Wagner si Rusia sunt in Africa pentru a ramane, spune Lavrov. Rusia nu vrea sa renunte la fortele paramilitare cu care controleaza mai multe tari din Africa, America Latina si Orientul Mijlociu

externe

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a promis ca operatiunile Wagner in Mali si in Republica Centrafricana (RCA) „vor continua”, in ciuda rebeliunii esuate conduse de Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, scrie Politico.

In ultimii ani, grupul paramilitar si-a extins aria de actiune in America Latina, Orientul Mijlociu si Africa si a fost considerat de guvernele occidentale ca fiind aparatul armat de politica externa al Rusiei. Revolta lui Prigojin a ridicat semne de intrebare cu privire la viitorul operatiunilor sale de peste hotare.

Prigojin a condus vineri o revolta impotriva armatei lui Vladimir Putin, preluand mai intai marele oras sudic Rostov pe Don si trimitandu-si fortele de mercenari intr-un mars spre Moscova, inainte de a-si retrage brusc oamenii o zi mai tarziu.

In Africa, unde grupul este prezent in Republica Centrafricana, Mali si Burkina Faso, Wagner isi ofera serviciile si ajutorul pentru a sustine guvernele antioccidentale in schimbul accesului la resurse naturale.

„La cererea lor, cateva sute de militari lucreaza in Republica Centrafricana ca instructori – aceasta activitate, bineinteles, va continua… Atat Republica Centrafricana, cat si Mali au apelat la PMC Wagner cu solicitarea de a asigura siguranta conducerii lor”, a declarat Lavrov intr-un interviu pentru RT.

Lavrov a declarat ca evenimentele recente din tara nu vor afecta relatia Rusiei cu „partenerii si prietenii”.

Franta, care a monitorizat tacticile de dezinformare si razboi cibernetic desfasurate de Wagner impotriva intereselor sale in regiunea Sahel, urmareste cu atentie situatia. Ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, a declarat luni ca, desi este „prea devreme” pentru a trage concluzii cu privire la impactul in Rusia, in alta parte in Africa, situatia necesita „toata atentia noastra” si „vigilenta”.

Fidele Gouandjika, un ministru si consilier special al presedintelui RCA, a declarat pentru AFP ca tara sa a semnat „un acord de aparare cu Rusia si nu cu Wagner … Moscova a subcontractat cu Wagner, iar daca Rusia nu este de acord cu prezenta in continuare a grupului Wagner, ne va trimite un alt contingent”, a adaugat el.

Wagner pare sa fi facut putine schimbari pe teren deocamdata, potrivit retelei open-source All Eyes on Wagner, dar analistii spun ca este putin probabil ca status quo-ul sa fie mentinut.

Prezenta rusa in Africa a implicat pana acum atat actori statali, cat si non-statali, a declarat Maxime Audinet, cercetator la IRSEM din Franta si specialist in politica rusa. Desi este prea devreme pentru a prevedea consecintele exacte, ceea ce s-a intamplat in weekend va duce cu siguranta la o „fractura”, a adaugat el.

Rusia si Wagner sunt interdependente, a adaugat el: grupul de mercenari se bazeaza pe statul rus pentru aprovizionarea militara, iar Rusia se bazeaza pe Wagner pentru a merge in zone in care Moscova nu doreste sa aiba o amprenta oficiala.

In cadrul unei intelegeri care se pare ca a fost intermediata de Belarus pentru a pune capat revoltei, o parte din mercenarii lui Prigojin vor fi absorbiti in armata regulata a Rusiei, ceea ce ridica semne de intrebare daca mercenarii Wagner din Africa vor ramane sau nu o entitate separata. Inlocuirea mercenarilor Wagner peste noapte ar fi foarte dificila, a adaugat Audinet.

Exista, de asemenea, dispute financiare care trebuie sa fie rezolvate. Prigojin s-ar fi plans pe Telegram de disparitia banilor proveniti din Africa.

„Prigojin s-a plans ca Rusia nu l-a sprijinit suficient in Africa…. In Mali, autoritatile intarzie cu platile [pentru Wagner]. Iar Wagner este scump, este vorba de cateva milioane de euro”, a declarat Nicolas Normand, un fost ambasador francez care a fost detasat in Senegal si Mali.

Pentru Benjamin Haddad, un deputat francez din partidul Renaissance al lui Macron, evenimentele din Rusia au fost „un avertisment” pentru liderii din Africa care apeleaza la serviciile unor astfel de mercenari.

„Natiunile care apeleaza la serviciile lor, pierd o parte din suveranitatea lor, [si] s-ar putea sa intram intr-o perioada de volatilitate”, a mai spus Haddad.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: