Washingtonul se teme ca junta militara din Niger, sustinuta de Rusia, ar fi semnat cu Iranul un acord pentru furnizarea de uraniu necesar bombelor atomice

externe

uraniu, Niger, Iran, temeri, Pentagon

Oficiali americani au calatorit saptamana trecuta in Niger pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la potentiala dezvoltare a legaturilor tarii cu Rusia si Iranul, inainte ca junta aflata la putere sa revoce sambata un acord care reglementeaza prezenta a aproximativ 1.000 de militari americani in aceasta tara, a anuntat luni Pentagonul, citat de Reuters.

Nigerul a declarat sambata ca a revocat „cu efect imediat” acordul militar cu Statele Unite, care permitea personalului Pentagonului sa opereze pe teritoriul sau. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat ca guvernul american a avut conversatii „directe si sincere” in Niger inainte de anuntul juntei si ca continua sa comunice cu consiliul militar aflat la putere in Niger.

„Delegatia americana a fost acolo pentru a ridica o serie de preocupari. … Am fost tulburati (de) calea pe care se afla Nigerul”, a declarat Singh. „Oficialii americani si-au exprimat ingrijorarea cu privire la potentialele relatii ale Nigerului cu Rusia si Iranul.”

De la lovitura de stat din iulie 2023, junta militara care a preluat puterea la Niamey a alungat fortele franceze si europene si a parasit blocul regional Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS). La fel ca si juntele din Mali si Burkina Faso, tari vecine, aceasta a consolidat, pe de alta parte, legaturile militare cu Rusia.

Oficiali rusi de rang inalt din domeniul apararii, inclusiv Yunus-bek Yevkurov, ministrul adjunct al apararii din Rusia, au vizitat tara si s-au intalnit cu liderul juntei. Primul ministru al juntei aflate la putere, Ali Mahamane Lamine Zeine, a vizitat Iranul in ianuarie.

In declaratia sa de sambata, junta de guvernamant a declarat ca respinge ceea ce a numit acuzatiile false ale delegatiei americane potrivit carora Nigerul „ar fi semnat un acord secret privind uraniul cu Republica Islamica Iran”.

Dupa lovitura de stat, armata americana si-a consolidat fortele din Niger, mutand trupele de la Baza Aeriana 101 din capitala Niamey la Baza Aeriana 201 din orasul Agadez.

Baza a fost o parte esentiala a strategiei americane de combatere a terorismului in regiune si a fost folosita candva pentru a viza militantii Statului Islamic si Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, un afiliat al Al-Qaida, in Sahel.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: