Zelenski merge la Davos pentru a aduce din nou Ucraina in atentia lumii – Analiza Politico

externe

Volodimir Zelenski, invitatie, Donald Trump, pace, 24 de ore, Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost candva in mijlocul elitei mondiale. Acum, el incearca sa evite sa fie doar un alt spectator la petrecerea lor, relateaza Politico.

Razboiul dintre Israel si Hamas si campania prezidentiala din SUA consuma cea mai mare parte a atentiei in perioada premergatoare Forumului Economic Mondial anual. Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei – pana de curand, criza care a dominat conversatiile globale – nu mai atrage la fel de multe titluri, iar ajutorul financiar si militar occidental pentru Kiev este din ce in ce mai nesigur, pe masura ce razboiul intra in al treilea an.

Forumul ofera una dintre oportunitatile din ce in ce mai mici pentru Zelenski de a demonstra ca Ucraina merita un sprijin continuu, deoarece lupta sa pentru democratie va afecta intreaga lume libera. Este, de asemenea, o sansa pentru ucraineni de a convinge elita de afaceri de aici ca tara lor ar trebui sa fie o destinatie de investitii.

Inaintea forumului, duminica, oficialii ucraineni s-au intalnit cu omologii din mai multe tari partenere pentru a promova inca o data propriul plan de pace in 10 puncte.

Zelenski este asteptat sa tina un discurs in timpul forumului. Si este posibil sa se intalneasca cu secretarul de stat Antony Blinken, care va participa la anumite parti ale evenimentului.

In aceste zile, in unele cercuri oficiale si grupuri de reflectie se vorbeste mai mult ca oricand despre posibilitatea de a negocia o incetare a razboiului dintre Moscova si Kiev.

Ignazio Cassis, ministrul elvetian de externe, care a participat la reuniunea de duminica, a declarat reporterilor de la Davos ca nu poate exista pace fara ca Rusia sa se angajeze in discutii semnificative, dar ca Ucraina si partenerii sai nu ar trebui sa stea degeaba asteptand ca Moscova sa fie pregatita.

„In prezent, Rusia nu este dispusa sa faca nicio concesie”, a spus el, adaugand ca merita sa impinga ambele parti la masa in timpul unui „impas” al luptelor.

Dupa cum reiese din propunerea lor in 10 puncte, ucrainenii nu exclud complet negocierile de pace. Dar cererile lor – in special restabilirea teritoriului deplin al Ucrainei – sunt probabil prea maximaliste pentru Rusia. Kremlinul nu pare dispus sa renunte la teritoriul pe care l-a castigat in Ucraina de la preluarea initiala a Crimeii si a unor parti din estul tarii in 2014.

De asemenea, multi analisti considera ca este putin probabil ca liderul rus Vladimir Putin sa ia in considerare in mod serios orice astfel de negocieri pana dupa alegerile prezidentiale din SUA din noiembrie.

Putin ar putea paria ca republicanul Donald Trump va castiga din nou Casa Alba. Trump a fost prietenos cu Putin si ar putea pune capat sprijinului american pentru Kiev.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: