19 ONG-uri, reactie dura la adresa lui Arafat si Ciolacu in cazul „Matei Bals”. Cei doi au avut un comportament deplasat: „Arafat sa prezinte scuze”

politica

19 ONG-uri au dat publictatii, vineri, un comunicat comun in care sanctioneaza iesirea lui Raed Arafat la adresa unui jurnalist si modul in care politicienii incearca sa profite de drama de la „Matei Bals”. Primul care a intrumentalizat politic tragedia a fost seful PSD, Marcel Ciolacu.

„La doar cateva luni de la tragedia de la Piatra Neamt, un nou incendiu face victime intr-un spital din Romania. In ciuda repetarii acestor dezastre in institutiile din sistemul public de sanatate, de la Maternitatea Giulesti si pana la Institutul Matei Bals reactia autoritatilor este transpartinic aceeasi.

Societatea civila va solicita transparenta in anchetarea acestei tragedii si in luarea masurilor care se impun de urgenta pentru a preveni repetarea ei. Este evident ca modul in care s-a actionat pana acum nu functioneaza. Activitatea autoritatilor de pana acum NU a fost de natura sa aduca rezultatele necesare ca pacientii, familiile lor si cetatenii romani in general sa se simta in siguranta si sa beneficieze de un act medical corespunzator in cadrul institutiilor finantate din bani publici. Solicitam totodata sa fie facute publice rezultatele investigatiei de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamt, alaturi de masurile luate si stadiul implementarii acestora in celelalte spitale COVID din tara, inclusiv Institutul Matei Bals (cu sarcina similara asupra instalatiilor electrice, a echipamentelor cu oxigen etc.).

Romanii nu mai vor sa auda scuze si aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, va rugam sa aveti decenta de a nu mai trata si tragedia de la Bals precum cazurile Giulesti, Apuseni, Siutghiol, #colectiv – sub nicio forma nu vom accepta ca mortii sa fie gasiti vinovati pentru ceea ce s-a intamplat. La fel cum este inacceptabil ca nicio institutie publica avand atributii de monitorizare si control si nicio persoana aflata in functie publica si cu atributii manageriale sa nu isi asume responsabilitatea pentru aceasta tragedie.

De asemenea, va atragem atentia ca limbajul si tonul folosit in comunicarea publica trebuie sa fie unul in acord cu atributiile si responsabilitatea asociate functiei publice a vorbitorului. Va solicitam, asadar, sa sanctionati cu fermitate adresari de tipul ‘Revolta e in capul dumneavoastra!’ a dlui secretar de stat Raed Arafat, care nu se afla la prima abatere de acest fel si caruia ii solicitam scuze publice pentru modul in care intelege sa trateze solicitari legitime de informatii din partea reprezentantilor presei si a cetatenilor.

Solicitam tuturor politicienilor care nu au atributii directe in aceasta tragedie sa respecte suferinta victimelor si ale familiilor si sa se abtina de la declaratii, discursuri, postari sau alte initiative cu scop electoral in legatura cu acest eveniment tragic.

Totodata, consideram absolut necesar ca autoritatile sa dea dovada de empatie si decenta in legatura cu victimele, familiile acestora si ceilalti pacienti internati in Institutul Matei Bals din Bucuresti si in spitalele din toata tara. Consideram intolerabil modul in care rudele au fost puse in situatia de a cauta singuri informatii despre pacientii internati, cand institutia publica avea toate datele necesare pentru a anunta apartinatorii, asa cum ar fi fost firesc”, arata organizatiile semnatare.

Geeks For Democracy
#REZISTENTA
#Rezist MILANO
VeDem Just – Voci pentru Democratie si Justitie
Forum Apulum
Reset
Asociatia civica VOLUNTARI IN EUROPA
Comunitatea Diaspora.ro
Initiativa Romania
Brasovul Civic
Reactiv Brasov
#activAG Pitesti
Asociatia Aradul Civic
Coruptia ucide
Platforma Romania 100
Oradea Civica 2017
Valea Jiului Society
Va vedem din Sibiu
Asociatia Daruieste Viata

Vineri, dupa incendiul de la „Matei Bals”, seful PSD Marcel Ciolacu s-a grabit sa lanseze atacuri politice.

„Este socant, sfasietor si revoltator sa vedem ca dincolo de impartirea functiilor, pasarea continua a responsabilitatii si lupta politica, acest Guvern nu a facut absolut nimic pentru ca tragedia de la Piatra Neamt sa nu se mai repete.

Sunt deja 7 spitale care au ars in ultimele luni: Piatra Neamt in noiembrie; Spitalul CFR Cluj Napoca, tot noiembrie; Spitalul Judetean Targu Mures, sectia ATI, in 4 decembrie, Spitalul de Psihiatrie Socola, Iasi pe 25 decembrie, Spitalul de Psihiatrie Municipal din Roman pe 2 ianuarie, Spitalul de Psihiatrie din Gataia Timis pe 5 ianuarie si acum ”Matei Bals” in 29 ianuarie.

In tot acest timp, nu s-a facut concret nimic. Doar actiuni de fatada, de imagine. Vom continua sa numaram mortii pana cand autoritatile nu vor intelege ca trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa se ridice la inaltimea functiilor pe care le ocupa. Cate spitale trebuie sa mai arda pentru ca acest Guvern sa faca ceva?”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Mai mult despre: ,

Comentarii: