externe

Viktor Orban vorbeste despre posibilitatea ca Ungaria sa iasa din UE: „Vor sa ne transforme in ceva asemanator cu ei. Ungaria nu vrea sa devina ca Europa de Vest”

Premierul ungar, Viktor Orban, a facut sambata o aluzie la posibilitatea ca tara sa sa paraseasca Uniunea Europeana, fiind pentru prima data cand evoca o astfel de posibilitate, relateaza DPA, citata de Agerpres.

Uniunea Europeana duce „un razboi sfant, un jihad” sub sloganul statului de drept, a declarat politicianul nationalist de dreapta in cadrul unui discurs in fata sustinatorilor din Budapesta sambata.

In acelasi timp, el a cerut „toleranta” din partea UE fata de Ungaria. In caz contrar, a spus el, nu va fi posibil sa se continue pe o cale comuna.

Orban a vorbit cu cateva zile inainte de o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) privind noul mecanism al UE privind statul de drept.

In cadrul acestui sistem, tarile care incalca statul de drept ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE. Ungaria si Polonia au depus o plangere impotriva acestui mecanism, care a fost adoptat in decembrie 2020. CEJ urmeaza sa se pronunte miercuri.

Institutiile UE si organizatii de aparare a drepturilor omului il acuza pe Orban, care conduce Ungaria din 2010, de distrugerea democratiei si a statului de drept.

Orban a contrazis sambata aceasta evaluare. ”Pentru ei, statul de drept este un mijloc prin care vor sa ne transforme in ceva asemanator cu ei”, a spus el.

Dar Ungaria nu vrea sa devina ca Europa de Vest, asa cum nu se asteapta ca Occidentul sa adopte politicile ungare de azil sau de familie.

Ungaria a vrut sa mentina UE unita „in ciuda alienarii culturale tot mai mari”. Acesta este motivul pentru care Budapesta a facut ”oferte de toleranta” atat Bruxelles-ului, cat si Berlinului in mai multe randuri.

”Nu exista alta solutie, ci doar toleranta. Aceasta este singura modalitate de a gasi o cale comuna”, a continuat Orban.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: viktor orban

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

20 de minute ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

4 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

2 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

2 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

2 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

2 ore ago