Viktor Orban, mesaj dupa intalnirea cu militarii: „Ungaria trebuie sa ramana in afara conflictului militar din estul Ucrainei”

externe

Ungaria trebuie sa ramana in afara conflictului militar din estul Ucrainei, unde situatia se mentine ”serioasa si tensionata” si trebuie facut totul pentru evitarea unui razboi, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban, transmite agentia MTI, citata de Agerpres.

Orban a vizitat Centrul integrat de operatiuni al fortelor armate, unde s-a intalnit cu ministrul apararii Tibor Benko si cu ofiteri din armata care au misiunea de a asigura securitatea Ungariei, a mentionat biroul sau de presa.

Ceea ce conteaza cel mai mult este sa fie garantata securitatea tarii si Ungaria sa ramana in afara conflictului, a spus premierul conservator ungar, respingand propunerea stangii de a trimite trupe si arme in Ucraina, potrivit relatarii agentiei ungare de presa.

Intr-o inregistrare video postata pe pagina sa de Facebook, Viktor Orban a afirmat ca Ungaria trebuie sa contribuie la eforturile internationale menite sa restabileasca pacea, in timp ce armata ungara trebuie sa fie pregatita sa gestioneze situatia in cooperare cu politia ”daca lucrurile evolueaza cel mai rau prin venirea refugiatilor”. ”Am astazi impresia ca o putem face si securitatea Ungariei este pe maini bune”, a concluzionat premierul ungar.

Dupa o reuniune de marti a comitetului national de securitate, la care Viktor Orban a cerut ca armata sa ia masuri de prevenire a oricarei posibile incursiuni armate dinspre Ucraina, ministrul Tibor Benko a anuntat desfasurarea unor trupe in zona de frontiera cu Ucraina, partial in cadrul pregatirilor pentru gestionarea unor eventuale fluxuri de refugiati si alte misiuni umanitare.

Tot marti, Viktor Orban a avut o discutie telefonica cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul Ungariei fata de suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei.

Relatiile dintre Kiev si Budapesta au fost tensionate in ultimii ani, guvernul ungar acuzand Ucraina de incalcarea drepturilor minoritatii maghiare, in timp ce guvernul ucrainean acuza Ungaria ca sprijina politicile Rusiei.

La o reuniune cu omologii sai din statele membre NATO desfasurata in ianuarie, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a considerat ‘inacceptabil’ faptul ca guvernul de la Kiev foloseste provocarile din estul Ucrainei drept scuza pentru a continua sa restranga drepturile minoritatilor nationale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Totusi, Szijjarto a precizat miercuri ca Ungaria nu se va opune prin veto sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei dupa decizia acesteia din urma de a recunoaste independenta provinciilor separatiste Donetk si Lugansk din estul Ucrainei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: