Viktor Orban: „Suntem mai priceputi in aprovizionarea cu gaz pe cont propriu, decat daca am astepta dupa altii”

externe

Ungaria se poate aproviziona singura cu gaz, insa Occidentul nu poate, a declarat, vineri, premierul Viktor Orban in emisiunea „Buna dimineata, Ungaria!”, difuzata pe postul public Radio Kossuth, informeaza hirado.hu.

Ungaria nu participa la achizitia comuna de gaze a UE deoarece „Suntem mai priceputi in aprovizionarea cu gaz pe cont propriu, decat daca am astepta dupa altii”, iar tara ar avea doar de suferit daca s-ar alatura procesului comun, a motivat el.

Premierul a criticat si planul mecanismului de solidaritate al UE. El a subliniat ca Ungaria nu sustine obligarea tarilor care au reusit sa isi acopere aprovizionarea cu gaze pentru intregul an sa transfere gaz catre tarile care nu au putut face acest lucru, deoarece au sustinut sanctiunile impotriva Rusiei.

El a apreciat ca in prezent exista o liniste temporara a preturilor la gaze, datorita faptului ca o mare parte din gazul consumat de Europa a fost depozitat in timpul verii. Insa in perioada iernii, cand se vor termina volumele inmagazinate, „trebuie sa ne asteptam la o noua crestere a preturilor”, a adaugat premierul.

Ungaria a incheiat contracte pe termen lung cu Rusia care garanteaza ca aprovizionarea cu gaz este asigurata, a confirmat el, adaugand ca gazoductul din nord a fost „distrus prin acte teroriste”, insa cel din sud, care trece prin Turcia, functioneaza in continuare, iar Ungaria nu va permite nimanui sa-l avarieze. El a reamintit ca si pretul gazului din Rusia este legat de preturile de pe bursele europene, asadar, preturile ridicate din Europa afecteaza in mod automat pretul gazului consumat in Ungaria.

Orban a criticat sanctiunile impuse Rusiei, spunand ca din aceasta cauza, intrega Europa plateste acum o „suprataxa” pentru energie. In opinia sa, Ungaria incearca sa scape de consecintele deciziilor proaste, ceea ce reuseste de obicei, dar, „cum suntem pe aceeasi piata cu toate celelalte tari europene, daca situatia se inrautateste in aceste tari, Ungaria va suferi si ea o parte din consecinte. Acesta este motivul pentru care nu suntem de acord cu sanctiunile”, a spus el.

Premierul a reamintit ca sanctiunile se refereau initial la modul de a pune capat rapid razboiului si de a pedepsi Rusia pentru inceperea acestuia. „Am conceput un plan pentru a sapa o groapa in care sa cada rusii, dar pana la urma am cazut noi in ea”, a spus el, adaugand ca UE spune acum „sa continuam sa sapam”, in timp ce ungurii spun „sa incercam sa iesim din ea”. Aceste doua pozitii se ciocnesc la fiecare summit al UE, a precizat Orban.

In opinia premierului, consultarea nationala din Ungaria cu privire la sanctiuni este importanta pentru ca toata lumea sa inteleaga pericolele. El a afirmat ca sanctiunile joaca un rol primordial in cresterea preturilor si a subliniat ca guvernul nu poate sta „cu mainile in san” atunci cand preturile cresc. Executivul si-a propus ca inflatia din Ungaria sa ajunga la o singura cifra la sfarsitul anului 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: