Vot istoric in Parlamentul European: s-ar putea renunta la principiul unanimitatii, care a permis Austriei sa saboteze permanent activitatea UE – inclusiv in privinta primirii Romaniei in Schengen

externe

cod, frontiere Schengen, Austria, votat, Parlamentul European, obligatoriu, Vlad Gheorghe

Parlamentul European a votat ieri raportul Comisiei pentru afaceri constitutionale (AFCO) care recomanda modificari ale tratatelor UE. Documentul are in vedere, printre altele, transferul mai multor competente ale statelor membre la nivelul UE.

In cadrul votului, 291 de eurodeputati s-au pronuntat pentru, 274 s-au opus, iar 44 s-au abtinut.  Continutul documentului a fost convenit de reprezentantii a cinci grupuri politice – Partidul Popular European (PPE), Social-Democratii (S&D), Liberalii (Renew), Verzii si Stanga. Acesta include o propunere de 267 de modificari ale celor doua tratate – Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE) si Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Principalele modificari propuse includ renuntarea la principiul unanimitatii in voturile din cadrul Consiliului UE in 65 de domenii si transferul de competente de la statele membre la nivelul UE, inclusiv crearea a doua noi competente exclusive ale UE in domeniul protectiei mediului si al biodiversitatii si o extindere semnificativa a competentelor partajate, care ar acoperi sapte noi domenii: politica externa si de securitate, protectia frontierelor, sanatatea publica, protectia civila, industria si educatia.

Componenta Comisiei Europene urmeaza a fi redusa la 15 persoane, ceea ce inseamna ca nu fiecare tara membra ar avea propriul comisar. In acelasi timp, competentele Comisiei Europene – denumita in raport „executivul european” – vor fi extinse.

Raportul prevede, de asemenea, simplificarea procedurii de suspendare a drepturilor acelor state membre care incalca „valorile UE”, cum ar fi statul de drept, democratia, libertatea, drepturile omului sau egalitatea.

Autorii raportului doresc, de asemenea, sa modifice sistemul de cantarire a voturilor in Consiliul UE. In prezent, in cazul voturilor in care nu este necesara unanimitatea, este necesara o majoritate calificata (15 din 27 de state membre), reprezentand cel putin 65% din totalul populatiei UE. In conformitate cu modificarile propuse, pragul de populatie ar urma sa fie coborat la 50%. Unul dintre argumentele in favoarea modificarilor tratatului este simplificarea procesului decizional in UE, avand in vedere potentiala extindere.

Raportul va fi discutat in continuare in cadrul Consiliului de Ministri pentru Afaceri Europene din 12 decembrie. Cu toate acestea, votul in favoarea modificarii tratatelor UE reprezinta doar o parte a procedurii in mai multe etape.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: