Vishing (voice phishing), o metoda de inselaciune prin convorbiri telefonice, a inceput sa fie folosita cu o frecventa alarmanta in Romania

news

vishing, inselaciune, politie, telefon, date personale, pericol

Politia Romana atrage atentia asupra fraudelor prin apeluri telefonice, in cadrul carora victimele sunt determinate sa transmita atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizeaza in scopul comiterii altor fapte de natura penala.

Vishingul (voice phishing) este o metoda de inselaciune prin care autorii apeleaza si poarta convorbiri telefonice cu persoanele vatamate si pretind a fi reprezentanti ai unor entitati private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obtin date personale sau informatii financiare de la persoanele vatamate.

Cum trebuie sa procedati in astfel de situatii: identificati corect un astfel de apel telefonic fals! Nu acceptati sa faceti ce vi se spune prin telefon! Nu tastati un alt numar si nici nu urmati alti pasi indicati prin telefon! Nu efectuati plati in conturile oferite prin telefon si nu oferiti date personale sau date bancare! Nu accesati eventuale link-uri de acces puse la dispozitie, de catre persoane necunoscute, in timpul sau dupa incheierea apelurilor telefonice de tip vishing si sa nu tastati pe telefonul mobil anumite secvente de cifre comunicate de catre autori, pe durata convorbirilor. Daca ati fost prejudiciati, anuntati Politia prin apelarea numarului de urgenta 112 sau adresati-va celei mai apropiate unitati de politie.

Politia Romana va recomanda prudenta in divulgarea urmatoarelor tipuri de informatii: informatii de identificare personala: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numarul de telefon, data nasterii si alte detalii personale. Aceste informatii pot fi utilizate pentru “a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii; informatii privind conturile bancare si alte date financiare: prin intermediul vishingului, atacatorii pot obtine numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informatiile de autentificare la serviciile bancare online si alte detalii legate de conturile si tranzactiile financiare ale victimei, informatii care pot fi utilizate pentru a efectua tranzactii frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vatamate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: