea in timp ce ei voteaza ajutorul pentru Ucraina, la fel cum s-a intamplat pe 14 decembrie la votul pentru inceperea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, cand Orban a iesit din sala pentru a se realiza consensul.

In privinta lansarii acestor negocieri premierul ungar a acceptat in cele din urma sa se abtina, in schimb el a blocat prin veto un ajutor financiar al UE pentru Ucraina in valoare de 50 de miliarde de euro pentru urmatorii patru ani.

In timp ce continua discutiile cu Budapesta pentru deblocarea acestui veto, Comisia Europeana cauta solutii alternative, cum ar fi contractarea unui imprumut de 20 de miliarde de euro si oferirea acestei sume Ucrainei. Ungaria se opune si acestei scheme de imprumut, care seamana cu cea de finantare a planului european de relansare post-pandemie, intrucat in final tot statele membre vor trebui sa achite acest credit mai tarziu prin propriile lor contributii la bugetul UE.

O alta solutie, avansata chiar de Viktor Orban pe 21 decembrie, este ca „toti sa puna pe masa ce au sa ofere” Ucrainei, dand astfel de inteles ca ar putea totusi sa sustina o solutie in care fiecare stat membru al UE sa sprijine Ucraina prin acorduri bilaterale.

Opozitia sa fata de ajutorul financiar destinat Ucrainei este determinata nu doar de tensiunile dintre Budapesta si Kiev pe tema drepturilor minoritatii maghiare din Transcarpatia, ci si de blocarea accesului Ungariei la fondurile europene de catre Comisia Europeana care-l acuza pe Orban ca incalca statul de drept.

Premierul ungar, singurul lider european care a pastrat legaturi stranse cu Rusia dupa ce aceasta a lansat agresiunea militara contra Ucrainei, acuza Bruxellesul ca a blocat fondurile europene ce revin Ungariei din motive pur politice, respectiv din cauza orientarii conservatoare a guvernului ungar si masurilor luate de acesta impotriva migratiei ilegale si comunitatii LGBT.

Comisia Europeana a deblocat luna aceasta 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune si pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro raman in continuare inghetate, iar Orban insista asupra deblocarii lor integrale si considera ca, in ce priveste ajutorul financiar destinat Ucrainei, acesta nu trebuie acordat din bugetul UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: