Washington Post, editorial entuziast despre protestele din Romania. Donald Trump este indemnat sa priveasca cu atentie

news

Prestigioasa publicatie americana The Washington Post publica un editorial dedicat protestelor din Romania. „Partidul aflat la putere a intrezarit o sansa sa inverseze procesul de curatare a clasei politice”, precizeaza autorul articolului despre cauza protestelor.

Iata editorialul integral:

”Din Romania, un semn incurajator pentru democratie

In niste timpuri in care democratia se erodeaza tot mai mult in cateva natiuni din Europa Centrala si de Est, o contramiscare incurajatoare a erupt brusc din Romania, o fosta tara comunista de 20 de milioane de locuitori de la Marea Neagra. De mai bine de o saptamana, demonstratii uriase la care au participat sute de mii de oameni au zguduit capitala Bucuresti si celelalte orase mari ale tarii, in ceea ce a fost descrisa drept cea mai mare mobilizare a populatiei de dupa caderea comunismului, in 1989. Motivatia comuna a oamenilor a fost simpla, directa si, avand in vedere istoria tarii, inspirationala: oamenii au cerut ca guvernul sa nu diminueze pedepsele pentru infractiuni de coruptie.

Dupa caderea dictatorului Ceausescu, guvernele Romaniei au fost macinate de coruptie, dar, dupa aderarea la Uniunea Europeana din 2007, elita politica a tarii s-a aflat sub o presiune tot mai mare din partea Bruxelles-ului sa se reformeze. Rezultatul a fost infiintarea DNA, o institutie independenta care a intocmit dosare de coruptie cu o rata de mai bine de 1000 pe an, inclusiv pentru cateva figuri politice marcante.
Dupa ce a castigat cu lejeritate niste alegeri cu rata de prezenta la vot joasa, in decembrie, partidul aflat la putere a intrezarit o sansa sa inverseze procesul de curatare a clasei politice. Initial a propus o lege care ar fi gratiat orice infractor condamnat la mai putin de 5 ani pentru anumite crime, o masura de care beneficia liderul de facto al guvernului, Liviu Dragnea, care a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru frauda electorala. Apoi a urmat un atac si mai curajos: pe 31 ianuarie, noaptea tarziu, guvernul PSD a inaintat un decret care ar fi decriminalizat anumite forme de coruptie, daca suma de bani in discutie ar fi fost mai mica de 200.000 lei. Aceasta a doua masura l-ar fi scapat pe dl. Dragnea dintr-un al doilea dosar, in care este acuzat pentru coruptie, fapt ce i-ar permite sa devina prim-ministru. De asemenea, ar permite guvernului sa reinceapa practicile de cumparare a sustinerii primarilor si altor politicieni locali prin incredintarea directa de bani.

Pariul PSD ca populatia apatica va inghiti in liniste aceasta manevra nerusinata s-a dovedit pierzator. Romanii au ocupat aproape imediat strazile, incurajati de societatea civila, Biserica Ortodoxa Romana si presedintele tarii. Weekend-ul acesta, oamenii, desi pasnici, au protestat in numar atat de mare incat prim-ministrul Grindeanu a anuntat retragerea ordonantei. Cu toate astea, protestatarii s-au intors in strada, duminica si luni, cerand demisia guvernului.

Guvernul pare sa fi supravietuit dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat in Parlament ca nu va forta alegerile anticipate, desi a adaugat ca o remaniere a cabinetului e necesara. Social-democratii ar putea sa continue sa preseze pentru adoptarea masurilor dorite prin actiune parlamentara. Dar ar fi o manevra care ar infuria si mai tare un popor deja atatat. Romanii au demonstrat ca valorile democratice au prins radacini puternice in tara lor, in ultimii 20 de ani, cu ajutorul aliatilor europeni si-al celor din Statele Unite. De aceasta reusita nu beneficiaza doar Romania, ci intreaga Europa, care datorita Romaniei pare mai stabila si mai sigura. Administratia Trump ar trebui sa ia in considerare un progres precum cel demonstrat de Romania inainte de a mai sugera desfiintarea Uniunii Europene.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: