11 ani de puscarie pentru tanara care l-a sfidat pe Lukasenko de dupa gratii. Ea a refuzat sa plece din Belarus rupandu-si pasaportul

externe

Justitia belarusa a condamnat-o luni la 11 ani de inchisoare pe opozanta Maria Kolesnikova, una dintre figurile contestarii din vara lui 2020, o sentinta care ”incununeaza” reprimarea oricarei opozitii fata de regimul lui Aleksand Lukasenko, relateaza AFP, citata de news.ro.

Condamnarile lui Kolesnikova – dar si a lui Maxim Znak la zece ani de inchisoare – au fost anuntate de catre serviciul de presa al lui Viktor Babariko, alt opozant incarcerat, pentru care au muncit cei doi.

Kolesnikova si Znak au fost judecati cu privire la ”complot in vederea preluarii puterii” si ”indemnuri la actiuni care aduc atingere securitatii nationale”.

Citeste si: Eroina din Belarus. Danseaza, sfidandu-l de dupa gratii pe Lukasenko. A refuzat sa plece in exil, rupandu-si pasaportul, iar acum risca 12 ani de puscarie

Procesul celor doi opozanti, incarcerati de 11 luni, a fost deschis la inceputul lui august si a avut loc cu usile inchise, iar putine detalii au ajuns publice, in contextul in care presa independenta, ONG-uri si opozitia sunt vizate de o reprimare fara retinere de luni de zile.

Potrivit unor imagini difuzate luni pe conturi ale mesageriei Telegram, Maria Kolesnikova, in varsta de 39 de ani, zambind, a facut semnul inimii cu mainile incatusate, in cusca de sticla a acuzatilor.

Acest semn este unul dintre gesturile chemarii la contestare in 2020.

Tanara a fost arestata in septembrie 2020, dupa ce s-a opus in mod spectaculos unei incercari a autoritatilor de a o expulza, impotriva vointei sale, din tara.

Potrivit unor apropiati, Serviciile Speciale belaruse (KGB) au rapit-o atunci, iar apoi i-au pus un sac pe cap, pentru si au condus-o la frontiera ucrainana.

Maria Kolesnikova era una dintre cele trei femei popularizate ale contestarii – alaturi de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la presedintie in locul sotului incarcerat, si Veronica Tepkalo.

Tihanovskaia si Tepkalo au fugit din tara, la presiunea autoritatilor.

Contestarea fara precedent din Belarus, la care au participat zeci de mii de manifestanti, in strada, a aparut in august 2020, in semn de protest fata de realegerea – denuntata drept frauduloasa – a lui Aleksandr Luasenko, care se afla la conducere din 1994.

Aceasta contestare a fost inabusita treptat, prin mii de arestari, exiluri si incarcerarea liderilor politici ai miscarii, ai presei si ONG-urilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: