externe

Zelenski anunta Moscova: „Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru, intelegem clar ce planuieste inamicul”

Presedintele Volodimir Zelenski a promis in mesajul transmis marti seara catre natiune ca fortele ucrainene nu vor ceda „nici macar un centimetru” in luptele pentru controlul regiunii Donetk, in timp ce oficialii prorusi instalati acolo au declarat ca fortele ucrainene se deplaseaza cu tancuri catre un oras din sud, relateaza Reuters, citata de news.ro.

Punctele-cheie ale conflictului din regiunea industriala Donetk se afla in jurul oraselor Bahmut, Soledar si Avdiivka, teatrul celor mai grele lupte din tara de cand fortele rusesti au invadat Ucraina, la sfarsitul lunii februarie.

„Activitatea ocupantilor ramane la un nivel extrem de ridicat – zeci de atacuri in fiecare zi. Sufera pierderi extraordinar de mari, dar ordinul lor ramane acelasi – sa avanseze catre granita administrativa a regiunii Donetk. Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru”, a spus Zelenski.

El a mai spus ca in regiunea Herson armata ucraineana „intelege clar ce planuieste inamicul” si actioneaza in consecinta, „cu atentie si in interesul eliberarii intregului teritoriu”.

In est, „pas cu pas, ne indreptam spre revenirea steagului ucrainean in toate orasele si comunitatile noastre. De asemenea, consolidam in mod activ granita”, sustine Zelenski.

El a dat asigurari ca in paralel se lucreaza in continuare la restabilirea vietii normale in zonele eliberate si se fac reparatii la toate instalatiile energetice avariate de loviturile rusesti. Marti seara, de exemplu, 4 milioane de ucraineni din 14 regiuni si din orasul Kiev erau deconectati de la alimentarea cu energie electrica.

Zelenski a mai anuntat ca guvernul Ucrainei a luat decizia de a scuti de TVA si de taxe de import toate bunurile care au legatura cu energia electrica si incalzirea – generatoare, baterii, transformatoare si alte echipamente pentru furnizarea de energie si caldura.

„Intelegem clar: transformarea iernii intr-o arma este planul unui stat terorist impotriva statului nostru, precum si impotriva intregii Europe. Dar noi facem totul pentru ca si acest plan rusesc sa esueze, ca si diversele planuri anterioare”, a promis Zelenski.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata pe canalul Sf. Gheorghe.…

15 minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

49 de minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago