Zelenski: „Ucraina a rupt coloana vertebrala a armatei ruse”. El cere lansatoare multiple de rachete la o reuniune cu peste 40 de ministri ai apararii

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sambata ministrilor apararii din cele peste 40 de tari care se vor reuni luni la o reuniune virtuala ”Ramstein 2” o decizie pozitiva cu privire la furnizarea catre armata ucraineana a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

”Facem un apel la toate tarile sa furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul carora Ucraina ar putea prelua initiativa si elibera teritoriul sau” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev in timpul unei conferinte de presa comune cu premierul portughez Antonio Costa.

”Daca unele tari din Europa sau din lume se obisnuiesc cu ideea ca Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, as dori sa spun ca nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru”, a adaugat presedintele Zelenski.

Potrivit Politico.eu, Statele Unite – care detin ori au exportat lansatoare multiple de rachete HIMARS si M270A1, tipurile solicitate de Kiev si echipate cu rachete care au o raza de actiune de pana la 500 de kilometri – sunt reticente sa ofere Ucrainei astfel de arme pentru ca armata ucraineana ar deveni astfel capabila sa efectueze bombardamente adanc in interiorul teritoriului rus.

Ministrii apararii din circa 40 de state dispuse sa ofere Ucrainei armament pentru a o sustine in razboiul declansat impotriva ei de Rusia au avut pe 26 aprilie o reuniune in Germania la baza americana de la Remstain pentru a dezbate modalitatile de sporire a acestui ajutor.

La acea reuniune ministrii participanti au fost de acord sa desfasoare periodic astfel de discutii, urmatoarea fiind programata luni.

Intr-un interviu televizat tot sambata, presedintele Zelenski a spus ca armata ucraineana a reusit deja sa provoace pierderi grele armatei ruse. Ucraina i-a ”rupt coloana vertebrala” armatei ruse, care ”nu se va mai putea pune pe picioare in urmatorii cativa ani”, a sustinut el, potrivit agentiei DPA.

Aprecierea presedintelui ucrainean vine dupa ce ultimii circa 2.400 de combatanti ucraineni baricadati in combinatul Azovstal din orasul Mariupol s-au predat trupelor ruse. Aceasta din urma isi continua ofensiva in estul Ucrainei, dar cu progrese minore, iar in zona orasului Harkov din nord-estul Ucrainei trupele ruse au fost impinse in retragere in urma unei contraofensive a armatei ucrainene.

Din punctul de vedere al Kievului, a mai spus Zelenski, o victorie a armatei ucrainene ar insemna impingerea armatei ruse pe aliniamentele anterioare lansarii invaziei pe 24 februarie, admitand insa ca este un obiectiv greu de indeplinit.

Mai mult despre:

Comentarii: