Virusul herpesului dubleaza riscul de a dezvolta dementa

life

doctor pacienti

Un sarut nepotrivit astazi ar putea insemna probleme serioase pentru mintea ta maine. Virusul herpesului are deja un stigmat social serios din cauza ranilor inestetice pe care le produce pe cale orala sau genitala, dar o noua cercetare revolutionara a descoperit ca orice persoana infectata cu HSV-1 (in principal oral) sau HSV-2 (in principal genital) are de doua ori mai multe sanse de a dezvolta dementa mai tarziu in viata, potrivit StudyFinds.

In timp ce cercetarile anterioare au evidentiat o posibila legatura intre herpes si declinul cognitiv, aceste ultime descoperiri sugereaza ca HSV este un factor de risc foarte real de dementa.

Autorii studiului de la Universitatea din Uppsala au analizat 1.000 de adulti in varsta din localitate (cu varsta medie de 70 de ani) pe o perioada de 15 ani. Acest demers a dus la dezvaluirea faptului ca cei purtatori ai virusului herpetic au prezentat sanse duble de a dezvolta dementa in comparatie cu ceilalti care au evitat virusul toata viata.

Studiile continua sa arate cat de frecvent este acest virus in randul populatiei generale. Estimarile arata ca intre 50 si 80 la suta dintre americani au o forma de herpes, iar autorii studiului au gasit cifre similare si in Suedia. Cu toate acestea, este esential faptul ca nu toti cei infectati cu herpes continua sa dezvolte herpes labial sau leziuni genitale.

In timp ce infectia este, din pacate, pe tot parcursul vietii, simptomele apar si dispar in functie de individ. Un individ infectat poate sa nu dezvolte niciodata un herpes labial, altul poate dezvolta doar unul dupa infectia initiala, in timp ce multi altii se confrunta cu rani mult mai frecvent.

„Ceea ce este special la acest studiu particular este faptul ca participantii au aproximativ aceeasi varsta, ceea ce face ca rezultatele sa fie si mai fiabile, deoarece diferentele de varsta, care sunt altfel legate de dezvoltarea dementei, nu pot confunda rezultatele”, spune Erika Vestin, studenta la medicina la Universitatea Uppsala, intr-un comunicat de presa.

Estimarile arata ca aproximativ 55 de milioane de persoane din intreaga lume traiesc cu o forma de dementa – inclusiv cu boala Alzheimer. Printre factorii de risc cunoscuti pentru dementa se numara varsta inaintata si purtarea genei apolipoproteinei ε4. Studii anterioare au incercat sa investigheze daca herpesul are vreo legatura cu dementa, iar acum aceasta ultima lucrare pare sa confirme acest lucru.

„Este interesant faptul ca rezultatele confirma studiile anterioare. Din ce in ce mai multe dovezi apar in din ce in ce mai multe studii care, la fel ca si rezultatele noastre, indica virusul herpes simplex ca fiind un factor de risc pentru dementa”, explica Vestin.

In concluzie, autorii studiului subliniaza necesitatea unor investigatii suplimentare menite sa determine daca medicamentele deja cunoscute pentru tratarea herpesului pot reduce, de asemenea, riscul de dementa si sa ajute la dezvoltarea de noi vaccinuri.

„Rezultatele ar putea conduce mai departe cercetarea in domeniul dementei catre tratarea bolii intr-un stadiu incipient, folosind medicamente comune impotriva virusului herpetic, sau catre prevenirea bolii inainte de aparitia ei”, conchide Vestin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: