Povestea incredibila a agentilor secreti care-si risca viata ca sa infranga jihadistii de la Statul Islamic

externe

Toti cei din Mosul, cel de-al doilea oras ca marime al Irakului, stiu de avioanele de razboi care au ucis comandantii Statului Islamic si au decimat fabricile de arme si centrele de antrenament in timp ce survolau orasul. Putini sunt insa cei care cunosc ca exista o mica armata de voluntari care opereaza pe teritoriul ISIS si care isi risca viata in fiecare zi pentru a transmite informatii fortelor irakiene si fortelor coalitiei care opereaza in aceste avioane.

„Au existat oameni care spionau in Mosul atat dinspre vest, cat si dinspre est”, a spus Emad al-Rashidi, consilier al guvernului, citat de Business Insider. „Atacurile aeriene au fost posibile cu ajutorul voluntarilor”, a adaugat acesta.

„De obicei, voluntarii nostri din Mosul au sunat dupa miezul noptii timp de cinci secunde, inainte de a-si scoate cartela SIM”, a spus Rashidi. In teritoriile controlate de jihadisti, militantii straini au interzis telefoanele care comunica in mod activ cu lumea exterioara prin intermediul retelelor celulare. Oricine este prins ca utilizeaza o cartela SIM este de obicei executat.

Rashidi a explicat ca acesti civili nu primesc de obicei nici o compensatie pentru munca lor sub acoperire, dar isi risca viata pentru ca isi iubesc tara.

Informatorii au furnizat de obicei date fortelor kurde sau irakiene, care l-au transmite apoi coalitiei anti-ISIS. Un fost locotenent din armata irakiana, capitan in Peshmerga, care se concentreaza pe informatii despre infanterie folosind pseudonimul Sorxan Rekani, a declarat ca a recrutat si a lucrat cu sapte informatori. Purtatorul de cuvant al Coalitiei anti-ISIS, colonelul John Dorrian, a confirmat ca alianta internationala primeste liste tinta de la informatori civili, printre alte surse.

Foreign Policy a stat de vorba cu Rekani si cu trei „agenti” civili care i-au furnizat informatii. Informatiile obtinute de acestia au dus la moartea a peste 100 de luptatori ISIS si la distrugerea mai multor fabrici de arme si centre de instruire.

„Cea mai buna modalitate de a obtine informatii noi pe teren este sa avem pe cineva in apropierea tintei”, a spus Rekani.

Informatorii au refuzat sa fie identificati dupa nume, temandu-se de represalii impotriva familiilor lor. Ei au furnizat doar numerele lor de agenti, prin care ei erau cunoscuti de coalitie. Toti se afla in prezent in Irak in afara teritoriului controlat de ISIS, unde locuiesc in case pe care Rekani i-a ajutat sa le gaseasca. Fostul lor lider a incercat, de asemenea, sa obtina niste bani, dar nu a reusit. Rekani a explicat ca, daca informatorii ar fi recompensati cu bani, ar incepe sa vanda informatii ofertantului cel mai mare.

Rekani s-a intalnit cu Agent 45, un informator kurd, in 2008, cand ambii au servit in armata irakiana. Agentul a ajuns la Rekani in august 2014, declarand ca dorea sa furnizeze informatii. Intr-un interviu, agentul a spus ca motivatia sa de a ajuta este simpla. „Nu-mi plac teroristii de la Statul Islamic!”.

In calitate de reparator de generatoare, agentul a avut ocazia sa calatoreasca in intreg orasul, invatand pe ascuns despre punctele de trecere si adunarile ISIS. El a remarcat, de asemenea, miscarile camioanelor jihadiste si a avertizat coalitia inaintea miscarii convoaielor mari, facandu-le tinte mai usoare pentru loviturile aeriene.

Viata agentului 45 ca spion era plina de groaza. Adeseori credea ca cineva il urmarea, mai ales cand colecta informatii. Noaptea il suna pe Rekani in timp ce se culca pe spate pe acoperisul casei. El a pastrat apelurile foarte scurte si a ascuns telefonul in spatele unui zid fals intr-un dulap din casa lui.

„Familia mea inca nu stie ce faceam”, a spus el, chiar si dupa ce au scapat in timpul loviturii armatei irakiene in estul Mosul. Nu aveau nevoie sa stie. Era mai bine pentru ei.

Totodata, Rekani a facut referire la Agentul 40, care a lucrat ca sofer de taxi in timpul ocupatiei ISIS. Acesta probabil a fost „cea mai buna sursa”. In 2015, el a scris rapoarte detaliate care au ajutat coalitia sa distruga 14 obiective majore, inclusiv o intalnire a liderilor ISIS, un tribunal militant si mai multe centrale de asamblare a bombelor.

Rekani i-a spus agentului 40, un arab din Mosul, sa verifice in prealabil anumite locatii. Agentul 40 a gasit altele pe cont propriu. „De exemplu, daca am vazut multe masini frumoase intr-o anumita pozitie, parcam in apropiere, mergeam pe jos sa vad ce se intampla”, a spus el. „Uneori luam niste pasageri care sa-mi spuna ce se intampla”. Ocazional el a fost sofer pentru militanti si le-a auzit conversatiile.

„Mi-a fost teama, desigur, dar a trebuit sa fac ceva”, a spus el. „A trebuit sa-mi ajut poporul!”.

Informatiile pe care le-a furnizat au condus la moartea a 87 de membri ai statului islamic, inclusiv oficialii de rang inalt. Uneori a inregistrat cu telefonul ce vedea, dar acest lucru avea sa aiba grave consecinte asupra sa.

Membrii ISIS au efectuat o inspectie surprinzatoare a casei agentului 40 si i-au gasit sotia folosind un telefon interzis. L-au asteptat sa se intoarca, apoi l-au arestat imediat, l-au batut si l-au impins intr-o celula cu alti sapte barbati. Dupa ce au vazut ce a filmat cu telefonul, l-au condamnat la inchisoare.

In timp ce sedea acolo, asteptand sa moara, cladirea se cutremura, iar unul dintre pereti a explodat din cauza unei bombe plasate la o cladire apropiata. Prin fum, Agent 40 a vazut patru garzi ISIS zacand pe pamant. El si sase colegi prizonieri au scapat prin gaura provocata de bomba. Inca un prizonier a fost ucis.

Informatorul a fugit de la Mosul la Qayyarah si apoi la Shirqat, unde a fost reunit cu familia. Pana in prezent, el nu stie daca bombardamentul era menit sa-l elibereze sau a fost o coincidenta. Rekani a spus ca nici nu stie.

Agentul 44, de asemenea un sofer de taxi, a reusit sa dea informatii din Mosul, ascunzand cartela SIM in interiorul fructelor pe care le-a strans din pomul sau. Slujba sa presupunea sa petreaca mult timp in jurul magazinelor mecanice din estul Mosul. El a profitat de aceasta ocazie, culegand de informatii despre fabricile de munitii ascunse din zona.

Agentul 44 a fost cel mai mandru cand a descoperit o piscina in care aproape treizeci de luptatori ISIS se anrenau in timpul serii. Datorita discutiilor pe care le-a avut cu un angajat al bazinului, el a spus coalitiei exact cand si unde sa loveasca tinta pentru a-i ucide pe jihadisti.

Toti cei trei agenti au declarat ca au facut tot posibilul pentru a preveni victimele civile, dar nu au putut pretinde cu 100% certitudine ca munca lor nu a provocat moartea nevinovata. Rekani a declarat ca dronele au supravegheat, de regula, tintele furnizate de informatori, pentru a confirma ca acestea erau pozitii ale ISIS. Organizatia jihadista, totusi, are o practica indelungata de a folosi scuturile umane si de a recruta muncitori din populatia locala. Este imposibil de stiut cati civili au fost ucisi in timpul loviturilor aeriene.

Cand i s-au intrebat daca ar face-o din nou, toti cei trei agenti au spus fara ezitare ca, in ciuda faptului ca nu au primit nicio plata sau recunoastere oficiala pentru rolul lor. Rasplata lor a fost ca au ajutat la infrangerea jihadistilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: