Vrei sa sari peste acea petrecere de Craciun? Gazda probabil ca nu se va supara, arata un studiu

externe

Daca preferati sa petreceti o seara in pijamale in loc sa mergeti la petrecerea de Craciun de la birou, puteti rasufla usurat: cercetatorii spun ca gazdele tind sa fie mai intelegatoare decat se anticipa in privinta refuzurilor, potrivit The Guardian.

Cercetatorii din SUA au descoperit ca, desi oamenii sunt adesea ingrijorati de faptul ca refuzul unei invitatii va supara gazda si va duce la mai putine invitatii in viitor, temerile lor tind sa fie exagerate.

„Desi ar putea parea ca tot ceea ce va lua in considerare invitatul este faptul ca ati refuzat, probabil ca va lua in considerare mult mai multe, ceea ce face ca ramificatiile negative sa fie mai putin grave decat credeti”, scriu autorii.

Studiul, publicat in Journal of Personality and Social Psychology, a implicat cinci experimente la care au participat peste 2.000 de persoane.

In primul experiment, 382 de participanti online au fost impartiti in doua grupuri. Un grup a fost rugat sa citeasca o invitatie de la un prieten ipotetic la un muzeu local in acel weekend si sa-si imagineze ca refuza explicand ca vrea doar sa stea acasa si sa se relaxeze. Unora dintre participanti li s-a spus ca sunt singurele persoane invitate, in timp ce altora li s-a spus ca au fost date mai multe invitatii.

Cei invitati au fost apoi rugati sa evalueze pe o scara cat de grave credeau ca ar fi potentialele ramificatii, inclusiv cat de suparat credeau ca ar fi gazda, cat de mult ar crede gazda ca nu le pasa de ei si in ce masura credeau ca refuzul ar duce la mai putine invitatii in viitor.

Celuilalt grup i s-a cerut sa pretinda ca ei sunt gazda si sa evalueze cum s-ar simti in cazul unei respingeri.

Rezultatele au aratat ca, indiferent de numarul de persoane despre care li s-a spus participantilor ca au fost invitate, cei care au refuzat invitatia au avut tendinta de a evalua rezultatele anticipate ca fiind mai negative decat gazdele, atat in ceea ce priveste modul in care s-ar fi simtit gazda, cat si daca respingerea ar fi dus la mai putine invitatii – sau daca gazda ar fi respins invitatii din partea lor.

„In cadrul experimentelor noastre, am constatat in mod constant ca invitatii supraestimeaza ramificatiile negative care apar in ochii invitatilor in urma refuzului unei invitatii”, a declarat Dr. Julian Givi, autorul principal al studiului de la Universitatea West Virginia.

Intr-adevar, echipa a constatat ca rezultatele s-au mentinut chiar si atunci cand gazda si invitatul se aflau intr-o relatie din viata reala.

Cu toate acestea, un alt experiment a aratat ca preocuparile participantilor in legatura cu refuzul unei invitatii au scazut atunci cand au avut prima data propria lor invitatie respinsa de altcineva.

In alte scenarii, echipa a masurat modul in care participantii care actionau in calitate de observatori terti s-ar astepta ca o respingere sa fie luata in considerare si a explorat in ce masura o gazda s-ar concentra sau ar trebui sa se concentreze asupra respingerii in sine fata de deliberarile din spatele acesteia ale invitatilor.

Rezultatele sugereaza ca preocuparile legate de respingerea invitatiilor nu sunt determinate de un sentiment exagerat de importanta de sine sau de ganduri legate de viitoarele invitatii, ci se datoreaza faptului ca oamenii cred ca o gazda se va concentra mai mult asupra respingerii decat asupra rationamentelor implicate.

Echipa spune ca rezultatele au implicatii in lumea reala.

„Studiile noastre sugereaza ca ramificatiile negative ale refuzurilor de invitatii nu sunt atat de grave pe cat cred invitatii”, scrie echipa, „si ca probabil ar putea refuza mai multe invitatii decat o fac in prezent”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: