Vin super-recoltele: Este Europa pregatita pentru o noua generatie de plante modificate genetic?

externe

recoltare grau

Bruxelles-ul finalizeaza o lege prin care va legaliza noile tehnologii de editare genetica a culturilor in intreaga Uniune Europeana, scrie Politico.

Regulamentul ultra-restrictiv al UE privind organismele modificate genetic (OMG), care este anterior noilor tehnologii, stabileste obstacole extrem de mari pentru cultivarea culturilor modificate genetic si permite tarilor UE sa le interzica chiar si dupa ce s-a dovedit ca sunt sigure.

Noua lege are ca scop reducerea birocratiei si facilitarea accesului pe piata pentru plantele cultivate cu ajutorul „noilor tehnici genomice” (NGT), cum ar fi CRISPR-Cas9, care vizeaza gene specifice fara a introduce neaparat material genetic din afara fondului genetic al culturilor.

Normele sunt promovate de multinationale precum Bayer, Syngenta si Corteva, care impreuna controleaza cea mai mare parte a sectorului de reproducere a plantelor, precum si de o serie de companii mai mici, oameni de stiinta si grupuri de agricultori precum Copa-Cogeca.

Acestia sustin ca UE risca sa ramana in urma restului lumii in ceea ce priveste utilizarea de noi culturi cu caracteristici speciale care le pot face mai hranitoare, mai eficiente si mai bine adaptate la schimbarile climatice.

Impotriva lor se opun deputatii ecologisti, grupurile de aparare a mediului, micii fermieri, agricultorii ecologici si peste 400 000 de cetateni ai UE care au semnat o petitie impotriva dereglementarii a ceea ce ei numesc „noile OMG-uri”.

Aceste grupuri spun ca normele vor intari si mai mult controlul asupra agriculturii a unei maini de multinationale, permitandu-le sa revendice brevete pentru culturi care ar fi putut fi obtinute prin metode conventionale de reproducere, amenintand in acelasi timp productia nemodificata genetic si cea ecologica. De asemenea, ei sustin ca, deoarece NGT-urile exista doar de putin peste un deceniu, raman intrebari cu privire la siguranta lor.

Legea simplifica si mai mult normele pentru un subgrup de culturi NGT care sunt considerate echivalente cu culturile obtinute prin tehnici traditionale de reproducere. Obligatia de a eticheta alimentele ca fiind „OMG” nu se va mai aplica acestor plante „similare celor conventionale” si nu vor mai face obiectul evaluarii riscurilor de catre autoritatile de reglementare in domeniul sigurantei alimentare.

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte miercuri propunerea de lege privind culturile modificate genetic, ca parte a celui mai recent pachet de masuri din cadrul programului sau de mediu si durabilitate Green Deal. Acesta va include o noua lege privind sanatatea solului, revizuiri ale aspectelor legate de deseurile alimentare si textile din Directiva-cadru a UE privind deseurile, precum si legislatie privind semintele si alte materiale de reproducere a plantelor si a padurilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: