2023 este pe cale sa devina cel mai cald an inregistrat vreodata

externe

canicula foto

Este din ce in ce mai probabil ca anul acesta sa devina cel mai fierbinte an inregistrat vreodata, din cauza unui fenomen meteorologic El Nino care se consolideaza rapid si a unei veri extrem de calduroase, fara precedent, transmite The Washington Post.

Potrivit climatologului Zeke Hausfather, 2023 are acum 85% sanse de a deveni cel mai cald an din istorie, pe baza calculelor efectuate cu ajutorul datelor de temperatura de la Serviciul Copernicus privind schimbarile climatice al Comisiei Europene.

Analizele cu alte date privind temperaturile – de la National Oceanic and Atmospheric Administration si NASA, printre altele – au aratat, de asemenea, mai mult de 50% sanse ca anul 2023 sa fie cel mai cald inregistrat vreodata. La sfarsitul lunii iunie, organizatia nonprofit Berkeley Earth a prognozat o sansa de 81% ca 2023 sa fie un an record.

„Cred ca este foarte sigur sa spunem in acest moment ca 2023 este favoritul cu sanse mari de a fi cel mai cald an inregistrat vreodata”, a declarat Hausfather, care la inceputul acestui an credea ca 2023 va ajunge pe locul al cincilea in topul celor mai fierbinti ani. „Ceea ce s-a schimbat este ca ultimele doua luni au fost incredibil de calde, stabilind recorduri cu o marja foarte mare in comparatie cu ceea ce am vazut in trecut”.

Luna iulie a fost confirmata ca fiind cea mai calda inregistrata vreodata, a anuntat marti Serviciul Copernicus pentru Schimbari Climatice. Acesta a fost estimat la aproximativ 1,5 grade Celsius mai cald decat media preindustriala si a spulberat recordul precedent al lunii iulie 2019 cu o diferenta de 0,33 grade Celsius.

De asemenea, lumea tocmai a trecut prin cea mai fierbinte luna iunie inregistrata vreodata, potrivit datelor furnizate de Serviciul Copernicus pentru Schimbari Climatice, NASA si Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica.

„In fiecare caz, sursa datelor si procesarea sunt diferite, dar toate vor fi reflectii rezonabile a ceea ce se intampla de fapt. Este cald”, a scris pe Twitter Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale al NASA, Gavin Schmidt.

Clasamentul nu ar trebui sa fie surprinzator pentru nimeni care a trait pe Pamant in ultimele doua luni. Phoenix a atins maxime zilnice de 43,3 grade Celsius timp de 31 de zile consecutive. In Orientul Mijlociu, indicele de caldura a atins 66,7 grade Celsius, aproape de limitele superioare a ceea ce poate tolera corpul uman. China a atins un maxim istoric de 52 de grade Celsius. Sudul Statelor Unite s-a confruntat cu un val de caldura de o intensitate istorica si de lunga durata, care s-a extins din California pana in Florida. Temperaturile ridicate au impins, de asemenea, gheata marina din Antarctica la minime istorice.

Multe dintre prognozele anuale de temperatura, a explicat Hausfather, iau in considerare temperaturile de pana acum din acest an, starea El Nino prognozata pentru restul anului si temperaturile de anul trecut pentru a intelege linia de baza pe care se va construi 2023.

Inceputul anului a fost rece, iar modelele au aratat incertitudine in ceea ce priveste fenomenul climatic El Nino in curs de dezvoltare. Pe masura ce anul a avansat, previziunile s-au rafinat cu mai multe date, inclusiv temperaturi lunare mai calde si modele El Nino actualizate. Unele prognoze cantaresc aceste elemente in mod diferit, ceea ce produce prognoze diferite, dar toate indica din ce in ce mai mult un 2023 fara precedent.

Hausfather a declarat ca temperaturile de vara au crescut rapid, pe masura ce modelul El Nino se intareste. Un fenomen El Nino este marcat de o crestere a temperaturilor oceanice in estul si centrul Oceanului Pacific, care incalzesc atmosfera. Anul 2016, la egalitate cu cel mai calduros an inregistrat vreodata, a cunoscut un puternic fenomen El Nino la inceputul anului.

Modelele indica faptul ca se asteapta ca El Nino din acest an sa fie unul dintre cele mai puternice fenomene din ultimele decenii, dar Hausfather a spus ca probabil nu va fi la fel de puternic ca cel din 2016.

„La Nina a suprimat incalzirea pe care altfel am fi experimentat-o in ceea ce priveste gazele cu efect de sera la nivel global, iar acum aceasta o sporeste”, a declarat Hausfather, responsabilul pentru clima la compania de plati Stripe. „Trecerea de la una la alta duce la aceste salturi destul de mari ale temperaturii”.

Clima cauzata de om este celalalt jucator important, trimitand in atmosfera cantitati exceptionale de dioxid de carbon si alte gaze care capteaza caldura. Daca incalzirea continua in ritmul actual, temperaturile medii la suprafata ar putea depasi si ramane peste 1,5 grade Celsius la mijlocul anilor 2030, ceea ce, potrivit oamenilor de stiinta, ar duce la o serie de noi dezastre climatice.

Organizatia Meteorologica Mondiala a prezis ca temperatura anuala ar putea chiar sa depaseasca temporar 1,5 grade Celsius pentru cel putin un an in urmatorii patru ani.

Chiar daca temperaturile vor scadea pentru restul anului, el a spus ca este mai probabil sa vedem un record.

Unii oameni de stiinta, inclusiv Hausfather, cred ca 2023 ar putea fi doar un preambul pentru un an si mai cald, cand conditiile El Nino sunt in plina forta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: