Masacrarea legilor justitiei. Comisia lui Iordache intervine si peste atributiile procurorului-sef al DNA, decizie luata joi

politica

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a decis, joi, ca in cadrul DNA se pot infiinta servicii, birouri si alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului-sef, dar cu avizul Sectiei pentru procurori a CSM.

Parlamentarii din comisie au modificat, in acest sens, legea privind organizarea judiciara, care in prezent prevede ca aceste servicii se pot infiinta doar prin ordin al procurorului sef.

Astfel, „in cadrul DNA se pot infiinta servicii teritoriale, servicii, birouri si alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului sef al acestei directii, cu avizul Sectiei pentru procurori a CSM”, prevede articolul modificat, citat de Agerpres.

Comisia a mai decis majorarea de la 6 la 8 ani a vechimii in functie a procurorilor pentru a fi numiti in cadrul DIICOT.

„Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cu o vechime de cel putin 8 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma interviului organizat de comisia constituita in acest scop”, prevede textul adoptat.

De asemenea, comisia a introdus doua texte noi cu privire la situatia procurorului dupa incetarea activitatii de la DIICOT.

„La data incetarii activitatii in cadrul DIICOT, procurorul poate ocupa o functie la acelasi parchet sau la un alt parchet, unde are dreptul sa functioneze potrivit legii ori revine la parchetul de unde provine. La data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat in cadrul DIICOT isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizare corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul acestei directii”, au stabilit membrii comisiei parlamentare.

„Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism elaboreaza anual un raport privind activitatea desfasurata, pe care il prezinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului Justitiei, nu mai tarziu de luna februarie a anului urmator. Ministrul Justitiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al DIICOT”, prevede un alt text adoptat de comisia parlamentara speciala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: