Zelenski raspunde cu furie la „planul de pace” al lui Donald Trump: „Daca are niste idei inteligente, le poate impartasi cu noi, desigur”

externe

Volodimir Zelenski, asasinat, tentative, termen limita, sfarsitul anului, Rusia, asasini

Presedintele Volodimir Zelenski a reactionat cu furie la asa-zisul plan al lui Donald Trump pentru a opri razboiul din Ucraina, spunand ca daca fostul lider american „are niste idei inteligente” ar trebui „sa ni le impartaseasca”, relateaza Kyiv Post.

Intr-un interviu acordat CNN, presedintele ucrainean a fost intrebat ce parere are despre comentariile recente facute de Trump care a spus ca ar putea negocia un final al invaziei „in 24 de ore”, daca ar fi din nou presedinte al SUA.

Trump a facut aceasta afirmatie in mod repetat in ultimele luni, dar nu a detaliat cum ar putea realiza efectiv acest lucru, spunand doar ca tot ce ar trebui sa faca este „sa-i aduca intr-o camera” si „sa-i spuna anumite lucruri lui Putin” si „sa-i spuna anumite lucruri lui Zelenski”.

Intrebat despre aceste planuri, Zelenski, vizibil agitat, vorbind in ucraineana, a spus: „Daca are niste idei inteligente, le poate impartasi cu noi, desigur. El poate impartasi public ideea sa acum, fara sa piarda timpul, si sa spuna: ‘Formula mea este de a opri razboiul si de a opri toata aceasta tragedie si de a opri agresiunea rusa’, sa spuna cum vede el lucrurile, cum sa impinga Rusia de pe teritoriul nostru. Altfel, el nu prezinta o idee globala de pace”.

Zelenski a concluzionat: „daca ideea este cum sa luam parte din teritoriul nostru si sa ii dam lui Putin, asta nu este formula de pace”.

Wolf Blitzer, prezentatorul CNN, l-a intrebat apoi pe Zelenski daca Ucraina este pregatita sa cedeze teritorii Rusiei.

Trecand la limba engleza, Zelenski a raspuns: „Nu suntem pregatiti [sa cedam un teritoriu Rusiei]. Dar intrebarea pentru Trump – sau pentru altcineva, poate ca nu este ideea lui – este ‘sunt Statele Unite pregatite sa cedeze teritorii Rusiei dupa ce Putin a spus ca va folosi arme nucleare?'”

„[Putin] a spus public de multe ori ca poate folosi arme nucleare asupra Europei sau poate asupra unei alte tinte”, a precizat presedintele ucrainean.

„Deci inseamna ca tarile, inclusiv Statele Unite si UE – tari in care oamenii se tem de astfel de mesaje – sunt gata sa-i dea lui Putin ceea ce vrea”, a continuat el.

Zelenski a spus apoi ca cedarea de teritorii nu ar face decat sa recompenseze agresiunea lui Putin impotriva Ucrainei si ar pregati terenul pentru mai multe conflicte declansate de Rusia.

„Dupa ce vom negocia cu Putin, el ne va da apoi noua sa lista de ‘dorinte'”, a spus el.

In timp ce Zelenski nu este un fan al planului invocat de Trump, acesta a atras laude din partea lui Putin, care a declarat recent: „Cu siguranta auzim ca domnul Trump spune ca va rezolva toate problemele arzatoare in cateva zile, inclusiv criza ucraineana. Nu putem sa nu ne bucuram de acest lucru”.

Intr-un interviu cu NBC News, Trump a parut sa se bucure de laude, spunand: „Ei bine, imi place ca a spus asta…”

„Si as fi pus la punct o intelegere. As obtine o intelegere elaborata. Ar fi fost mult mai usor inainte de a incepe”, a mai spus fostul presedinte.

Trump a refuzat inca o data sa intre in detalii despre planul sau, spunand ca „daca va spun exact, imi pierd toate atuurile de negociere”.

El a adaugat: „Dar eu i-as spune anumite lucruri lui Putin. I-as spune anumite lucruri lui Zelenski, cu amandoi ma inteleg”.

Trump a facut in mod repetat aceleasi afirmatii vagi in ultimele luni.

In timpul unui eveniment la Fox News in iunie, unde a mai spus ca „se intelege cu Putin” si a facut comentarii bizare despre valurile de atacuri cu rachete si drone rusesti impotriva Kievului, el a declarat: „Vreau sa opresc acest razboi, nu vreau ca acest razboi sa continue”.

„Si voi opri acel razboi, retineti cuvintele mele, voi opri acel razboi in 24 de ore”, a repetat el.

Gazda evenimentului, Sean Hannity, l-a intrebat frontal: „Domnule presedinte, permiteti-mi sa va intreb. O intrebare serioasa. Cum opriti acel razboi in 24 de ore?”.

El a raspuns: „Ii voi aduna intr-o camera si stiu o cale exacta. Spune-i unuia: „nu veti obtine nimic daca nu faceti o intelegere”. Ii spui celuilalt: ‘vor obtine multe daca nu faci o intelegere’.

„Si pur si simplu ii asezi si trebuie sa ia o hotarare”, amai spus Trump.

Desi Trump nu a detaliat exaact, comentariile sale par sa sugereze ca ar forta Ucraina sa accepte pierderea teritoriilor ocupate si anexate ilegal de fortele rusesti, cu amenintarea de a-l recompensa pe presedintele Putin cu si mai mult daca refuza sa accepte oferta sa.

Trump a fost intrebat direct in interviul acordat la NBC daca ar obliga Ucraina sa cedeze teritorii Rusiei. El a raspuns „nu, nu, nu, nu, nu”, adaugand: „As face o intelegere corecta pentru toata lumea. Nu, as face-o echitabila”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: