externe

Zelenski il buseste pe Viktor Orban chiar in ziua alegerilor: „A fost singurul din Europa care l-a sustinut deschis pe Putin”

Presedintele Volodimir Zelenski l-a criticat duminica pe premierul ungar Viktor Orban, afirmand ca „a fost singurul din Europa care l-a sustinut deschis pe Putin”.

El a precizat ca a vorbit franc despre Orban si ca nu a incercat sa atenueze ceea ce a avut de spus.

„Aceasta se cheama onestitate, care domnului Orban ii lipseste. Probabil a pierdut-o undeva, in timpul contactelor cu Moscova”, a conchis el.

In Ungaria s-au deschis cele peste 10.000 de sectii de vot pentru alegerile legislative, la care circa 8,2 milioane de alegatori urmeaza sa decida daca premierul in exercitiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primeste sau nu inca un mandat, transmite EFE.

In plus, alegatorii sunt chemati sa participe la un referendum pe tema unei legi polemice, considerata homofoba atat in interiorul, cat si in afara tarii.

Fiecare alegator va primi trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscriptii din tara, al doilea contine lista partidelor si al treilea este pentru referendum.

Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% intre partidul ultranationalistului Orban, Fidesz, si coalitia „Uniti pentru Ungaria”, din care fac parte sase partide de opozitie, de la stanga la dreapta radicala.

Aceasta egalitate nu ia in calcul votul ungurilor care traiesc in afara granitelor tarii si care este in principiu in favoarea lui Orban.

Este posibil ca aceste alegeri sa fie decise de… indecisi, care pe fondul incertitudinii provocate de razboiul din Ucraina vecina ar putea miza pe continuitate.

Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reusi sa depaseasca pragul de 5% pentru a intra in parlament.

Numarul cetatenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane voteaza in Ungaria, iar 450.000 o vor face in strainatate.

Dupa o campanie afectata de izbucnirea razboiului in Ucraina, suveranistul Viktor Orban isi joaca supravietuirea politica la alegerile parlamentare de duminica din Ungaria, dupa 12 ani de reforme “iliberale”, noteaza AFP, citata de news.ro.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban a tinut sub control justitia si mass-media, afisand totodata o viziune ultraconservatoare a societatii.

Viktor Orban “a devenit o rusine nationala in lume: sa spalam aceasta rusine de pe numele Ungariei”, a fost apelul adversarului sau Peter Marki-Zay, in varsta de 49 de ani, la un ultim miting, sambata, la Budapesta. “Suntem aproape de victorie”, a adaugat el, in aplauzele multimii stranse pe frig si in ploaie. El a recunoscut insa ca lupta a fost dura, dupa “12 ani de spalare a creierului”.

Pe strazi, oamenii spun ca spera intr-o schimbare de regim. “12 ani este prea mult, indiferent cine este conducatorul, este o nebunie”, a afirmat Laszlo Takacs, in varsta de 62 de ani.

Insa alegerile nu vor fi decise in capitala Ungariei, unde se intrevede o victorie a opozitiei. Cheia sunt cele 20 pana la 30 de circumscriptii indecise in privinta celor 199 de locuri in parlament.

Constient de miza alegerilor, Viktor Orban le-a cerut vineri alegatorilor sa mearga masiv la urne.

Razboiul din Ucraina are efect si asupra alegerilor din Ungaria. “A izbucnit razboiul si a schimbat totul”, a afirmat Orban. “Tara contra razboi”, este ecuatia simpla in opinia sa.

Pe de-o parte, un guvern care refuza sa ii trimita arme Ucrainei si sa voteze sanctiuni care i-ar priva pe unguri de pretiosul petrol si pretioasele gaze rusesti. De de alta parte, o opozitie care ar fi beligeranta.

Andras Pulai, de la institutul de sondare a opiniei publice Publicus, considera ca proximitatea aratata de Orban fata de “agresorul” Vladimir Putin ar putea sa se intoarca impotriva actualului premier.

“Duminica, la urne, intrebarea va fi clara: Putin sau Europa?”, a subliniat Peter Marki-Zay, care a primit un semnal de sustinere si din partea lui Hillary Clinton.

Invazia din Ucraina “subliniaza necesitatea combaterii autocratiei”, a notat fosta sefa a diplomatiei americane pe Twitter.

Pe langa faptul ca isi vor alege parlamentarii, alegatorii din Ungaria sunt chematii sa raspunda si la patru intrebari legate de recenta lege anti-LGBT+, care interzice mentionarea in fata minorilor a “schimbarii de sex si homosexualitatii”.

ONG-urile le-au cerut alegatorilor sa invalideze acest referendum “nesanatos”, bifand doua casute in loc de una.

Sectiile de votare se vor inchide la ora 19.00, insa este posibil ca rezultatele sa apara abia la miezul noptii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

O oră ago

SUA vor o forta multinationala cu participarea statelor arabe in Gaza. Trei state arabe au anuntat ca sunt dispuse sa trimita trupe

Administratia Biden incurajeaza statele arabe sa se alature unei forte de mentinere a pacii care…

3 minute ago

O tanara supradotata din Statele Unite, care a intrat la facultate la 10 ani, si-a luat doctoratul in medicina la 17 ani

Participarea lui Dorothy Jean Tillman II la festivitatea de absolvire a Universitatii de Stat din…

O oră ago

Carabinierii italieni au descoperit o retea de traficanti italo-albaneza, care se pregatea sa transporta droguri cu submarinul prin Marea Adriatica – VIDEO

Carabinierii Departamentului de Investigatii al Comandamentului Provincial Torino au arestat mai multi membri ai unei…

39 de minute ago

Italia: Politia a saltat peste 100 de mafioti din clanul ‘Ndrangheta. Germania serveste drept centru de spalare a banilor pentru ‘Ndrangheta

Politia italiana a retinut marti, in orasul Cosenza din Calabria, 109 presupusi membri ai mafiei…

2 ore ago