Precizari din partea Politiei. Deputatul PSD Catalin Radulescu este pasibil de inchisoare

news

Politia precizeaza, intr-un raspuns oferit jurnalistei Melania Cincea, ca persoanele fizice sau juridice nu pot detine arme militare. Mitraliera AKM, cu care deputatul PSD Catalin Radulescu se lauda ca este gata sa o foloseasca impotriva protestatarilor, este considerata arma militara.

„Intr-un raspuns la o solicitare de informatii trimisa Politiei Romane, in care intrebam daca este legala pastrarea unei mitraliere militare tip AKM de catre o persoana – cu referire la declaratiile deputatului PSD Catalin Radulescu –, IGPR transmite ca mitralierele AKM sunt destinate exclusiv uzului militar.

Dupa declaratiile facute, in 13 martie, de deputatul PSD Catalin Radulescu, potrivit caruia este detinatorul unei arme cu care a tras la Revolutie, o mitraliera AKM, pe care a pastrat-o ca pe “o arma de panoplie” si pe care este “pregatit sa o foloseasca oricand”, a doua zi am solicitat Inspectoratului General al Politiei Romane sa raspunda la cateva intrebari:

Este legala pastrarea unei mitraliere militare tip AKM de catre o persoana fizica?
In ce conditii poate fi folosita, de catre o persoana fizica, o mitraliera AKM?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca o mitraliera AKM pentru a fi inclusa in categoria armelor de panoplie si cine are drept sa posede arme de panoplie?
Este legal ca o persoana condamnata definitiv sa detina permis de port-arma?

Intr-o prima faza, IGPR a comunicat doar ca, in 14 martie, Politia Judetului Arges „s-a autosesizat si desfasoara activitati de verificare cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor si al munitiilor cu modificarile si completarile ulterioare.”

Dupa o noua solicitare de informatii, Politia Romana a raspuns ieri, comunicand ca armele militare de tip AKM sunt destinate exclusiv uzului militar, iar detinerea lor nu este permisa nici persoanelor fizice, nici persoanelor juridice de drept privat.

De asemenea, transmite ca mitralierele AKM nu pot fi transformate in arme de panoplie, dezactivarea armelor militare si trecerea acestora in circuitul civil nefiind reglementata prin dispozitiile legii speciale. „In conformitate cu prevederile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, armele de panoplie sunt definite ca fiind arme de foc devenite nefunctionale ca urmare a dezactivarii lor sau datorita gradului avansat de deteriorare, atestate de catre un armurier autorizat si pot fi detinute de orice persoana fizica sau juridica, dupa indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege”, mai spun oficialii IGPR.

Potrivit art. 342 din Codul Penal, privind nerespectarea regimului armelor si munitiilor, „Detinerea, portul, confectionarea, precum si orice operatiune privind circulatia armelor letale, a munitiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau functionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fara drept, se pedepsesc cu inchisoarea de la unu la 5 ani.” (…) Daca faptele au ca obiect armele interzise – cum e cazul mitralierelor tip AKM – sau munitiile aferente acestora, mecanisme ori dispozitive ale acestora, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime”, a scris Melania Cincea in Timpolis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: