„4,5 miliarde euro pentru autostrazi”. Iohannis a decis, cum se impart cele 30 de miliarde de euro

news

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o declaratie de presa in urma intalnirii cu premierul si cu liderii coalitiei de guvernare in care s-a discutat despre Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Potrivit Administratiei Prezidentiale, la sedinta au participat presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, prim-ministrul Florin Citu, viceprim-ministrii Dan Barna si Hunor Kelemen si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Principalele declaratii:

Cele circa 30 de miliarde de euro reprezinta o sansa majora pentru dezvoltarea Romaniei, va permite economiei o rezistenta sporita in cazul unor viitoare criza

PNRR ne ofera cel mai bun context pentru realizarea reformelor, amanate atatia ani

Vom pune acces major pe accesul la serviciile din sanatate. Vrem sa alocam pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro

Pentru autostrazi ne propunem sa alocam 4,5 miliarde de euro

PNRR este o oportunitate extraordinara si pentru educatie. Pentru programul Romania Educata va fi o finantare de circa 4 miliarde de euro

Vom investi si in sistemele de educatie timpurie si in pregatirea specialistilor pentru meseriile viitorului. Educatia din Romania nu-si mai permite sa piarda niciun copil

Ne propunem sa investim 780 mil euro in digitalizare in educatie

Romania va investi substantial pentru economia verde – 1,3 md euro pentru diversificarea surselor de energie regenerabila, 1,5 mld euro pentru impadurirea masiva, 5 mld euro pentru transportul durabil, prin dezvoltarea infrastructurii feroviare

Vom investi in servicii digitale destinate cetateanului.

Investitiile in imbunatatirea mediului urban – aer curat, spatii verzi.

2,2 mld euro vor fi alocate pentru reabilitarea termica a blocurilor si consolidarea la cutremure

Investitiile din PNRR vor duce la crearea de noi locuri de munca, mai ales pentru cei afectati de pandemie.

Fac apel la autoritatile publice si partenerii economici si social sa sustina acest efort integrat.

Situatia epidemiologica

Ne confruntam din nou cu o crestere. Acest nou val poate fi chiar ultimul, avand in vedere ca procesul de vaccinare este in plina desfasurare

Situatia este inca sub control insa lucrurile pot evolua rapid in sens negativ

Trebuie sa luam decizii informate, care au la baza recomandarile specialistilor. Nu exista motive sa nu folosim toate vaccinurile recomandate la nivel european

E nevoie de un nou efort national acum. Nu putem renunta la prudenta chiar acum

Pana cand vom atinge imunitate de grup prin vaccinare, va trebui sa luam masuri punctuale, masuri aplicate acolo unde situatia epidemiologica o impune, pentru a slabi presiunea de pe spitale

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis

Am convenit astazi, in cadrul sedintei cu liderii coalitiei de guvernamant, cu prim-ministrul si cu ministrul investitiilor si proiectelor europene, Planul National de Redresare si Rezilienta care urmeaza sa fie supus aprobarii Executivului si, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere.

Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezinta o sansa majora pentru dezvoltarea Romaniei, o oportunitate care va permite economiei, dar si societatii romanesti o rezistenta sporita in cazul unor viitoare crize.

Totodata, este important sa intelegem ca acest plan, prescurtat PNRR, ne ofera cel mai bun context pentru realizarea reformelor amanate atatia ani, reforme care vor imbunatati viata de zi cu zi a fiecarui roman, prin dezvoltarea si modernizarea activitatii in sanatate, in economie, in educatie si in administratie.

Vom pune un accent major pe imbunatatirea accesului la servicii de sanatate, prin dezvoltarea retelei de spitale, crearea de centre medicale integrate in zonele rurale si urbane vulnerabile si dotarea acestora cu aparatura, cabinete cu facilitati de screening, diagnostic precoce si monitorizare a pacientilor cronici. Dorim sa alocam pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro.

De asemenea, Planul National de Redresare si Rezilienta ne va permite sa finantam in continuare dezvoltarea retelei de autostrazi in paralel cu promovarea unui transport cat mai putin poluant. Ne propunem sa alocam pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro.

PNRR este o oportunitate extraordinara si pentru sistemul de educatie din Romania. Programul Romania Educata va beneficia de o finantare substantiala, de circa 4 miliarde de euro.

Vom avea astfel scoli sigure, curate, cu dotari moderne si laboratoare, dar vom investi si intr-o retea de scoli verzi, eficiente energetic si adaptate provocarilor climatice.

Totodata, vom investi in dezvoltarea sistemelor de educatie timpurie, dar si in pregatirea specialistilor in meseriile viitorului prin investitii in invatamantul dual. Scolile din comunitatile dezavantajate vor beneficia de noi masuri de sprijin si servicii suplimentare, pentru ca educatia din Romania nu isi mai permite sa piarda niciun copil.

Digitalizarea va fi o parte importanta in Educatie, iar accentul se va pune pe doua componente: formarea competentelor digitale si asigurarea resurselor educationale digitale.

Elevii, studentii si cadrele didactice trebuie sa fie pregatiti si sprijiniti sa acceseze aceste instrumente digitale. Ne propunem sa investim in acest demers 780 de milioane de euro.

Europa se dezvolta prin tranzitie verde si digitalizare, iar Romania va investi substantial, la randul ei, in ceea ce inseamna viitorul sustenabil.

In asigurarea tranzitiei verzi, vreau sa mentionez doar cateva exemple de proiecte pe care le vom finanta prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea si multiplicarea surselor de energie regenerabila, 1,5 miliarde de euro pentru impadurirea masiva, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei si irigatii, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Digitalizarea pe care ne-o dorim inseamna de fapt mult mai putina birocratie pentru cetateni si un acces mult mai facil la serviciile publice. Vom investi astfel in servicii digitale destinate cetateanului.

Investitiile pe care le vom face, totodata, in imbunatatirea mediului urban vor permite locuitorilor sa se bucure de aer mai curat, spatii verzi si spatii regenerate. In acelasi timp, se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor si consolidarea cladirilor la cutremur, ceea ce va insemna o imbunatatire a conditiilor de trai. In plus, vor fi facute investitii care vor permite accesul la apa potabila si canalizare.

Investitiile propuse prin acest Plan vor duce la crearea de noi locuri de munca, in special pentru cei afectati de pandemie, la noi oportunitati de afaceri, consolidarea antreprenoriatului si cresterea competitivitatii in economia noastra.

Fac un apel la autoritatile publice si partenerii economici si sociali implicati in fundamentarea si implementarea acestui plan sa sustina acest efort integrat, la nivel administrativ, institutional sau privat.

Un al doilea subiect la care o sa ma refer pe scurt este situatia epidemiologica actuala. Ne confruntam din nou, din pacate, cu o etapa de crestere, vizibila in numarul de infectari raportate zilnic si in presiunea din ce in ce mai mare pe sectiile de terapie intensiva.

Acest nou val poate fi chiar ultimul, avand in vedere ca procesul de vaccinare este in plina desfasurare, iar numarul persoanelor vaccinate creste de la o zi la alta.

Situatia este inca sub control, dar lucrurile pot evolua rapid in sens negativ. Este nevoie de responsabilitate si de un nou efort national acum.

Sansa de a scapa de pandemie este cu fiecare zi mai aproape si nu putem renunta la prudenta chiar acum.

Singurele metode care au fost dovedite stiintific ca pot stopa pandemia sunt masurile restrictive si imunizarea unui numar semnificativ din populatie.

Trebuie sa luam decizii informate, care au la baza recomandarile specialistilor si, pana in acest moment, nu exista motive care sa ne determine sa nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european.

Pana cand vom atinge imunitate de grup prin vaccinare, va trebui sa luam masuri punctuale, masuri aplicate acolo unde situatia epidemiologica o impune, pentru a slabi presiunea de pe spitale.

Dragi romani, haideti sa ramanem vigilenti si prudenti, iar in felul acesta sa ii ajutam, de fapt, pe cei dragi! Va multumesc si va doresc tuturor multa sanatate!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: