Analiza: La un pas de razboi cu Coreea de Nord. Cum se pozitioneaza aliatii SUA in cazul in care Trump declanseaza ostilitatile cu Phenianul

analize

Pe masura ce tensiunile cu Coreea de Nord cresc, aliatii traditionali ai SUA isi precizeaza pozitia fata de eventualitatea unui conflict deschis. Ar putea Germania – si alti membri ai NATO – sa fie fortati sa lupte pentru Trump?

Pe fondul discutiilor despre posibilitatea unui conflict deschis intre Statele Unite si Coreea de Nord, tarile au inceput sa isi afirme pozitiile in ipoteza in care violentele se declanseaza pe Peninsula Coreeana sau in alta parte, noteaza o analiza Deutsche Welle.

Desi nicio tara nu si-a anuntat deschis sprijinul pentru Phenian in eventualitatea unei confruntari, Coreea de Nord a gasit sustinatori in China vecina – cu anumite conditii.

„Daca SUA si Coreea de Sud vor ordona lovituri aeriene si vor incerca sa rastoarne regimul din Coreea de Nord si sa schimbe modelul politic al Peninsulei Coreene, China ii va impiedica sa faca acest lucru”, se arata intr-un un editorial pe Global Times, o publicatie care reflecta punctul de vedere al guvernului chinez.

Cu toate acestea, editorialul nu specifica sprijinul Beijingului in orice circumstanta.

„China ar trebui, de asemenea, sa precizeze ca, daca Coreea de Nord lanseaza prima rachete care ameninta SUA, China va ramane neutra”, se arata in articol.

La inceputul acestei saptamani, Ministerul de Externe al Chinei a cerut atat Coreei de Nord, cat si Statelor Unite sa „se opreasca din a se provoca reciproc” si sa de-escaladeze situatia in incercarea de a reveni la „dialog si negocieri”.

38783462_7

„Washingtonul nu are un aliat mai puternic decat Australia”

Dar alte natiuni au dorit sa aleaga o parte. Premierul australian, Malcolm Turnbull, a declarat vineri ca Washingtonul „nu are un aliat mai puternic decat Australia”.

„Daca avem un atac asupra Statelor Unite lansat de catre Coreea de Nord, tratatul ANZUS va fi invocat si Australia va veni in ajutorul Statelor Unite”, a spus Turnbull.

Roh Jae-cheon, purtatorul de cuvant al sefilor de stat ai Coreei de Sud, a declarat joi ca Washington si Seoul sunt pregatite sa „pedepseasca imediat si cu rigurozitate” provocarile din Phenian.

Intre timp, Ministerul Apararii al Japoniei a declarat joi ca Tokyo „nu poate tolera niciodata” astfel de provocari din Phenian, observand ca tehnic tara ar putea intercepta o racheta care se va indrepta spre teritoriul SUA, daca racheta ar prezenta o amenintare reala.

38783462_7

Se implica Germania? Ce ar face NATO?

In timp ce oficialii germani au avertizat despre „situatia foarte grava” care se desfasoara intre aliatul sau si Coreea de Nord, Berlinul inca nu a confirmat sprijinul pentru o incursiune a SUA.

Cu toate acestea, avand in vedere pozitia Germaniei in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ar trebui sa tina seama de apelul ca Washingtonul ar putea declansat articolul 5.

In ciuda articolului 5 al Cartei NATO, care impune tuturor membrilor sa vina in ajutorul oricarui membru atacat, este putin probabil ca Germania si alti membri ai NATO (Romania, de exemplu) sa fie obligati sa ia masuri militare impotriva Coreei de Nord deoarece insula Guam nu se incadreaza in limitele geografice de aparare colectiva detaliate in al saselea articol al Cartei.

Citeste si: Alerta pe o insula americana de teama rachetelor din Coreea de Nord – Insula trebuie evacuata in 14 minute

Chiar si in conditiile in care presedintele american Donald Trump declara ca „focul si furia” cu care s-ar confrunta Coreea de Nord, daca ar ataca SUA, „nu ar fi destul de dure”, inaltii oficiali din Casa Alba au temperat tonul, insa au admis ca un razboi „ar fi catastrofal”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: