Ziua congresului lui Dragnea. Daddy are emotii, nu stie daca va face cuplu cu preferata Viorica Dancila sau cu Ecaterina Andronescu ori Nicolae Banicioiu in fruntea PSD

politica

PSD se reuneste astazi in Congresul extraordinar, convocat in urma cu mai putin de o luna. Desi membrii Biroului Permanent National al partidului mai aveau mandat inca un an si jumatate, s-a decis organizarea de alegeri pentru functiile de presedinte executiv, secretar general si vicepresedinti, insa nu si pentru presedintele partidului. Pentru cele 18 functii candideaza 23 de social-democrati.

Astfel, pentru functia de presedinte executiv si-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Banicioiu si Viorica Dancila. De asemenea, pentru functia de secretar general si-au depus candidatura Marian Neacsu si Codrin Stefanescu, anunta News.ro.

Pentru functiile de vicepresedinti, pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov candideaza Gabriela Firea si Robert Negoita, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguta Vasilescu si Paul Stanescu. In Regiunea Muntenia candideaza pentru functia de vicepresedinti Carmen Dan, Adrian Tutuianu, Serban Valeca si Catalin Radulescu.

In Regiunea de Sud-Est candideaza Mirela Furtuna si Marian Oprisan, in timp ce in Nord-Est sunt Doina Fedorovici si Gabriel Vlase. Pentru partea Nord-Vest sunt sustinuti Doina Pana si Gabriel Zetea, in Vest Natalia Intotero si Mihai Fifor, iar in Regiunea Centru sunt Roxana Minzatu si Bogdan Trif.

In ultimele zile, au fost tensiuni din cauza ca luni Comitetul Executiv a stabilit unele reguli pentru depunerea candidaturilor, inclusiv obtinerea acceptului unei organizatii a partidului. Au existat si nemultumiri din cauza ca alegerea vicepresedintilor se face pe regiuni, si nu de catre toti delegatii la Congres. In final, vineri, CExN a validat toate candidaturile, inclusiv cele ”neconforme” – Ecaterina Andronescu, Nicolae Banicioiu, Codrin Stefanescu, Catalin Radulescu.

Aproape 4.000 de delegati sunt asteptati la congresul care va incepe la ora 11.00, la Sala Palatului. Participantii trebuie sa aprobe modificarea Statutului PSD, astfel incat in BPN sa fie 16 vicepresedinti, cate doi – un barbat si o femeie – pe fiecare regiune.

Toti delegatii vor vota presedintele executiv si secretarul general, cele mai mari sanse avandu-le Viorica Dancila si Marian Neacsu, care sunt sustinuti de Liviu Dragnea. Pentru vicepresedinti, delegatii vor vota pe regiuni, iar pentru majoritatea functiilor exista un singur candidat.

Presedintele partidului ramane Liviu Dragnea, pentru aceasta functie nefiind organizate alegeri. De asemenea, desi initial Liviu Dragnea a sustinut ca doreste sa ceara un vot de reconfirmare in functie la congres, in cele din urma a spus ca nu mai are de ce sa ceara acest vot, pentru ca organizatiile judetene au adoptat rezolutii de sustinere a sa.

Comisia de numarare a voturilor este condusa de Claudiu Manda.

In congres ar urma sa fie prezentate si unele documente programatice, care insa nu au fost dezvaluite nici membrilor Comitetului Executiv. Nu este clar daca acestea vor viza si justitia. Presedintele PSD Dambovita, Adrian Tutuianu, spunea vineri ca trebuie sa sea vorbeasca si despre justitie: „Documentul va face referire si la justitie cu siguranta pentru ca este un lucru important, indelung discutat”.  Discursurile vor fi ”foarte puternice si pornite din suflet”, dupa cum spune Codrin Stefanescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: