Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare al CPI, ar vrea sa faca o vizita in Turcia

externe

vladimir putin, recep tayyp erdogan

Presedintele rus Vladimir Putin, pe numele caruia Curtea Penala Internationala (CPI) a emis in aprilie un mandat de arestare, ceea ce ii limiteaza libertatea de miscare, a acceptat invitatia omologului sau turc recent reales in functie, Recep Tayyip Erdogan, de a efectua o vizita in Turcia, informeaza DPA, preluata de Agerpres.

„Presedintele turc si-a confirmat invitatia facuta presedintelui nostru de a efectua o vizita in Turcia”, a declarat joi intr-o conferinta de presa Iuri Usakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agentiei de presa ruse Interfax.

Planurile pentru aceasta calatorie sunt in stadiu de realizare, a adaugat consilierul prezidential, desi o data exacta nu a fost inca stabilita.

Dupa o scurta perioada de tensiune in relatiile bilaterale dupa ce un avion de vanatoare turc a doborat un avion de lupta rusesc in timpul razboiului din Siria in 2015, legaturile diplomatice dintre cele doua state s-au ameliorat, Putin si Erdogan fiind vazuti acum ca prieteni.

In plus, Turcia a ezitat sa participe la sanctiunile impotriva Rusiei inca de cand aceasta a invadat Ucraina in februarie 2022.

Turcia, stat membru NATO, s-a pozitionat ca mediator in cadrul acestui conflict.

In aprilie, Curtea Penala Internationala (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin sub acuzatia de deportare ilegala de copii ucraineni si transferul lor din zonele ocupate din Ucraina in Rusia, ceea ce constituie o crima de razboi in conformitate cu Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curtii, semnat de 123 de tari.

Astfel, participarea liderului rus la summitul anual al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) in aceasta vara la Johannesburg este considerata putin probabila. Africa de Sud recunoaste jurisdictia CPI si ar fi obligata sa il aresteze pe Putin de indata ce presedintele rus ar pune piciorul pe teritoriul sau.

Turcia nu este insa semnatara a Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, iar observatorii apreciaza ca, mai mult ca sigur, Ankara nu va pune in practica mandatul de arestare impotriva lui Putin, noteaza DPA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: