Zelenski, recunoscator Romaniei: „Stiu ca ati gazduit foarte multi dintre oamenii nostri care au fost fortati sa fuga de razboi, femei si copii”

news

Volodimir Zelenski, avertisment, Rusia, instigare, razboi, Balcani, Orientul Mijlociu

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a raspuns vineri la o intrebare a unui jurnalist roman de la TVR in legatura „solidaritatea” altor tari fata de Ucraina.

„Dupa un an de razboi, simtiti ca solidaritatea altor tari a scazut? Se simte o oboseala. Care este mesajul dumneavoastra pentru cei care simt ca obosesc?”, l-a intrebat Alex Costache pe Zelenski, care a organizat o conferinta de presa cu ocazia implinirii unui an de la invazia declansata de Rusia.

„Este foarte greu sa vorbim despre suportul pe care scade. In fiecare zi simt sprijinul in galben si albastru de peste tot din lume. Sunt recunoscator pentru asta. Pentru mine asta conteaza. Dar nu vorbim despre o diminuare a muncii, vorbim de sprijinul concret pentru Ucraina.

Ce vreau sa spun societatilor dumneavoastra este ca voi ati invatat atat de multe de la poporul ucrainean, pentru ca stiu ca ati gazduit foarte multi dintre oamenii nostri care au fost fortati sa fuga de razboi, femei si copii. Eu cred ca voi ati inteles asta. Prin a ajuta Ucraina, ii ajutati pe toti. Daca se reduce sprijinul, se reduce sprijinul pentru integritatea si suveranitatea voastra intr-un final.

Asa cum am spus, daca trece o racheta prin spatiul aerian romanesc si sunteti in spatiu NATO, daca, Doamne fereste, racheta explodeaza pe spatiul vostru, NATO trebuie sa se gandeasca, ori mentinem unitatea NATO si aratam putere sau nu. Daca ei vor sa arate putere, trebuie sa caute care sunt optiunile de raspuns.

Eu vreau ca vocea mea sa fie auzita nu de catre tarile membre NATO, ci de catre societatile acelor tari membre NATO, de catre oameni de rand. Ucraina nu are niciun drept sa cada, doar de dragul de a mentine o pace in Europa fata de acest razboi oribil. Eu cred ca Rusia merge inainte in ciuda sanctiunilor”, a raspuns Zelenski.

„Multumim Romaniei si poporului roman pentru sprijin”, a transmis si ambasada Ucrainei.

Volodimir Zelenski s-a declarat  favorabil fata de unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o incetare a focului in razboiul pornit de Rusia contra Ucrainei in urma cu un an, adaugand insa ca numai tara unde are loc razboiul poate initia un plan de pace si a cerut insistent Beijingului sa nu livreze arme Moscovei.

„Cred ca este corect sa consideram ca exista reflectii care, intr-un fel sau altul, corespund respectarii dreptului international, integritatii teritoriale, atunci hai sa lucram impreuna cu China asupra acestui punct !”, a declarat Zelenski la conferinta de presa de la Kiev.

Totusi, presedintele ucrainean a remarcat faptul ca China nu a oferit o propunere de plan de pace, ci doar unele „reflectii”, si a cerut Beijingului sa nu livreze arme Moscovei. „Vreau foarte mult sa cred ca China nu va livra arme Rusiei, si pentru mine acest lucru este foarte important”, a subliniat Zelenski, in timp ce aliatii sai occidentali, care si-au redus drastic stocurile de munitii prin ajutorul militar oferit Ucrainei, se tem ca Beijingul intentioneaza sa vanda Moscovei arme si munitii, ceea ce ar risca sa dea trupelor ruse un avantaj in razboiul din Ucraina, un conflict de inalta intensitate caracterizat printr-un mare consum de munitii.

„Acesta este punctul numarul unu”, a insistat Zelenski asupra cererii sale ca Beijingul sa nu ajute militar Moscova.

El a apreciat in continuare drept promitator faptul ca China doreste sa se implice in medierea unei paci intre Ucraina si Rusia, dar a atras atentia ca orice plan de pace care nu include o retragere totala a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabila pentru Kiev, si si-a manifestat intentia sa se intalneasca cu presedintele chinez Xi Jinping.

„Am intentia sa ma intalnesc cu Xi Jinping. Aceasta va fi important pentru securitatea mondiala. China respecta integritatea teritoriala si trebuie sa faca totul pentru ca Rusia sa paraseasca teritoriul Ucrainei”, a mai declarat Zelenski.

Propunerea Chinei, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumera 12 principii de actiune, printre care incetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranitatii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Initiativa chineza a fost primita favorabil de Moscova, conform unei declaratii transmise vineri prin Ministerul sau de Externe, care isi reafirma disponibilitatea pentru dialog, insa in conditiile recunoasterii „noilor realitati teritoriale” din Ucraina (referire la anexarea peninsulei Crimeea in 2014 si de asemenea la anexarea, pe hartie, a patru provincii ucrainene pe care armata rusa le controleaza partial), revenirii acestei tari la „statutul de tara nealiniata” blocurilor militare, „incetarii transferului catre Ucraina de armament occidental si mercenari”, in general „eliminarii tuturor amenintarilor care pleaca de pe teritoriul” sau la adresa Rusiei.

„La fel precum colegii nostri chinezi, consideram ilegitime orice masuri neaprobate de Consiliul de Securitate al ONU. Acestea sunt instrumente grosolane de concurenta neloiala si razboi economic”, mai noteaza MAE rus in declaratia sa, facand referire la sanctiunile impuse de statele occidentale Rusiei dupa lansarea campaniei militare contra Ucrainei.

Initiativa in 12 puncte prezentata de China a fost primita cu reactii rezervate de SUA, in timp ce ONU a descris-o drept o „contributie importanta”, salutand in special apelul de a nu se recurge la armele nucleare.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe pe chestiuni de securitate nationala, John Kirby, a declarat despre initiativa chineza ca din ea ar fi de ajuns punctul asupra „respectarii suveranitatii nationale”, dand de inteles ca pentru Washington pacea in Ucraina trebuie sa insemne retragerea totala a trupelor ruse de acolo si restabilirea granitelor acestei tari recunoscute international.

Presedintele Zelenski sugerase anul trecut in decembrie ceea ce a denumit a fi un „plan de pace” in 10 puncte, pe care l-a discutat, printre altii, si cu presedintele SUA, Joe Biden. Zelenski cerea Rusiei in acest plan sa-si retraga trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, si sa fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, asadar Moscova sa accepte infrangerea.

Kremlinul a declarat in repetate randuri ca este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar ca nu vede nicio dorinta din partea Kievului de a face acelasi lucru si a acuzat Ucraina ca s-a retras de la negocieri, dupa ultimele tratative desfasurate in martie anul trecut, pentru ca asa i-ar fi cerut Washingtonul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: