Viktor Orban, pe urmele lui Dragnea. Vrea sa schimbe legile justitiei, nu-i convin deciziile Curtii Supreme

externe

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri ca decizia Curtii Supreme prin care se acorda despagubiri copiilor din minoritatea roma care au fost pusi in clase separate la scoala este nedreapta si a pledat pentru schimbarea legii pentru a preveni astfel de hotarari in viitor, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Orban, care a preluat treptat controlul asupra multor aspecte ale vietii in Ungaria, a sugerat la inceputul anului ca statul ar trebui sa nu se supuna niciunei decizii de a plati compensatii romilor si ca in schimb ar trebui sa ii educe, ceea ce a declansat proteste la Budapesta.

Cazul are in centru o scoala elementara din Gyongyospata, o localitate din estul tarii care a fost un punct fierbinte ale tensiunilor etnice. Curtea Suprema a stabilit marti ca scoala le-a oferit o educatie inferioara celor circa 60 de copii romi dupa ce i-a segregat la parterul unitatii de invatamant.

Instanta a dispus ca scoala si municipalitatea sa le plateasca elevilor compensatii banesti ce insumeaza 100 de milioane de forinti (circa 285.000 de euro), confirmand o decizie a ombudsmanului pentru aceasta minoritate, care in 2011 a stabilit ca romii sunt segregati de multi ani.

Orban a spus ca scoala incerca astfel sa ii impiedice pe copiii romi sa ii intimideze pe ceilalti elevi. Conform raportului realizat de ombudsman, au existat incidente razlete de intimidare, dar tensiunile au fost alimentate de marsurile unor membri ai unor organizatii paramilitare prin colonia de romi din apropiere.

„Sunt absolvent de Drept si pot sa spun ca decizia instantei este complet nedreapta”, a declarat Orban la postul public de radio.

„Ofera servicii legale, nu justitie. Din centrul Budapestei, acolo unde se afla instanta, justitia din Gyongyospata este invizibila. Dar o vom gasi”, a spus el.

Orban a mai declarat ca guvernul va analiza cum sa onoreze sentinta si ca este in faza finala a pregatirii unei noi legislatii care sa impiedice astfel de decizii in viitor, fara a intra in detalii.

Liderul nationalist a fost criticat de Uniunea Europeana pentru masurile de inasprire a controalelor asupra instantelor din tara, care pana acum s-au opus eforturilor sale, comenteaza Reuters.

Activistii pentru drepturile omului spun ca romii din Ungaria, care reprezinta 5-7% din populatie, traiesc intr-o saracie disproportionata, sunt victime ale prejudecatilor la scoala si la locul de munca si au fost supusi intimidarilor si ocazional unor act de violenta cu consecinte mortale din partea extremei drepte.

In legatura cu cazul de la Gyongyospata, Orban a afirmat ca „este inacceptabil ca majoritatea sa se simta inconfortabil in propriile orase sau in propria tara, iar acest lucru nu se va intampla cat sunt eu premier”.

„Aceasta este o tara a nativilor, pana la urma. Este tara noastra”, a spus el.

Orban a declarat de asemenea ca grupuri civice finantate si controlate de cel pe care il denunta de multi ani ca inamic al sau, miliardarul filantrop american cu origini maghiare George Soros, declanseaza si se folosesc de cazuri ca cel din Gyongyospata „pentru a pune mana pe bani si pentru a ataca majoritatea”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: