Gata, Guvernul PSD a terminat laptele si mierea. Un ministru anunta disponibilizari si scumpirea gazelor

news

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anuntat ca pretul gazelor va creste. De asemenea, in perioada urmatoare vor fi disponibilizati 1.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia.

Pretul gazelor naturale pentru populatie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%, a spus Petcu intr-un interviu pentru news.ro. Liberalizarea preturilor gazelor naturale pentru populatie se va face in doua etape. Prima, piata intre producatori si furnizori se va liberaliza in acest an. Liberalizare se va putea amana doar cu acordul Comisiei Europene.

Iar etapa urmatoare, de liberalizare a preturilor intre furnizori si clientii casnici, se va incheia in 2021.

In cadrul aceluiasi interviu, Petcu a mai anuntat ca 1.000 de angajati vor fi disponibilizati de la Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producatori de energie din tara. Complexul Energetic Oltenia are in prezent aproximativ 14.000 de angajati.

„Am analizat foarte bine acest plan de restructurare, impreuna cu conducerea companiei, atunci cand am venit la minister. Ni s-a parut putin exagerata disponibilizarea celor 2.000 de oameni, asa cum a fost stabilit initial. Ar fi insemnat sa disponibilizam foarte multi oameni din zona de productie, acolo unde de fapt trebuie sa mentinem in continuare locurile de munca, mai ales ca sunt foarte multi specialisti, pe care nu-i gasim foarte usor in acest domeniu”, a afirmat Petcu.

„Am stabilit ca cei 1.000 de oameni, asa cum am dat mandat sa se voteze in adunarea generala, sa fie in mod special oameni pensionabili, care sunt in pragul pensionarii si care oricum ar fi plecat”, a completat el.

Din cei 1.000 de angajati care vor fi disponibilizati, 550 sunt in prag de pensionare.

„Pe de alta parte, am gasit foarte mult personal TESA, lucru care nu mi se pare normal intr-o companie specializata pe productie, astfel ca am cerut sa se faca disponibilizari si in acest sector”, a precizat Petcu.

Ministrul sustine ca directorul general al companiei de stat, Sorin Boza, s-a inteles cu sindicatele pe marginea acestui subiect.

Ministrul Energiei considera ca CEO trebuie sa scape de toate activele neperformante, de exemplu, de bisericile sau terenurile la care plateste impozite si taxe locale, dar care nu-i aduc niciun profit.

„O alta restructurare pe care i-am cerut-o directorului general, si care nu a fost prevazuta in planurile anterioare, este cea a activelor care nu produc nimic, activelor neperformante, si ma refer in primul rand la acele vetre de sat pe care le are in posesie CE Oltenia: biserici, terenuri de sport, de fotbal, islazuri.

Am cerut ca toate aceste active care genereaza cheltuieli mari sa demareze discutii cu autoritatile locale, ca sa le cedeze”, a spus Petcu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: