Viktor Orban merge iar la Moscova, este singurul lider UE care viziteaza capitala Rusiei. Pretextul il reprezinta funeraliile lui Mihail Gorbaciov

externe

Premierul nationalist al Ungariei, Viktor Orban, singurul politician european de rang inalt care duce tratative cu Rusia pentru livrari de gaze rusesti, se va deplasa sambata dimineata la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a anuntat secretarul de stat ungar pentru comunicare si relatii internationale, Zoltan Kovacs, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Orban „va aduce un omagiu defunctului Mihail Gorbaciov”, insotit de o delegatie ungara, a informat Kovacs pe Twitter, la o zi dupa ce gigantul rus Gazprom a anuntat ca mentine oprirea gazoductului Nord Stream, vital pentru Europa.

Funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice vor avea loc sambata la Moscova. Gorbaciov a murit marti seara, la varsta de 91 de ani, in urma unei „lungi si grave maladii”, potrivit spitalului unde fusese ingrijit.

Mihail Gorbacov a marcat istoria, grabind, in pofida dorintei sale, destramarea Uniunii Sovietice in 1991, in timp ce incerca sa o salveze cu reforme democratice si economice, punand astfel capat Razboiului Rece.

Budapesta a fost eliberata de armata rosie in 1945, iar Ungaria a trecut apoi sub dominatie sovietica. In 1956, o revolta a fost zdrobita de blindate ale blocului sovietic.

Viktor Orban intretine in mod regulat memoria acelei revolte.

Deplasarea lui la Moscova are loc in conditiile in care Gazprom a anuntat vineri prelungirea opririi gazoductului Nord Stream, „pentru mentenanta”.

La randul sau, Ungaria a anuntat miercuri o intarire a schimburilor sale cu Gazprom si primeste livrari suplimentare de gaz, intr-un moment in care partenerii sai europeni se confrunta cu o puternica reducere a cantitatilor de gaz furnizate.

Kremlinul a anuntat sambata ca nu este prevazuta o intrevedere intre Vladimir Putin si premierul ungar Orban. „Din informatiile noastre, el (Viktor Orban) va veni doar pentru a-si lua ramas bun de la Gorbaciov. Nu a existat nicio cerere pentru convorbiri”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia RIA Novosti.

Inainte de aceasta, dpa informa ca niciun politician european de rang inalt nu este asteptat sa participe la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, sambata, la Moscova. In pofida inaltei aprecieri fata de Gorbaciov la Londra, Paris si Berlin, invazia rusa asupra Ucraina a deteriorat puternic relatiile cu Moscova.

Sanctiunile impuse impotriva Rusiei si contramasurile ruse au suspendat de asemenea toate zborurile comerciale dintre Rusia si statele membre ale Uniunii Europene.

Rusia a reactionat la restrictiile impotriva liderilor sai plasand politicieni occidentali pe lista neagra.

Mai mult despre: ,

Comentarii: