Violeta Alexandru pune lucrurile la punct: „PSD-istii i-au furat pe pensionari. Au refuzat sa creasca pensiile conform legii care era in vigoare, adica cu 100% din rata inflatiei”

politica

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat sambata, referindu-se la cresterea cu 14% a pensiilor, ca „atunci cand a fost la guvernare, PSD, de fapt, i-a pacalit pe romani, caci a refuzat sa creasca pensiile conform legii care era in vigoare, adica cu 100% din rata inflatiei si cu cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie din anul precedent”.

„In urma cu cateva luni se anuntase cresterea punctului de pensie cu 10%. Decizia finala din sedinta de Guvern de aseara a fost sa creasca cu mai mult, cu 14%. Am asteptat aceasta decizie. Cele sociale, despre care am vorbit cu multi pensionari afectati, au crescut si ele de la 704 la 800. Am asteptat aceasta decizie.

Pensiile trebuie sa creasca in Romania pentru a permite pensionarilor sa isi acopere cheltuielile necesare. Ca sa creasca in continuare pensiile, trebuie sa avem grija si de oamenii care muncesc, de antreprenorii care isi investesc banii pentru a pune pe picioare o afacere in cadrul careia se platesc salarii angajatilor si, implicit, contributii la buget (din care se platesc pensiile). Am asistat lunile acestea la o campanie de invrajbire a pensionarilor impotriva celor care muncesc. Nu asa procedeaza un om sau un partid responsabil. Unii nu sunt dusmanii celorlalti. Se avansau solutii de impovarare a muncii pentru ca de acolo sa se fi platit 40% crestere pensii. Fara niciun calcul se faceau aceste afirmatii; erau doar invrajbiti unii impotriva altora.

Respectul fata de seniori il arati, in primul rand, fiind corect cu ei. Corect este sa spunem ca, atunci cand a fost la guvernare, PSD, de fapt, i-a pacalit pe romani, caci a refuzat sa creasca pensiile conform legii care era in vigoare, adica cu 100% din rata inflatiei si cu cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie din anul precedent. PSD si ALDE au refuzat sa aplice legea cea mai favorabila pensionarilor, astfel ca, in 2018 si in 2019, pensionarii au pierdut bani.

In tot acest timp, pesedistii si aliatii lor faceau emisiuni maraton in care minteau ca ei cresc pensiile cand, in realitate, ii furau pe pensionari. Desi sistematic au amanat cresterile promise, acum se jura ca ar fi marit pensiile cu 40%. Probabil tot asa cum au promis ca o sa construiasca 8 spitale regionale si unul la Bucuresti; in realitate, nu au construit nimic. Ar fi fost bune acum in pandemie. Tot la fel cum au promis 1500 de scoli si gradinite, fara sa se vada nimic. Ar fi fost de mare ajutor in pandemie pentru pastrarea distantei intre copii.

Aseara, Guvernul liberal a decis cresterea pensiillor. Decizia a fost luata, cu respect pentru pensionari, intr-o perioada foarte grea din punct de vedere economic, pe care tragem tare sa o depasim cat mai repede.

Oamenii vad si inteleg ceea ce se intampla, de fapt”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat vineri ca majoritatea PSD din Parlament va modifica major ordonanta guvernului de rectificare bugetara, prin care se prevede si cresterea pensiilor cu 14%.

„O rectificare a razbunarii fata de popor! O rectificare bugetara care nu rezolva niciuna dintre marile probleme ale tarii, facuta in bataie de joc si in dispretul realitatii!

Taierile de venituri, anuntate de Putere drept ‘cele mai mari cresteri’ nu doar ca sunt contrare legilor in vigoare, dar ele sfideaza realitatea data de explozia preturilor si de scaderea nivelului de trai.

O rectificare bugetara prin care Puterea si-a asigurat continuarea unui terorism politic prin racolarea de primari din fonduri guvernamentale si dovada clara a bataii de joc fata de viitorul Romaniei. Bani doar de rapt si de racolat! Nu investitii, nu sprijin pentru agricultura romaneasca afectata de seceta sau pentru economia nationala pusa pe butuci de masuri aberante.

O rectificare prin care s-a vizat doar asigurarea luxului prezidential, prin care s-au premiat serviciile si s-au penalizat institutiile care si-au permis sa controleze tunurile date sub pretextul pandemiei. O rectificare pe care, va asigur, o vom corecta in Parlament!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Craiova, ca decizia de majorare a pensiilor cu 14% „a fost o decizie grea”, dar ca Guvernul se angajeaza sa finanteze aceasta majorare pentru urmatorii ani.

„Guvernul pe care il conduc va lua decizia de a creste pensiile. Nu exista nicio alta tara europeana in care sa se ia o decizie similara de crestere a pensiilor. Fata de prognoza de crestere economica de 4,1 – 4,2%, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie, nu vom avea crestere economica, ci vom avea o contractie economica, estimata astazi la 3,8%. Ca urmare a acestei contractii economice, veniturile atat la bugetul de stat, cat si la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sanatate, veniturile la bugetele locale au inregistrat scaderi semnificative. La nivelul bugetului national avem o scadere probabil in jurul a 30 de miliarde a veniturilor fata de veniturile proiectate in conformitate cu previziunile si indicatorii economici care au stat la baza elaborarii proiectului Legii bugetului de stat. Criza sanitara a provocat o criza economica. Cu toate astea, Guvernul va creste pensiile cu un procent consistent, 14%. Este o crestere extrem de mare, pe care ne angajam sa o putem finanta atat pe anul viitor, cat si pe anii care vor urma. In ceea ce priveste alte cresteri ulterioare, orice decizie va fi luata doar pe baza unor analize economice extrem de serioase”, a spus premierul.

El a aratat ca „Romania are nevoie de acces la finantari cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportarii cheltuielilor”, motiv pentru care orice cheltuieli noi trebuie evitate.

„Orice crestere pentru care nu exista garantia ca pot fi obtinuti banii necesari pentru aceste cresteri poate sa duca la situatii foarte grave, fie inflatie, fie exista un risc sa ajungem in situatia sa ne finantam din ce in ce mai greu si din ce in ce mai scump. Eu nu pot accepta o astfel de situatie. Si asa, de patru luni este un adevarat dezmat in Parlamentul Romaniei in materie de legi care genereaza noi si noi cheltuieli pentru bugetul de stat si pentru celelalte bugete. Ne-am luptat pe toate caile constitutionale si legale sa impiedicam astfel de decizii. Din pacate, multe dintre ele au fost adoptate si cresc nota de plata. Poti sa faci rau Romaniei, si asta face astazi majoritatea condusa de PSD, si facandu-te ca faci bine, ca vrei sa cresti veniturile diferitelor categorii. Daca le cresti prea mult, nu le mai poti plati”, a spus Ludovic Orban.

Prim-ministrul a mai spus ca Guvernul a facut „maximum posibil”, iar decizia de majorare a pensiilor cu 14% „a fost o decizie grea”.

„Vreau sa inteleaga foarte clar fiecare parinte si bunic: atat se poate, cine promite mai mult minte”, a mai afirmat premierul.

Mai mult despre:

Comentarii: