news

Vor la moastele Sfintei Parascheva. Sute de credinciosi si preoti protesteaza in fata Mitropoliei Moldovei. Foarte putini poarta masca de protectie

Cateva sute de credinciosi, printre care se afla sxi preoti, protesteaza vineri seara la Iasi, in fata Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Ei sunt nemultumiti de interdictiile impuse de autoritati la pelerinajul Sfintei Parascheva. 

Multi dintre protestatari, mai ales preotii, nu poarta masca de protectie. Sunt afisate pancarte cu mesaje precum „Pelerinaj la metrou zilnic e permis! Pelerinaj la sfinti o data pe an – interzis! Chiar ne luati de prosti?”, „Guvern, avem libertatea religioasa garantata prin Constitutie. Nu poti sa iti bati joc de credinta si sufletul neamului romanesc”, „Pas cu pas libertatea ni se ia. Mai intai miscarea, apoi exprimarea religioasa”, „Dumnezeu este cu noi, fiti curajosi”.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a decis luni seara ca este permisa organizarea de manifestari cu ocazia sarbatorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau resedinta in localitatea respectiva, motivand ca riscul de infectare este unul foarte mare atunci cand pelerinii se deplaseaza dintr-o localitate in alta cu mijloace de transport precum autocare.

Reprezentantii Episcopiei Husilor au transmis, vineri, ca au luat act cu „profunda mahnire” de situatia, fara precedent in istorie, „de ingradire discretionara si ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandarilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iasiului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei si a poporului roman”.

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Episcopiei Husilor, se afirma ca toti credinciosii din eparhie traiesc aceeasi dezamagire ca si cei din Arhiepiscopia Iasilor si din intreaga Moldova, privind imposibilitatea participarii la sarbatoarea ocrotitoarei lor.

„Catedrala Mitropolitana din Iasi si racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt locul spre care ei se indreapta ori de cate ori vin in Capitala Moldovei, fiind unul din reperele esentiale de pe harta trairii actului credintei. Acolo se simt ca acasa, chiar si fara actul de identitate. Masurile luate, in contextul pandemiei, pentru ocrotirea sanatatii oamenilor, au fost constant sustinute de Biserica, cu constiinta faptului ca sanatatea este darul lui Dumnezeu. Din nefericire, observam obstinatia cu care ni se transmite mesajul explicit ca slujbele sau manifestarile religioase ar deveni spatii predilecte de raspandire a virusului si gesturi incompatibile cu sanatatea si vecine cu iresponsabilitatea”, au precizat reprezentantii Episcopiei Husilor.

Acestia au afirmat ca sunt solidari si sustin mesaj ul transmis de mitropolitul Teofan, in preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, intitulat „Durere adaugata la durere”.

„In acelasi duh parintesc al Mitropolitului nostru, indemnam ca solidaritatea sa se manifeste prin intensificarea rugaciunii, a curatirii sufletului si prin inmultirea faptelor bune: ‘Totul pentru ca Dumnezeu sa-si intoarca privirea spre noi, Sfanta Parascheva sa ne ierte, personalul medical sa fie incurajat si apreciat cum se cuvine, oamenii sa implineasca ceea ce trebuie pentru ocrotirea sanatatii lor si a semenilor, iar autoritatile sa aiba intelepciunea unor decizii care sa tina cont si de amploarea epidemiei, dar si de faptul ca exista si numeroase persoane in aceasta tara care au credinta in Dumnezeu si in puterea tamaduitoare a rugaciunii sfintilor’. Rugam pe toti preotii din Episcopia Husilor sa slujeasca zilnic Sfanta Liturghie si Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest acatist sa fie introdus si in programul personal de rugaciune al fiecarui crestin. Astfel, intreaga Moldova va fi in rugaciune”, precizeaza comunicatul citat.

Reprezentantii Episcopiei Husilor au reiterat indemnul catre cetateni de a trata cu maxima responsabilitate, fara a lasa loc la panica, masurile de protectie sanitara impotriva infectarii cu noul coronavirus, pentru a se proteja pe ei si pe cei din jurul lor.

Episcopul Ignatie al Husilor a fost infectat cu coronavirus la inceputul lunii septembrie. Cu cateva zile inainte, el a botezat un copil si a sfintit altarul de vara al bisericii din localitatea Banca Sat, eveniment la care au participat zeci de persoane.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

6 minute ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

41 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

56 de minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

2 ore ago