Xi Jinping promite sa realizeze unirea cu Taiwanul, chiar si cu forta, daca e nevoie, ca prioritate a celui de-al treilea mandat

externe

xi jinping, lider chinez

Xi Jinping a subliniat necesitatea de a se opune influentelor „pro-independenta” din Taiwan, in momentul in care a inchis Congresul National al Poporului (CNP), dupa o saptamana in care parlamentul i-a acordat presedintelui Chinei un al treilea mandat prezidential, iar posturile cheie de la varful guvernului au fost remaniate, scrie The Guardian.

In discursul sau de luni, in care si-a prezentat prioritatile pentru China, Xi a descris nevoia de „reunificare nationala” ca fiind „esenta intineririi nationale”, plasand problema relatiei dintre Taiwan si China in centrul noului mandat politic.

„Ar trebui sa ne opunem in mod activ fortelor externe si activitatilor secesioniste de independenta a Taiwanului. Ar trebui sa promovam fara ezitare cauza intineririi si reunificarii nationale”, a spus Xi, in aplauze furtunoase. Xi, care nu a exclus anterior folosirea fortei impotriva Taiwanului, a subliniat necesitatea de a „promova dezvoltarea pasnica a relatiilor dintre cele doua maluri ale stramtorii”.

Partidul Comunist Chinez nu a guvernat niciodata Taiwanul, o democratie autoguvernata, dar considera insula o provincie renegata pe care trebuie sa o „reunifice” cu partea continentala, prin forta daca este necesar. Xi a acordat din ce in ce mai multa prioritate revendicarii Chinei asupra Taiwanului, prezentand-o ca pe un imperativ istoric, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu SUA.

Xi a subliniat luni necesitatea de a consolida armata, transformand-o intr-un „mare zid de otel” pentru a proteja suveranitatea si interesele nationale ale Chinei.

De asemenea, el a facut apel la o mai mare autonomie economica si la necesitatea de a coordona dezvoltarea si securitatea. „Securitatea este fundamentul pentru dezvoltare. Stabilitatea este fundamentul pentru prosperitate.”

Sambata, Li Qiang, un aliat de lunga durata al lui Xi, a fost promovat la functia de premier, a doua cea mai puternica pozitie in Partidul Comunist Chinez. Fostul sef al Partidului Comunist din Shanghai l-a inlocuit pe Li Keqiang, care a demisionat dupa doua mandate de cinci ani.

Li Qiang, insarcinat acum cu reconstructia economiei chineze dupa trei ani de restrictii Covid, a incercat luni sa inspire incredere mediului de afaceri. Antreprenorilor si intreprinderilor din China li se va oferi spatiu si oportunitati ample pentru a se dezvolta intr-un mediu bazat pe reguli si o „cultura a respectului”, a declarat premierul reporterilor in timpul primei sale sedinte cu presa.

De asemenea, Li a criticat SUA, reluand un discurs al presedintelui Xi de saptamana trecuta, in care a condamnat „suprimarea Chinei” de catre SUA.

„China si Statele Unite ar trebui sa coopereze si trebuie sa coopereze. Atunci cand China si SUA lucreaza impreuna, putem realiza multe”, a declarat Li, adaugand: „Inconjurarea si suprimarea nu sunt avantajoase pentru nimeni”.
In ceea ce priveste celelalte numiri, au existat mai putine schimbari decat se anticipase, majoritatea ministrilor din cabinet pastrandu-si posturile.

Guvernul a stabilit un obiectiv de crestere economica pentru 2023 de aproximativ 5%, in crestere de la 3% anul trecut, care a fost printre cele mai slabe performante din ultimele decenii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: