Vizita lui Iohannis in Coreea de Sud: Romania ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder. Raza este de 54 de kilometri

externe

Iohannis in Coreea

Romania ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse in Coreea de Sud, compania producatoare, Hanwha, fiind singura care a ramas in licitatia deschisa de Ministerul Apararii Nationale, iar negocierile in acest sens continua cu Guvernul roman.

„Raza maxima (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetator principal in domeniul artileriei la Hanwha, in cadrul unei intalniri cu jurnalisti romani. El a spus ca in 2010 acest obuzier a fost folosit in momente de tensiune maxima in tara sa.

„Am raspuns foarte repede cand am fost atacati de Coreea de Nord”, a completat el. De asemenea, Heo Man Jung a subliniat si mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteza de peste 67 de kilometri pe ora si faptul ca structura vehiculului protejeaza foarte bine militarii din interior. Mai mult, a aratat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a functiona in orice tip de climat.

In vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare si 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finantarea este din fonduri bugetare, potrivit anuntului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe senile, noua tevi de rezerva, 12 masini de specialitate de transport si incarcat munitii, noua posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostatie meteorologica, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate si trei sisteme de cercetare acustica. Acestor componente li se adauga proiectilele aferente.

Reprezentantii companiei sud-coreene sustin, intr-un comunicat de presa, ca intentioneaza sa deschida o linie industriala in Romania, pentru „a contribui la capabilitatile de aparare ale Fortelor Terestre si la dezvoltarea industriei militare”.

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate in noua tari din lume, inclusiv cinci tari NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda si Turcia.

Marti vor fi semnate mai multe memorandumuri intre guvernele Romaniei si Coreei de Sud, inclusiv in domeniul Apararii, in contextul vizitei oficiale a presedintelui Klaus Iohannis in aceasta tara.

Presedintele Klaus Iohannis este de luni pana miercuri intr-o vizita oficiala in Republica Coreea, la invitatia omologului sau, Yoon Suk Yeol, informeaza Administratia Prezidentiala.

„Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele doua state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum si multitudinea domeniilor in care exista potential si interes reciproc de colaborare reprezinta principalele premise care fundamenteaza decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre Romania si Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de sef de stat din ultimii 16 ani”, precizeaza aceeasi sursa.

In acest context, va fi adoptata la cel mai inalt nivel „Declaratia Comuna privind consolidarea Parteneriatului Strategic Romania – Republica Coreea”, un document care va stabili directiile principale de cooperare vizate de ambele parti pentru urmatorii 10 ani.

Vizita in Coreea de Sud va debuta luni, cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul National din Seoul si un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizata.

Marti, Klaus Iohannis va fi primit de omologul sau Yoon Suk Yeol. Consultarile politice dintre cei doi sefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatica si in domeniul apararii, principalele provocari din plan regional si global, precum si impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comertului si a investitiilor in domeniul energiei verzi si nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului si gestionarii schimbarilor climatice, in cel al infrastructurii, al sanatatii, al educatiei sau alte noi domenii. Va fi evidentiata si legatura speciala pe care schimburile inter-umane si culturale, care se bucura de o crestere remarcabila in ultimii ani, o reprezinta pentru cele doua state.

In prezenta presedintelui Romaniei si a presedintelui Republicii Coreea vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relatiei bilaterale, vizand: apararea, energia nucleara, investitiile si comertul exterior, cooperarea in situatii de urgenta si managementul dezastrelor, cooperarea in domeniile culturii, mass-media, tineretului si sportului.

Din delegatia oficiala care il insoteste pe presedintele Romaniei la Seoul fac parte si membri ai Guvernului Romaniei – ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar, ministrul Afacerilor Externe, Luminita Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, si secretarul de stat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

In cadrul vizitei oficiale in Republica Coreea, presedintele Romaniei va avea o intrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relatiei economice bilaterale si pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industriala (Seoul, 25 martie 2024).

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de productie Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va avea o serie de discutii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocari si oportunitati in domeniul energiei regenerabile si al reactoarelor modulare mici (SMR).

Cu prilejul vizitei oficiale in Republica Coreea, presedintele Romaniei va avea intalniri cu reprezentanti ai comunitatii romanesti si ai mediului de afaceri si va vizita expozitia de arta traditionala romaneasca „Insight Romania”.

Republica Coreea este prima tara din regiunea Asia-Pacific cu care Romania a ridicat relatiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat in 2008.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: