externe

Volodimir Zelenski avertizeaza ca in urmatoarele saptamani actiunile ofensive ale Rusiei se vor intensifica, pe fondul penuriei masive de munitie si armanent cu care se confrunta Ucraina

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara, in discursul sau adresat natiunii, ca are informatii de la serviciile sale de secrete potrivit carora Rusia va incerca sa-si intensifice atacurile si actiunile ofensive pe front in urmatoarele saptamani si luni.

„Este evident ca nebunia Kremlinului este in continuare nemasurata, iar ocupantul va incerca sa-si intensifice atacurile si actiunile ofensive”, a declarat seful statului ucrainean, citand informatiile primite de sefii serviciilor sale militare si de informatii externe despre planurile Moscovei pentru aceasta primavara si vara.

Potrivit publicatiei Ukrainska Pravda, Zelenski a indicat ca in urmatoarele saptamani va organiza reuniuni cu partenerii Kievului pe tema livrarilor suplimentare de sisteme de aparare antiaeriana si alte tipuri de armament necesar armatei din partea tarilor care ajuta Ucraina.

Rusia profita de superioritatea sa numerica in ceea ce priveste trupele, cantitatea de munitie si sistemele de artilerie pentru a avansa in continuare pe frontul de est. Atat Volodimir Zelenski, cat si comandantul sef al armatei, Oleksandr Sirski, au recunoscut ca situatia s-a inrautatit pentru Ucraina in aceste teatre de operatiuni in ultimele zile.

Aceste avertismente din partea Kievului intervin in contextul in care seful Camerei Reprezentantilor din SUA, republicanul Mike Johnson, a acceptat in cele din urma luni, dupa o perioada lunga de blocaj, votarea separata a pachetelor de ajutor militar propuse de Casa Alba pentru Ucraina si Israel.

Acest pas al republicanilor ar putea duce la aprobarea unui pachet de ajutor crucial care va permite Ucrainei sa continue sa faca fata razboiului declansat de Rusia.

In discursul sau de luni seara, presedintele ucrainean a subliniat din nou necesitatea ca aliatii occidentali ai Ucrainei sa o ajute sa-si protejeze teritoriul de atacurile rusesti, asa cum au facut duminica dimineata in cazul Israelului.

Statul israelian a fost atacat de Iran cu peste 300 de rachete si drone, aproape toate fiind interceptate de apararea antiaeriana israeliana cu ajutorul armatelor, printre altele, ale SUA, Frantei si Marii Britanii, care au doborat o parte dintre rachete de la bazele lor din apropierea Israelului.

Intre timp, Rusia a continuat bombardamentele asupra regiunii Harkov (nord-est), unde doua persoane au fost ucise luni in localitatea Lukianti, ridicand bilantul victimelor la cel putin sase morti in ultimele 24 de ore in Ucraina, potrivit dpa. O bomba teleghidata lansata de Rusia a cazut peste o scoala din aceasta localitate, unde alte patru persoane au fost ranite, a indicat seful administratiei regionale militare Oleh Sinehubov.

Mai la sud, unitati rusesti au bombardat orasul Sloviansk (regiunea Donetk), potrivit presei ucrainene. Doua cladiri rezidentiale cu mai multe etaje au fost grav avariate de impactul unei rachete Grom cu raza scurta de actiune. Nu se stie deocamdata cate victime a provocat aceasta lovitura.

In aceeasi regiune Donetk (est), cel putin patru oameni – barbati cu varste cuprinse intre 36 si 38 de ani – au fost ucisi in orasul Siversk in urma bombardamentelor rusesti, a anuntat guvernatorul regional Vadim Filaskin pe Telegram.

El a facut apel la locuitorii ramasi in Siversk sa paraseasca orasul situat la numai 10 km vest de linia frontului. Siversk avea o populatie de peste 10.000 de locuitori inainte de razboi.

Presedintele rus Vladimir Putin incearca sa revendice regiunile Lugansk, Donetk (est), Zaporojie si Herson (sud) pe care le-a anexat pe hartie, dar care nu sunt ocupate in totalitate de Rusia.

Moscova controleaza si peninsula ucraineana Crimeea pe care a anexat-o prin incalcarea dreptului international in 2014, aminteste dpa.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

2 ore ago

Ecuadorul spune ca a dat in judecata Mexicul pentru ca i-a acordat azil fostului vicepresedinte

Ministerul de Externe din Ecuador a declarat, luni, ca a dat in judecata Mexicul la…

3 ore ago

Accident mortal in Peru. Un autocar a cazut intr-o rapa. Cel putin 23 de persoane au murit

Cel putin 23 de persoane au murit dupa ce un autocar a cazut intr-un rau…

3 ore ago

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

5 ore ago

Iar scandal in Parlament, un ales a capturat microfonul Camerei Deputatilor: „Nu stati cu fundul la sala” – Video

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost suspendata, luni, cu 20 de minute mai…

3 ore ago