Lipsesc 25 de miliarde de euro din economia privata! Unde sunt banii? „In conturi offshore si…”, este raspunsul unui cunoscut avocat

pagina verde

Actionarii firmelor cu capital negativ trebuie sa depuna 25 de miliarde de euro pentru ca acestea sa nu dispara, a declarat, marti, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea si Asociatii, citand un studiu al Bancii Nationale a Romaniei despre situatia existenta la nivelul anului 2015.

„Personal am militat pentru a se mediatiza mai serios problema capitalurilor negative. Am citit cu mare surprindere si fara sa fiu un mare fan al BNR vreau sa va spun ca de data aceasta sunt foarte ingrijorat de ce scrie in aceste rapoarte, incepand din 2015, redactate de prim-viceguvernatorul BNR, domnul Georgescu, care vorbeste de acest capital negativ care se extinde nu la 200.000 de firme, cum spune domnul Parvan, ci la fix 263.000 de firme. Aceasta era la nivelul lunii iunie 2015. Nu am niciun motiv sa cred ca aceasta cifra s-a redus, ci dimpotriva, s-a majorat. La momentul respectiv se calculase, tot in acest raport, ca acest capital negativ are cifra uriasa de 103 miliarde de lei, ceea ce inseamna 25 de miliarde de euro”, a afirmat Piperea.

Capitalul negativ este generat de pierderile pe care cele 260.000 de societati le-au acumulat in decursul timpului. Piperea a spus ca, potrivit legislatiei, acest gen de societati au doua variante: reintregesc capitalul social sau trec la lichidarea companiei.

Conform sursei citate, exista 29.000 de societati care se afla in insolventa, iar in aceste lucreaza 80.000 de salariati. Proportional, in cele 260.000 de societati lucreaza mult mai multi salariati care si-ar putea pierde locul de munca daca acele firme ar trece la lichidare sau ar intra in insolventa. „Dupa cate observati sunt cam 25 de miliarde de euro pe care actionarii trebuie sa ii depuna in societate pentru a face ca acele societati sa nu dispara. Te intrebi unde sunt acesti bani. Desigur ca multi dintre ei sunt in tot felul de conturi offshore, dar exista o suma pe care nu o vede mai nimeni in momentul de fata. Nici macar statul care vrea sa se imprumute de la cetateni. 60 de miliarde de euro se afla in conturi bancare de depozit, cu 0,5% dobanda pe an. Care 0,5% dobanda pe an nici macar nu inseamna dobanda pentru ca daca vrei sa-ti retragi banii respectivi sau sa faci vreo operatiune in realitate devine o dobanda real negativa pentru ca sunt comisioanele atat de mari incat mananca inclusiv acea mega dobanda de 0,5%. Dintre acesti 60 de miliarde de euro, 45 de miliarde de euro sunt economii ale populatiei, iar 15 miliarde de euro sunt depozite ale persoanelor juridice. Deci bani ar exista, doar ca acesti bani sunt facuti sa balteasca in conturile bancare, stand acolo pur si simplu si nefiind folositi nici macar de banci pentru ca bancile de vreo jumatate de an, de cand a inceput sa creasca ROBOR-ul, nu mai crediteaza nici macar persoanele fizice cu exceptia Programului Prima Casa, care a fost relansat ieri”, a spus Gheorghe Piperea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: