externe

Zelenski, transant: „Nu acceptam nimic mai putin decat victoria. Dati-ne doar rachete, dati-ne avioane, dati-mi ceva cu care sa imi apar tara”

Presedintele Volodimir Zelenski afirma ca Ucraina nu va accepta nimic mai putin decat victoria in conflictul cu Rusia, iar daca ”va fi pusa la colt”, armata va raspunde cu toata puterea. ”Chestiunea integritatii teritoriale nu intra in discutie”, raspunde presedintele, intrebat ce este dispus sa accepte pentru un acord de pace. Zelenski a afirmat ca sanctiunile impuse Rusiei functioneaza, dar trebuie consolidate. El a refuzat sa spuna clar daca a ordonat sau nu atacarea unui depozit de petrol din Rusia.

Zelenski a acordat un interviu pentru Fox News in care a afirmat ca ”o victorie a adevarului inseamna o victorie pentru Ucraina si ucraineni”.

„Intrebarea este cand se va termina. Aceasta este o intrebare profunda. Este o intrebare dureroasa. In afara de victorie, poporul ucrainean nu va accepta niciun rezultat”, a declarat Zelenski, citat de news.ro.

Intrebat ce este „dispus sa accepte” pentru a asigura un acord de pace si daca exista posibilitatea de a ceda din teritoriul ucrainean Rusiei, Zelenski a afirmat: ”Noi nu facem schimb cu teritoriul nostru (…) Chestiunea integritatii teritoriale si a suveranitatii nu intra in discutie”.

Intrebat ce vrea sa castige Putin in acest conflict, Zelenski a spus ca Putin vrea tot ce ii va da Occidentul si ca „apetitul creste de obicei”.

„Cu cat le dai mai mult, cu atat mai mult le creste apetitul”, a raspuns Zelenski, adaugand ca Putin isi va continua agresiunea in Europa dincolo de Ucraina si va obtine ceea ce vrea „daca nu va fi oprit” acum.

Zelenski a mai afirmat: ”Toata lumea trebuie sa stie ca, daca vom fi pusi la colt, armata ucraineana va raspunde cu toata puterea”.

Zelenski a reiterat convingerea ca Ucraina ar fi o completare benefica pentru NATO.

„Este greu pentru noi sa vorbim despre NATO, deoarece NATO nu vrea sa ne admita. Cred ca este o greseala, deoarece daca aderam la NATO, facem NATO mult mai puternic. Noi nu suntem un stat slab. Nu ne propunem sa ne facem mai puternici in detrimentul NATO… Suntem o completare, suntem locomotiva. Cred ca suntem una dintre componentele importante ale continentului european”, a mai declarat presedintele ucrainean.

Intrebat, de asemenea, despre acuzatiile oficialilor rusi potrivit carora Ucraina a atacat un depozit de petrol din interiorul Rusiei folosind elicoptere, Zelenski a declarat: „Imi pare rau, nu discut niciunul dintre ordinele mele in calitate de comandant-sef (…) Ceea ce conteaza pentru noi este ca dumneavoastra si intreaga lume sa stiti ca suntem o tara in razboi. Am fost atacati. Asta este ceea ce conteaza. Aceasta este cea mai mare tragedie (…) Ne-au ocupat teritoriul. Ne-au atacat. Acest razboi dureaza de 8 ani, asa ca orice s-ar intampla intr-o anumita situatie este greu pentru mine sa comentez”.

Intrebat daca crede ca presedintele Biden „vrea” ca Ucraina sa castige sau daca administratia sa nutreste „teama” de ceea ce va fi reactia lui Putin daca va pierde, Zelenski a afirmat: „Am incredere ca presedintele Biden, ca orice cetatean american adevarat, crede si vrea ca adevarul sa castige (…) Iar adevarul este de partea Ucrainei. Cred ca vrea ca valorile care fac ca natiunile noastre sa fie mai apropiate sa castige.”

”Dati-ne doar rachete, dati-ne avioane, nu ne puteti da F-18 sau F-19 sau orice aveti, dati-ne avioane sovietice vechi (…) Dati-mi ceva cu care sa imi apar tara”, a mai afirmat presedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski, a vorbit si despre sanctiunile impuse Rusiei, potrivit CNN.

„Sanctiunile functioneaza cu siguranta, iar Rusia se teme cu siguranta de sanctiuni. Ii scoate din confort. Le prabuseste economia. Dar exista o intrebare legata de modul in care functioneaza sanctiunile. Noi aratam si spunem Statelor Unite si liderilor europeni, toata lumea trebuie sa lucreze impreuna rapid”, a declarat Zelenski.

„Ele trebuie sa aiba un impact asupra oligarhilor, asupra presedintelui Rusiei, asupra tuturor partidelor si asupra tarii in general. Statele Unite ar trebui sa continue sa lucreze in acest sens daca doresc sa aiba negocieri de succes”, a mai afirmat presedintele.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

23 de minute ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

14 minute ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

2 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

6 minute ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

35 de minute ago

Romanca, legaturi cu cartelul Sinaloa din Mexic. A fost arestata in Spania intr-o afacere cu o cantitate uriasa de droguri

Politia spaniola a anuntat joi confiscarea a 1.800 de kilograme de metamfetamina pe care unul…

O oră ago