Categories: externe

2022, cel mai calduros an din Spania din ultimii 100 de ani. Agentia meteo: „Pentru prima data, doua sezoane consecutive ale aceluiasi an (vara si toamna) au fost cele mai calduroase”

Anul 2022 este cel mai calduros an inregistrat in Spania dupa 1916, de la inceperea inregistrarii acestor date la nivel national, a anuntat luni Agentia nationala de meteorologie (AEMET), relateaza AFP, citata de Agerpres.

„2022 a fost anul cel mai calduros din Spania dupa, cel putin, 1916”, a precizat agentia pe Twitter, subliniind ca a fost „prima data cand temperatura medie anuala (a depasit) 15 grade Celsius”, cu aproape 15,5 grade Celsius.

„Pana in 2011, (temperatura medie anuala) de 14,5 grade Celsius nu a fost niciodata depasita. De atunci, acest lucru s-a produs de cinci ori”, a adaugat AEMET.

2022 este cel mai calduros an inregistrat in Spania, urmat de 2017 si 2020.

AEMET precizeaza ca a stabilit retrospectiv temperaturile medii anuale intre 1916 si 1961 plecand de la masuratori izolate si modele statistice.

La fel ca o parte a Europei, Spania a fost lovita in 2022 de mai multe valuri de canicula, marcate de incendii de o amploare fara precedent, numeroase decese si un nivel ridicat de seceta.

„Pentru prima data, doua sezoane consecutive ale aceluiasi an (vara si toamna) au fost cele mai calduroase”, a subliniat AEMET pe 21 decembrie intr-un raport provizoriu.

Decesul a aproape 4.744 de persoane in Spania este atribuit caldurii din vara anului 2022, potrivit estimarilor unui Institut de Sanatate Publica.

Peste 300.000 de hectare au fost transformate in cenusa in Spania in urma incendiilor din 2022, cel mai ridicat bilant de la inceperea masurilor in 2000, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Joe Biden si Donald Trump au convenit sa aiba doua dezbateri prezidentiale, in iunie si septembrie

Ultima data cand presedintele Biden sau fostul presedinte Donald Trump au participat la o dezbatere…

4 minute ago

Din nou, mana lunga a Moscovei? Scriitorul care a incercat sa-l asasineze pe premierul slovac Fico este sustinator fervent al unui grup paramilitar pro-rus

Desi tentativa de asasinat comisa de scriitorul slovac Juraj Cintula asupra premierului Robert Fico a…

19 minute ago

La clinica Sanador din Bucuresti, pacientii cu bilet de trimitere sunt programati la RMN doar noaptea, ca… asiguratii

O investigatie PressOne a scos la iveala un tratament „special” pentru asigurati la clinica privata…

34 de minute ago

Vladimir Putin a sosit la Beijing, in prima sa calatorie in strainatate dupa ce a fost reales presedinte al Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit in capitala chineza Beijing, in prima sa vizita in…

48 de minute ago

Gruparea terorista Hezbollah a atacat cu drone nordul Israelului, drept represalii dupa uciderea unuia dintre comandantii sai militari

Gruparea siita libaneza Hezbollah a declarat miercuri ca a vizat intens tinte militare in nordul…

O oră ago

Judecatorul Varga Attila, membru al Curtii Constitutionale, a fost internat in stare grava la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti

Judecatorul Varga Attila de la Curtea Constitutionala a Romaniei a fost internat, miercuri, in stare…

O oră ago