Zi decisiva pentru Brexit. Daca Marea Britanie nu pleaca din UE pana pe 23 mai, va trebui sa participe la alegeri

actualitate

Theresa May s-a intors victorioasa marti la Londra, dupa ce a facut o calatorie fulger in incercarea de a obtine concesii juridice suplimentare  in privinta Brexitului. Premierul britanic a facut, astfel, o ultima incercare de a atrage de partea sa parlamentarii rebeli, inainte de noul vot de marti pe Acordul de retragere.

„In noiembrie anul trecut, dupa doi ani de negocieri dure, am convenit cu UE asupra unei intelegeri referitoare la Brexit care, cred cu pasiune, reflecta decizia poporului britanic de a parasi UE. In ultimele patru luni, am sustinut aceasta intelegere in Westminster (Parlament) si in Marea Britanie. Sustin ceea ce intelegerea a obtinut pentru tara mea”, se arata intr-o declaratie facuta luni noapte de May, impreuna cu Juncker, potrivit Agerpres.

May a reluat in discursul sau „castigurile” obtinute prin parasirea Uniunii, cum ar fi reluarea controlului asupra frontierelor si a banilor prin stoparea contributiilor anuale mari, precum si revenirea la o politica comerciala independenta.

In continuare, premierul britanic a evidentiat faptul ca intelegerea va aduce Marii Britanii un viitor bun in relatia cu prietenii si aliatii sai din UE, precum si un parteneriat economic benefic pentru afaceri si cooperare in domeniul securitatii, necesara mentinerii sigurantei cetatenilor.

Referitor la preocuparea evidenta a parlamentarilor britanici fata de clauza de „backstop” (plasa de siguranta vizand evitarea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord), Theresa May sustine ca o polita de asigurare care sa garanteze ca nu va exista niciodata o granita dura in Irlanda de Nord este absolut corecta si onoreaza angajamentele solemne asumate de Regatul Unit prin Acordul de la Belfast din Vinerea Mare. „Dar daca va trebui vreodata sa folosim aceasta polita de asigurare, ea nu poate sa devina un aranjament permanent si nu este modelul viitoarei noastre relatii”, precizeaza ea.

Garantiile pe backstopul irlandez

Mentionand faptul ca acordul pe care parlamentarii l-au respins in ianuarie nu a prezentat cu suficienta claritate acest aspect, ceea ce a determinat ulterior negocierea unor modificari obligatorii din punct de vedere juridic, May precizeaza ca „astazi au cazut de acord asupra lor”.

Este vorba de doua documente: un instrument comun si o declaratie comuna.

„Instrumentul comun, avand o greutate juridica comparabila cu Acordul de retragere, va garanta faptul ca UE nu poate actiona cu intentia de a aplica clauza de backstop pe termen nelimitat. Daca o fac, poate fi contestata prin arbitraj si daca se constata o incalcare, Marea Britanie poate suspenda backstopul”. Instrumentul comun ofera, de asemenea, un angajament juridic ca orice clauza inlocuitoare nu are obligatia sa o reproduca.

In plus, angajamentele luate prin schimbul de scrisori cu presedintii Consiliul si Comisiei Europene din ianuarie sunt intarite intr-o forma obligatorie din punct de vedere juridic.

Cel de-al doilea document, o declaratie comuna a Regatului Unit si a UE referitoare la Declaratia Politica, stabileste o serie de angajamente menite sa intareasca si sa accelereze procesul de negociere si sa aduca in vigoare viitoarea relatie. Aceasta contine „un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic, potrivit caruia Marea Britanie si UE incep sa lucreze imediat pentru a inlocui clauza de backstop cu aranjamente alternative pana la sfarsitul lunii decembrie 2020”, se dau asigurari in declaratia premierului.

De asemenea, Theresa May anunta ca va prezenta un al treilea document, o Declaratie unilaterala, care va insoti instrumentul comun privind Acordul de retragere. Conform Declaratiei unilaterale, „in cazul in care clauza de backstop este folosita, iar discutiile despre relatia noastra viitoare se intrerup, astfel incat nu va exista perspectiva unui acord ulterior, este pozitia Marii Britanii ca nu va exista nimic care sa impiedice Marea Britanie sa initieze masuri care sa duca, in cele din urma, la renuntarea de a aplica clauza de backstop”.

In incheiere, premierul britanic precizeaza ca va furniza mai multe detalii in momentul prezentarii marti, in Camera Comunelor, a Acordul imbunatatit pe care l-a negociat cu UE. „Astazi am asigurat schimbari juridice. Acum este timpul sa ne strangem pentru a sprijini Acordul de Brexit imbunatatit si pentru a raspunde instructiunilor poporului britanic”.

Deadlineul pentru Brexitul oficial –  23 mai

In ce priveste pozitia UE, presedintele CE Jean Claude Juncker a spus ca Marea Britanie trebuie sa paraseasca Uniunea Europeana pana cand alegatorii UE vor alege un nou Parlament European in perioada 23-26 mai sau va fi nevoita sa isi aleaga proprii parlamentari europeni.

Adresandu-se in scris presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, dupa ce a convenit cu premierul britanic Theresa May o intelegere vizand deblocarea Brexitului, Juncker a afirmat urmatoarele: „Retragerea Regatului Unit ar trebui sa fie finalizata inainte de alegerile europene care vor avea loc intre 23 si 26 mai anul acesta”.

„Daca Marea Britanie nu va parasi Uniunea Europeana pana atunci, va fi obligata din punct de vedere juridic sa organizeze aceste alegeri”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: