Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

externe

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de protestatari pro-palestinieni la UCLA (Universitatea California, Los Angeles), la cateva ore dupa ce politia i-a arestat pe activistii care ocupau o cladire a Universitatii Columbia si au demontat un oras de corturi din campus, potrivit Reuters.

Videoclipurile martorilor oculari de la UCLA, verificate de Reuters, au aratat indivizi care loveau cu bate scandurile de lemn folosite ca baricade improvizate pentru a-i proteja pe protestatarii pro-palestinieni inainte ca politia sa fie chemata in campus.

La Columbia si City College din New York, politia a arestat 280 de persoane, a declarat primarul Eric Adams. Multi dintre cei arestati au fost acuzati de fapte penale.

Ciocnirile de la UCLA si de la New York fac parte din cel mai mare val de activism studentesc american de la mitingurile si marsurile anti-rasism din 2020. Protestele urmeaza atacului din 7 octombrie asupra sudului Israelului de catre militantii Hamas din Fasia Gaza si ofensivei israeliene asupra enclavei palestiniene care a urmat.

Studentii s-au adunat sau au infiintat tabere de corturi in zeci de universitati din SUA in ultimele zile, exprimandu-si opozitia fata de razboiul din Gaza si cerand scolilor sa renunte la companiile care sprijina guvernul israelian. Multe scoli au chemat politia pentru a inabusi protestele.

Odata cu venirea alegerilor prezidentiale din noiembrie, parlamentarii republicani au acuzat unii administratori de universitati ca ignora retorica antisemita si hartuirea, iar unii au cerut presedintelui Universitatii Columbia, Minouche Shafik, sa demisioneze.

Presedintele american Joe Biden, care a infuriat multi protestatari prin finantarea si inarmarea Israelului, intentioneaza sa tina un discurs despre antisemitism saptamana viitoare la un eveniment care comemoreaza Holocaustul.

„Americanii au dreptul sa protesteze in mod pasnic”, a declarat reporterilor Karine Jean-Pierre, purtatorul de cuvant al Casei Albe. „Preluarea unei cladiri cu forta, nu este pasnica insa”, a adaugat ea.

Inainte de ciocnirile din Los Angeles, oficialii UCLA au declarat ca tabara de corturi ridicata in campusul sau este ilegala, a incalcat politica universitatii si include persoane neafiliate campusului.

Ulterior, contraprotestatarii – multi dintre ei mascati si unii aparent mai in varsta decat majoritatea studentilor – pot fi vazuti in videoclipuri aruncand cu obiecte si incercand sa sparga sau sa doboare barierele din lemn si otel ridicate pentru a proteja tabara.

Unii au strigat sloganuri pro-evreiesti, in timp ce protestatarii pro-palestinieni incercau sa-i combata.

„Pur si simplu nu credeam ca se va ajunge vreodata la asta”, a spus Kaia Shah, un protestatar pro-palestinian si cercetator la UCLA, „ca protestul nostru sa fie intampinat de contraprotestatari care ne ranesc, ne provoaca durere, cand noi nu le facem nimic”.

Demonstrantii de ambele parti au folosit sprayuri cu piper si au avut loc lupte. Manifestantii pro-palestinieni au spus ca contraprotestatarii au aruncat cu focuri de artificii in ei si i-au lovit cu bate si bastoane.

Benjamin Kersten, un absolvent al UCLA si membru al grupului pro-palestinian Jewish Voice for Peace, a numit-o „o noapte devastatoare de violenta”. „Tabara ar fi un efort pasnic daca nu ar fi prezenta continua a contraprotestatarilor si a agitatorilor”, a scris el intr-un mesaj text.

Politia a spus ca a fost chemata de conducerea UCLA pentru a restabili ordinea si siguranta publica „din cauza actiunilor multiple de violenta” din tabara. Imaginile difuzate mai tarziu au aratat politia curatand curtea centrala de langa tabara si ridicand o bariera de metal pentru controlul multimii in fata acesteia.

Atmosfera a fost mai calma miercuri.

Presedintele Universitatii Columbia, a spus ca a cerut politiei sa ramana in campus cel putin pana pe 17 mai, la doua zile dupa absolvire, iar campusul principal, in care se afla caminele studentesti, a ramas miercuri izolat. Scoala a spus ca restul semestrului se va desfasura online, inclusiv examenele finale, dintre care unele pot fi amanate.

Ben Solomon, un student evreu in varsta de 22 de ani la Columbia, a spus ca saluta miscarea de a alunga ceea ce el a numit „gloata” din cladirea si din tabara ocupate. „Ma bucur sa vad ca universitatile au luat masuri decisive”, a spus el, in timp ce peste 100 de studenti si profesori s-au adunat pe o strada de langa campus pentru a protesta impotriva deciziei scolii de a chema politia.

Shafik a spus ca evenimentele au umplut-o „de o profunda tristete”. „Imi pare rau ca am ajuns in acest punct”, a scris ea intr-un e-mail adresat comunitatii universitare miercuri, promitand eforturi de reunire a unui campus destramat.
Universitatea a avertizat anterior ca studentii care au participat la ocuparea cladirii se confrunta cu exmatricularea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: