Zelenski: „Momentul de cotitura a venit”. Marea batalie de pe Nipru sta sa inceapa, va fi la fel de cruciala precum cea de acum 80 de ani. 1,2 milioane de soldati sovietici au murit atunci in aceeasi zona

externe

In timp ce Uniunea Europeana discuta despre gaz si solidaritate, presedintele Volodimir Zelenski isi intensifica planurile de recucerire a orasului Herson, in sudul Ucrainei. Aceasta regiune fertila este la fel de importanta astazi ca si acum aproape 80 de ani, scrie Deutsche Welle, facand o comparatie cu o mare batalie purtata in aceeasi regiune in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In urma cu aproape 80 de ani, Armata Rosie a suferit pierderi uriase in timp ce impingea Wehrmachtul german inapoi peste raul Nipru, in ceea ce era atunci Ucraina sovietica. Dupa infrangerea de la Stalingrad, la inceputul lunii februarie 1943, Germania nazista si aliatii sai romani au rezistat initial pe linia defensiva Panther-Wotan, dar pana in noiembrie sovieticii au reusit sa se stabileasca de-a lungul unei portiuni de 450 de kilometri la vest de rau. In timpul lunilor de lupta, aproximativ 1,2 milioane de soldati sovietici au fost ucisi sau raniti.

Este foarte posibil ca aceste experiente sa joace un rol in mesajele video zilnice ale presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Armata invadatoare este adesea numita „fascistii rusi”. Dupa saptamani de pregatiri, Zelenski a intensificat contraofensiva in sudul Ucrainei pentru a recuceri zona din jurul orasului Herson de la ocupantii rusi. El spune ca un milion de soldati au fost adusi, desi acest lucru nu poate fi verificat independent. Armata rusa a avut pana la 150.000 de soldati stationati in regiune cand a invadat Ucraina la 24 februarie.

Batalia de-a lungul raului Nipru, care are o latime de peste 1 kilometru in unele parti din sudul Ucrainei, a marcat un punct de cotitura major in urma cu 80 de ani – iar rezultatul bataliei actuale ar putea sfarsi prin a fi la fel de decisiv. Soldatii rusi au cucerit Herson, care are o populatie de 300.000 de locuitori, la scurt timp dupa inceperea invaziei.

Michael Kofman, directorul de cercetare al programului de studii despre Rusia de la Center for Naval Analyses din statul american Virginia, a declarat ca o contraofensiva reusita in acest punct ar putea zadarnici alte ofensive rusesti in directia portului Odesa.

Prin atacuri tintite cu ajutorul sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) de fabricatie americana, armata ucraineana incearca sa stabileasca un curs strategic. In cazul in care contraofensiva va fi un succes, Ucraina va putea revendica o victorie la fel de importanta ca atunci cand a reusit sa scoata armata rusa din orasul Harkov din nord-estul tarii, in care locuiesc peste 1 milion de persoane. Dar, daca fortele rusesti vor rezista, aceasta ar fi o lovitura majora pentru Ucraina si ar putea chiar sa coste tara o mare parte din sprijinul international.

Indiferent ce se va intampla, guvernul de la Kiev ii are de partea sa pe locuitorii din Herson. Dupa invazia din februarie, multi locuitori au iesit in fiecare zi pe strazi pentru a protesta – strigand ca orasul este ucrainean si spunandu-le ocupantilor rusi sa plece acasa.

Pana la sfarsitul lunii iulie, armata ucraineana reusise sa provoace daune serioase la trei poduri cheie din regiune, care au fost importante pentru aprovizionarea Armatei 49 a Rusiei. Un atac HIMARS care a vizat podul rutier Antonivka in noaptea de 26 iulie a fost aparent decisiv. Se pare ca structura a fost atat de avariata incat echipamentele grele nu mai pot trece.

Desi rapoartele partilor beligerante sunt dificil de verificat in mod independent, videoclipurile postate pe retelele de socializare dupa atac au aratat ca Rusia a infiintat un serviciu de feribot. De asemenea, ar fi fost usor pentru Ucraina sa loveasca aceasta tinta.

„Contraofensiva Ucrainei din Herson capata amploare”, a anuntat Ministerul britanic al Apararii, afirmand ca Armata 49 rusa pare „foarte vulnerabila”. Potrivit ministerului, orasul este „acum practic izolat de celelalte teritorii ocupate”. Pierderea Hersonului „ar submina grav incercarile Rusiei de a prezenta ocupatia ca fiind un succes”, a raportat ministerul.

Alte videoclipuri de pe retelele de socializare au aratat Rusia desfasurand aparent echipamente grele spre Herson ca raspuns.

La Kiev, consilierul lui Zelenski, Mihailo Podolyak, pare increzator. El a declarat pentru DW ca, la fel cum Rusia a abandonat Insula Serpilor din Marea Neagra, de unde poate fi controlata ruta maritima spre stramtoarea Bosfor, ar putea parasi Hersonul ca un „gest de bunavointa”.

Dar armata rusa este, de asemenea, capabila sa efectueze lovituri tintite in sudul Ucrainei, dupa cum a relatat Simon Ostrovsky, corespondent al postului de televiziune american PBS, dupa o vizita recenta. El a declarat ca au fost lovite mai multe baze secrete, depozite si depozite de aprovizionare folosite de armata ucraineana in orasul Mikolaiv. „Valul de atacuri cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei pare sa fie bine tintit si foarte daunator – nu doar pentru civili, ci si pentru efortul de razboi [al Ucrainei]”, a declarat Ostrovsky.

Kofman a spus ca este dificil de prezis ce se va intampla. „Cred ca, in acest moment, Ucraina are probabil o fereastra de oportunitate”, a spus el. „Ei simt ca au o fereastra de oportunitate”. Si, a adaugat el, „cred ca Ucraina are cu siguranta posibilitatea de a desfasura o ofensiva de succes. Dar el a mai spus ca Ucraina ar putea pierde avantajul daca nu reuseste sa se foloseasca de „elementul surpriza”.

Regiunea Herson nu are doar o mare importanta strategica: Este, de asemenea, cheie din punct de vedere economic. Aici se cultiva grau pentru piata mondiala si se produce ulei de floarea-soarelui. Ucraina acuza Rusia ca a furat o jumatate de milion de tone de cereale, precum si ingrasaminte si zeci de mii de tone de ulei de floarea-soarelui. Cu ajutorul dispozitivelor de urmarire GPS, Kievul a reusit sa demonstreze ca trupele rusesti au furat, de asemenea, utilaje agricole de inalta calitate din zona.

Daca Ucraina nu va reusi sa recastige controlul asupra regiunii fertile, se va lupta sa supravietuiasca. Ea trebuie sa alunge Rusia din Herson, sa traverseze raul Nipru si sa se indrepte spre est, pentru a rupe legatura terestra cu Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o in 2014, incalcand dreptul international.

In mesajele sale video, presedintele Zelenski spune ca punctul de cotitura pe care ucrainenii il asteptau a sosit – si solicita arme grele din partea SUA si UE.

Comentarii: