Zi mare pentru Kovesi, Antena 3 incearca sa-i traga o copita: „CSM a adoptat un raport, Kovesi a patronat un sistem de represiune”

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Reactie virulenta a postului Antena 3 dupa ce astazi s-a dat, la Bruxelles, ultima semnatura necesara pentru ca Laura Codruta Kovesi sa devina sefa a Parchetului European. Antena 3 a anuntat ca CSM a adoptat un raport al Inspectiei Judiciare in care s-ar arata ca LCK „a patronat un sistem de represiune” .

„Raportul va fi invocat in toate dosarele care au fost realizate la DNA atunci cand era condusa de Laura Codruta Kovesi”, a sustinut realizatorul Radu Tudor.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au validat, marti, raportul Inspectiei Judiciare, care cuprinde o analiza asupra dosarelor DNA in care au fost anchetati judecatori si procurori. Potrivit unor surse, 10 membri au votat ”pentru”, 8 au votat ”impotriva” si un vot a fost nul. Prin urmare, raportul va fi dat publicitatii. Anterior infiintarii Sectiei Speciale, competenta de a ancheta magistrati revenea Directiei Nationale Anticoruptie.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au discutat raportul in sedinta de marti. Acestia s-au impartit in doua tabere pe tema concluziilor din document.

,,Ne uitam la acest raport al Inspectiei Judiciare si gasim nenumarate dovezi ca Serviciul Roman de Informatii facea acte de urmarire penala”, a afirmat judecatoarea Gabriela Baltag.

In acelasi timp, judecatoarea Evelina Oprina a tinut sa dea citire unor concluzii din raport, pe care le-a numit practici generalizate la nivelul DNA. Una dintre acestea, presupusa tinere in nelucrare a unor dosare: ,,Dosar care viza judecator de la ICCJ, format ca urmare a unei sesizari din oficiu, tinut in nelucrare 5 ani”, a exemplificat magistratul.

Critici dure au venit si din partea sefei CSM: ,, Am observat servicii teritoriale hiperactive, desi traditional cu un volum de activitate mai mic”, a spus Lia Savonea. Judecatoarea a dat exemple de dosare in care magistrati au fost anchetati de DNA si, in cele din urma, declarati nevinovati. ,,Va propun sa discutam de ce este buna Sectia Speciala. Eu nu spun ca la sectia de investigare n-or fi greseli, dar sa discutam impreuna despre ele”, a mai afirmat Savonea.

De cealalta parte, judecatorul Bogdan Mateescu a spus ca nu trebuie facute generalizari.

La randul sau, judecatoarea Andreea Chis a precizat ca multe dosare au fost deschise in urma unor plangeri depuse de justitiabili nemultumiti: ,,Simplul fapt ca exista un dosar penal sau disciplinar nu inseamna ca acel judecator a fost tracasat”, a afirmat magistratul.

Mai mult despre:


Comentarii: