Xi Jinping va trimite in Ucraina o delegatie chineza pentru negocieri de pace

externe

Presedintele chinez, Xi Jinping, va trimite o delegatie in Ucraina pentru a purta discutii  in vederea solutionarii conflictului din aceasta tara, dupa prima sa convorbire telefonica cu omologul sau ucrainean, Volodimir Zelenski, de la invazia Rusiei in februarie 2022, scrie The Guardian.

Potrivit presei de stat chineze, Xi a facut aceasta oferta in timpul unei convorbiri telefonice de miercuri cu Zelenski si s-a oferit sa ajute la facilitarea discutiilor de pace menite sa obtina o incetare a focului cat mai curand posibil.

Xi a parut sa promita ca China va ramane neutra in conflict, spunand ca Beijingul „nu va privi focul de cealalta parte, nici nu va adauga combustibil la foc, cu atat mai putin va profita de criza pentru a obtine profit”, potrivit CCTV.

Zelenski a descris convorbirea telefonica, despre care colaboratorii au spus ca a durat aproape o ora, ca fiind „lunga si semnificativa” si a declarat ca au discutat despre „posibila cooperare pentru a ajunge la o pace echitabila si durabila”.

Dar a insistat ca Ucraina nu va renunta la teritoriul pierdut: „Integritatea teritoriala a Ucrainei trebuie sa fie restabilita in cadrul granitelor din 1991”, a declarat el in citirea convorbirii pe Telegram.

China ramane principalul aliat strategic al Rusiei in mijlocul conflictului dar, in ciuda acestui fapt si a scepticismului din Ucraina cu privire la propunerile de pace chineze, Kievul a tinut sa mentina deschisa comunicarea cu Beijingul – nu in ultimul rand dupa recentul summit al lui Xi de la Moscova, unde Rusia si China au promis „prietenie nemuritoare”.

Apelul a fost confirmat de Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, pe pagina sa de Twitter. „Ceea ce a facut China pentru a ajuta la rezolvarea crizei ucrainene a fost fara echivoc”, a adaugat Yu Jun, adjunctul sefului departamentului eurasiatic al ministerului de externe.

Oferind mai multe detalii despre contact, un raport al televiziunii de stat chineze a declarat ca Xi i-a spus liderului ucrainean: „Negocierea este singura cale viabila de iesire”, adaugand: „Nu exista niciun castigator intr-un razboi nuclear”.

Xi a adaugat: „Atunci cand abordeaza problema nucleara, toate partile implicate ar trebui sa ramana calme si retinute, sa se concentreze cu adevarat asupra viitorului si destinului lor si al intregii omeniri si sa gestioneze impreuna criza.”

In afara de o referire la evitarea razboiului nuclear, Xi s-a abtinut de la a folosi termenul „razboi” pentru a descrie conflictul, referindu-se in schimb la „criza ucraineana”, potrivit unei redactari oficiale a convorbirii.

Unii analisti au remarcat ca apelul a avut loc la scurt timp dupa ce Lu Shaye, ambasadorul Chinei in Franta, a facut comentarii in care a pus sub semnul intrebarii suveranitatea fostelor state sovietice, provocand o furie in Europa. Ministerul chinez al afacerilor externe a dezmintit comentariile, calificandu-le drept „comentarii personale”, intr-o mustrare neobisnuita a propriului sau oficial.

Beijingul incearca sa isi pastreze relatia cu Uniunea Europeana si il prezinta pe Xi ca pe un pacificator in conflictul din Ucraina pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv.

Au existat semne ca China este nemultumita de modul in care s-a desfasurat invazia Rusiei, Vladimir Putin insusi declarand in septembrie anul trecut ca Xi are „intrebari si ingrijorari” in legatura cu razboiul.

Chiar inainte ca Putin sa ordone trupelor sa treaca granita, China a descris parteneriatul lor ca fiind o alianta „fara limite”. Intalnirile repetate dintre Xi si Putin de atunci, inclusiv vizita de stat a lui Xi la Moscova, nu au lasat niciun dubiu cu privire la locul in care Beijingul considera ca se afla principalele sale interese.

Potrivit unui oficial chinez, Beijingul intentioneaza sa trimita o delegatie in Ucraina si in alte tari cu scopul de a incepe negocierile de pace.

Convorbirea telefonica a urmat publicarii unui plan de pace in 12 puncte propus de China, publicat fara a se aranja o conversatie intre cei doi lideri – in ciuda cererilor repetate ale lui Zelenski pentru o intalnire cu Xi atat inainte, cat si dupa ce acesta l-a vizitat pe presedintele rus Vladimir Putin la Moscova luna trecuta.

Documentul planului de pace prezenta China ca o parte neutra si indemna Rusia si Ucraina sa intre in negocieri de pace. Primul sau punct era ca „suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a tuturor tarilor trebuie sa fie sustinute in mod eficient”, dar China a refuzat in mod constant sa dezvolte modul in care acest lucru se refera la specificul razboiului din Ucraina, care a fost declansat atunci cand fortele Rusiei si-au invadat vecinul.

Aceasta a cerut Rusiei si Ucrainei sa reia discutiile de pace, afirmand ca „dialogul si negocierile sunt singura solutie viabila”.

Documentul a fost intampinat cu scepticism de catre aliatii Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Beijing: „Nu are prea multa credibilitate pentru ca nu au fost capabili sa condamne invazia ilegala a Ucrainei”.

Multi au indicat la vremea respectiva faptul ca Xi s-a intalnit cu Putin, dar nici macar nu l-a sunat pe Zelenski, ca dovada ca China nu era observatorul impartial pe care pretindea ca este.

Andrew Small, expert in politica externa chineza la German Marshall Fund, un thinktank american, a declarat ca Zelenski a solicitat in mod repetat o convorbire cu Xi.

„A fost intotdeauna o carte pe care China o putea juca intr-un moment in care parea ca este utila din punct de vedere politic”, a spus el. „Fara ca Xi sa vorbeasca cu Zelenski, era practic imposibil pentru Beijing chiar si sa pretinda ca este implicat intr-o initiativa de pace in Ucraina, ca sa nu mai vorbim de a pretinde ca este neutru.”

„Nu cred ca va exista sentimentul ca acest lucru prefigureaza vreo initiativa semnificativa pe termen scurt. Mai degraba ca acesta este un efort de a schimba naratiunea in jurul rolului Chinei”, a spus Small, Xi fiind dornic sa transmita un mesaj ca acest conflict nu este razboiul Chinei.

„Dar, bineinteles, acest lucru ofera tocmai acoperirea necesara pentru a continua sa aprofundeze legaturile cu Rusia, asa cum arata foarte clar intalnirea de monitorizare a ministrului chinez al apararii la Moscova dupa calatoria lui Xi, pe care vor continua sa o faca”.

Comentand convorbirea, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri: „Observam disponibilitatea partii chineze de a depune eforturi pentru a stabili un proces de negociere”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: