news

Aurescu retrage personalul neesential de la ambasada din Kiev. Romanilor li se recomanda „puternic” sa nu calatoreasca in Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat sambata ca a ridicat nivelul de alerta pentru Ucraina si ca retrage personalul diplomatic neesential, „in contextul ultimelor evolutii de securitate din proximitatea Ucrainei si din regiunea Marii Negre”. Cetatenilor romani li se recomanda „puternic” sa nu calatoreasca in aceasta tara, intrucat „exista factori de risc”, iar celor care sunt deja in Ucraina li se cere sa se gandeasca daca este absolut necesar sa ramana.

Conform nivelului de alerta actual, MAE „recomanda puternic” cetatenilor romani evitarea oricarei deplasari in Ucraina si manifestarea unei atentii deosebite. MAE recomanda cetatenilor romani aflati pe teritoriul Ucrainei sa reevalueze necesitatea de a ramane pe teritoriul acestui stat.

De asemenea, MAE recomanda ferm evitarea deplasarilor in Peninsula Crimeea si in zona de est a Ucrainei, respectiv in regiunile Donetk si Lugansk, precum si in zona de frontiera a Ucrainei cu Federatia Rusa si Belarus, reamintind ca situatia de securitate se mentine „tensionata si fluida”.

De asemenea, MAE recomanda cetatenilor romani care se afla in Ucraina sa manifeste atentie sporita si sa respecte reglementarile stabilite de autoritatile ucrainene.

MAE mai precizeaza ca au fost luate toate masurile privind repatrierea pe baza voluntara a membrilor de familie ai personalului diplomatic si consular din cadrul misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat in ce priveste Ambasada Romaniei la Kiev si Consulatul General al Romaniei de la Odessa. Totodata, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic si consular neesential de la misiunea diplomatica si o parte a oficiilor consulare din Ucraina, informeaza un comunicat.

MAE reitereaza faptul ca in regiunile Donetk, Lugansk si Peninsula Crimeea cetatenii romani nu pot beneficia de protectie consulara adecvata din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. In conformitate cu decizia autoritatilor ucrainene, cetatenii straini, inclusiv cei romani, care se afla in zona operatiunii fortelor intrunite (fosta zona ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde parti ale regiunilor Donetk si Lugansk) numai prin punctele de control existente, in baza documentelor de intrare-iesire prevazute de legislatia ucraineana, respectiv pasaport si viza sau permise de sedere temporara/permanenta. Cetatenilor straini care intra in zona prin punctele de frontiera neoperationale de la granita dintre Ucraina si Federatia Rusa nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

Intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un atac iminent al Rusiei impotriva Ucrainei a provocat neliniste internationala. Multe guverne au cerut sambata cetatenilor lor sa paraseasca tara, dupa ce astfel de recomandari au inceput sa fie emise inca de joi.

Spania

Ministerul de Externe de la Madrid a scris pe Twitter ca ”toti spaniolii sunt sfatuiti sa paraseasca temporar tara folosind optiunile de calatorie existente”. In acelasi timp, ministerul a reiterat avertismentul pe care l-a lansat deja in ianuarie de a nu calatori in Ucraina din cauza ”situatiei instabile”, informeaza DPA.

Italia

Ministerul de Externe al Italiei le cere cetatenilor italieni aflati in Ucraina sa paraseasca temporar tara. Cei vizati trebuie sa foloseasca mijloacele de transport comerciale disponibile in acest scop. Ambasada Italiei la Kiev va continua sa functioneze, dar personalul neesential ar trebui sa fie adus inapoi in Italia, a precizat ministerul intr-un comunicat, conform DPA.

Iordania

Ministerul Afacerilor Externe si al Expatriatilor de la Amman i-a indemnat sambata pe cetatenii iordanieni sa nu calatoreasca in Ucraina ”in aceasta perioada, avand in vedere evolutiile actuale din regiune”. Intr-un comunicat de presa, acesta a cerut, de asemenea, iordanienilor aflati in Ucraina sa paraseasca tara. Ministerul si-a reinnoit apelul catre iordanienii din Ucraina de a-si inregistra datele pentru a comunica cu ei pe acest link: https://mfa.gov.jo/ar/embassy/Ankara/form, informeaza agentia de presa Petra.

Irak

Irakul si-a indemnat sambata cetatenii aflati in Ucraina sa paraseasca tara si a cerut diplomatilor irakieni sa isi ia concediul anual, pe fondul escaladarii tensiunilor dintre Rusia si Ucraina. ”Pentru siguranta comunitatii irakiene din Ucraina si ca urmare a circumstantelor exceptionale din aceasta tara, ministerul indeamna comunitatea sa paraseasca teritoriul ucrainean si sa nu calatoreasca in aceasta tara”, a precizat Ministerul irakian de Externe intr-un comunicat, citat de Xinhua. De asemenea, ministerul a facut apel la angajatii ambasadei irakiene la Kiev ”sa isi ia concediul anual intr-un mod care sa asigure siguranta personalului misiunii diplomatice”, se mai arata in comunicat.

Kuweit

Ministerul kuweitian de Externe a facut apel la cetatenii Kuweitului sa ”isi amane calatoriile (in Ucraina) in acest moment”, iar celor de acolo le-a cerut ”sa paraseasca tara pentru a fi in siguranta”. Cu toate acestea, nota nu detaliaza daca a dat instructiuni de evacuare a personalului sau diplomatic, scrie EFE.

Maroc

Avand in vedere situatia actuala si pentru propria lor siguranta, cetatenii marocani aflati in Ucraina sunt rugati sa paraseasca tara prin intermediul zborurilor comerciale disponibile, a anuntat Ministerul marocan de Externe pe site-ul sau. Marocanii care doresc sa plece in Ucraina sunt rugati sa isi amane calatoria pentru moment, a adaugat acesta, potrivit Xinhua.

Suedia

Cetatenii suedezi ar trebui sa paraseasca Ucraina cat mai curand posibil, avand in vedere ”schimbarea situatiei de securitate”, a declarat sambata guvernul de la Stockholm, citat de Reuters. Aproximativ 200-300 de suedezi se afla in Ucraina, potrivit ambasadei Suediei la Kiev.

Luxemburg

Intr-un comunicat, Ministerul luxemburghez de Externe si-a actualizat recomandarile de calatorie in Ucraina, ”in stransa coordonare” cu celelalte tari din Uniunea Europeana, relateaza EFE. Toate calatoriile pe teritoriul Ucrainei sunt puternic descurajate. Cetatenii si rezidentii din Luxemburg care se afla in Ucraina si a caror prezenta nu este absolut necesara sunt sfatuiti sa paraseasca aceasta tara, se arata in comunicatul ministerului.

Germania

Cetatenii germani a caror prezenta nu este „imperativa” trebuie „in scurt timp” sa paraseasca Ucraina, unde „un conflict militar nu poate fi exclus”, a recomandat sambata Ministerul de Externe de la Berlin, citat de France Presse si DPA.

Australia

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat ca situatia in Ucraina este „foarte serioasa”. „Va fi o situatie foarte volatila daca acolo are loc un conflict. Noi speram si ne rugam sa nu aiba loc”, a spus Morrison sambata intr-o conferinta de presa. „De ceva vreme avem un mesaj clar ca australienii din Ucraina ar trebui sa caute sa iasa din tara”, a adaugat el.

Statele Unite

Statele Unite au cerut sambata ca majoritatea personalului sau diplomatic sa paraseasca Ucraina, pe fondul amenintarii unui atac iminent al Rusiei, a anuntat ambasada americana de la Kiev, conform EFE.

Uniunea Europeana

Uniunea Europeana a decis sa permita personalului „neesential” al reprezentantei sale diplomatice de la Kiev sa paraseasca Ucraina, a transmis EFE.

Marea Britanie, Norvegia si Danemarca le-au cerut vineri cetatenilor lor sa paraseasca Ucraina cat timp sunt inca disponibile mijloace comerciale pentru a face acest lucru.

Guvernul israelian a decis vineri „sa evacueze familiile diplomatilor si personalului ambasadei sale in Ucraina” din cauza escaladarii tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina. Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, intr-un comunicat adresat cetatenilor israelieni „sa se abtina de la a calatori in Ucraina pentru moment” si si-a indemnat cetatenii care locuiesc in aceasta tara sa evite „focarele de tensiune” din cauza „agravarii situatiei”.

Presedintele american, Joe Biden, i-a indemnat joi pe cetatenii americani sa paraseasca Ucraina „acum” din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizand ca situatia ar putea „scapa rapid de sub control”, in pofida eforturilor diplomatice din ultimele saptamani.

Dupa decizia unor tari europene si a SUA de a-si retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina, Rusia intentioneaza si ea sa recomande personalului neesential al misiunilor sale diplomatice in Ucraina sa paraseasca aceasta tara pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov in conferinta de presa comuna, joi, cu sefa diplomatiei britanice Liz Truss.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Rusia: Sef de grupare mafiota, eliberat pentru a lupta in Ucraina. „Nu ma vor lua prizonier. Chiar daca raman fara gloante, voi continua sa lupt cu dintii”

Un cunoscut lider rus al crimei organizate a parasit colonia penitenciara in care isi ispasea…

11 minute ago

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

3 ore ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

2 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

34 de minute ago

Tarile G7 au convenit sa inchida centralele electrice pe carbune fara dispozitive de captare carbonului pana in 2035

Tarile G7, reunite in Italia, au decis marti sa inchida treptat centralele electrice pe carbune…

39 de minute ago

NASA testeaza un mic motor cu reactie de numai 1,3 metri pentru a dezvolta avioane ultra-eficiente de noua generatie

Dezvoltarea unui nou sistem de motoare pentru avioane necesita cercetari si dezvoltari ample. In prezent,…

O oră ago